5 Tips om je uurloon als zzp’er in de zorg te bepalen
5 Tips om je uurloon als zzp’er in de zorg te bepalen
11/20/2018
3 min

5 Tips om je uurloon als zzp’er in de zorg te bepalen

11/20/2018
3 min

Als er ergens een grote verscheidenheid is dan is het wel in de uurtarieven van zzp’ers in de zorg. Zeker als we het hebben over de tarieven in de thuiszorg. Het uurtarief in de thuiszorg verschilt vaker tussen de taken dan de verschillende opleidingsniveaus; verpleegkundige, verzorgende IG en helpende.

De zorgverzekeraar baseert de tarieven op persoonlijke verzorging, op de handeling, en niet op de complexiteit van de cliënt. In de praktijk heeft een terminale bedlegerige vrouw met pijnklachten andere ondersteuning nodig tijdens de lichamelijke verzorging dan een jongeman met een gebroken been. Echter, het betreft in beide gevallen persoonlijke verzorging en dat levert discussies op met de zorgverzekeraar.

Als je als zorgondernemer afhankelijk bent van de zorgverzekeraar of andere financieringsinstanties binnen de zorg, dan ben je de pineut. Ook de bemiddelingsbureaus van zzp’ers in de zorg bemoeien zich vaak met de uurtarieven van de zelfstandigen. In principe mag dat niet, maar waar baseer jij je uurtarieven dan op?

uurloon zzp'er zorg

Ik geef je 5 tips die jou helpen met het bepalen van je uurloon als zzp’er:

  1. Check je concurrenten Wat zijn de tarieven van je collega zzp’ers in de zorg? Dit geeft een basis voor jouw tarief, maar is ook niet meer dan een indicatie. Als de ene collega €  45,- per uur vraagt, kun je met hetzelfde werk en opleidingsniveau geen kans maken met een tarief dat het dubbele is. Plaats jij je ver onder dit tarief,  dan doe jij jezelf tekort. Plaats jezelf ook niet uit de markt met een waanzinnig hoog tarief. Tenzij jij je kunt onderscheiden met expertise,  werkervaring, specialisatie, grote verantwoordelijkheden dragen of een hoger opleidingsniveau.
  1. Is er schaarste?
    Houd de marktwerking in de gaten; wanneer er schaarste is gaan de prijzen omhoog. Sommige mensen vinden de uurtarieven in de zorg verhogen not done, maar persoonlijk vind ik de tarieven voor zzp’er verpleegkundige en zzp’er verzorgende erg laag. Zet dit tegenover de ervaring, de verantwoordelijkheid en extra werkzaamheden (zoals de reiskosten en reistijd niet vergoed worden door de overheid) die ze met zich meedragen.
  2. Ben je specialist of generalist?
    Wanneer jij je als specialist kun profileren kun je hogere tarieven vragen dan wanneer je generalist bent. Als verpleegkundige HBO-V (niv 5) die gespecialiseerd is in zorgindicaties stellen kun je een hoger tarief vragen dan wanneer je dit niet bent en van meerdere zaken een beetje af weet. Generalisten zijn meer te vinden dan specialisten. Dit creëert weer schaarste (zie punt 2).
  3. Waar werk je als zzp’er?
    De tarieven als zorgverlener verschillen per werkgebied. De tarieven voor zzp’ers in de thuiszorg zijn anders dan tarieven in een verpleegkliniek. Pas je tarief daarop aan.
  4. Bereken je kosten
    Wat geef je uit aan bijvoorbeeld scholing? Aan trainingen? Aan marketing en aan je boekhouder? Kosten voor het opbouwen van je pensioen en een eventueel arbeidsongeschiktheidsverzekering tel je ook mee. Houd rekening met de afrekening van de fiscus als zorgondernemer. En vergeet tegenwoordig niet de onbetaalde uren die je kwijt bent aan administratie en verplichte keurmerken.

Wat kun je beter negeren?
Laat je niet beperken door de bezuinigingen van de tarieven van de Wmo, de Wlz of de zorgverzekeringswetten. De uurlonen van verschillende PGB-indicaties verschillen behoorlijk. De PGB-uurtarieven gaan in 2019 zelfs dalen i.p.v. stijgen! Als je werkt voor erg lage uurtarieven doe jij jezelf tekort. Meer over de financiering in de thuiszorg lees je hier.

uurtarief zzp'er in de zorg

Niet jouw probleem
Maak de financiering van de zorg niet jouw probleem. Er zijn tig problemen met de zorgfinanciering binnen de verschillende wetgevingen. Tarieven in de zorg worden soms zelfs verlaagd en zorgindicaties worden beperkt. De zzp’er wordt dan niet betaald of werkt in eigen tijd. Sta echter voor jouw tarief. Als je de hakken in het zand zet, snap ik je worsteling, want ik herken hem ook. Je wilt je cliënt niet laten zitten. Maar als jij als zorgondernemer niet kunt leven van je tarief, dan moet je stoppen als zzp’er, misschien zelfs als zorgverlener. Dat zou weer een zorgverlener minder betekenen. Terwijl we jou juist zo hard nodig hebben. Leg de verantwoordelijkheid van de financiering waar deze hoort.

Om je te ondersteunen een passende indicatie te organiseren kun je het e-book; in 9 stappen een passende indicatie downloaden.

Hierin vind je tips en ondersteuning als je zzp’er in de (thuis)zorg bent

In 9 stappen een passende

Reacties
Categorieën