Wat staat je te doen als je naaste thuis wilt sterven?
Wat staat je te doen als je naaste thuis wilt sterven?
02/18/2020
3 min

Wat staat je te doen als je naaste thuis wilt sterven?

02/18/2020
3 min

De meesten mensen willen thuis sterven. Dat snap ik heel goed, want thuis vind ik in de meeste situaties de beste plek om afscheid te nemen van het leven. Je voelt je thuis, je kunt het organiseren op een manier die bij jou en de stervende past. Je hebt de privacy en je bent de baas in je eigen huis. Het zijn jouw regels die gelden en je hoeft je niet aan te passen aan de regels van een ziekenhuis of verpleegtehuis.

Daarnaast is er thuis meer ruimte, dan in een kamer van bijvoorbeeld een verpleegkliniek. Er is privacy en je kunt mensen binnenlaten die jij wenst, je hoeft geen rekening te houden met andere bewoners of patiënten.

Je wilt thuis sterven mogelijk maken

Als thuis sterven de wens is, dan betekent dat de familie en dierbaren een taak hebben in de laatste levensfase. Eventueel samen met de thuiszorg. Als iemand thuis wil sterven is ondersteuning van familie en naasten noodzakelijk.

Is er geen hulp mogelijk van naasten?

Dan kan 24-uurs thuiszorg een optie zijn. Dat betekent dat een zorgverlener 24 uur in huis is om te ondersteunen. Vaak wordt deze zorg niet volledig vergoed en zal er een eigen bijdrage in de kosten zijn. Boek een gratis telefonisch Bakkie Troost gesprek voor vrijblijvend  persoonlijk advies.

Thuiszorg in de laatste levensfase

In veruit de meeste gevallen ondersteunt de thuiszorg samen met de naasten in de laatste levensfase. De zogenoemde palliatieve of terminale thuiszorg. Met de juiste ondersteuning en inzet van beide partijen is dit prima haalbaar.

De thuiszorg komt een aantal keren per dag langs, afhankelijk van de zorgvraag.

In de praktijk betekent dit als het overlijden dichterbij komt, er meer zorg verleend wordt, omdat de gezondheid achteruitgaat. Er zijn grote verschillen tussen thuiszorg organisaties. Klik hier voor passend advies in regio Maastricht via een Bakkie Troost gesprek.

Het stervensproces

Het stervensproces verloopt bij iedereen anders, waardoor de behoefte aan (thuis)zorg verandert. Soms heeft iemand ondersteuning nodig omdat douchen, zichzelf verzorgen en aankleden moeilijk gaat. Dit komt o.a. door vermoeidheid, een verslechterende conditie, valgevaar, kortademigheid of beperking in de beweging. Soms omdat iemand zich te ziek voelt en uitgeput is. Daarnaast is er aandacht nodig voor afscheid nemen, rouw en verliesverwerking.

Wat is de rol van familie en dierbaren in de laatste levensfase?

In de laatste levensfase wordt de gezondheid steeds slechter, waardoor er in laatste dagen van het leven meer ondersteuning wenselijk is.

Dit begint bijvoorbeeld met niet meer voor het huishouden kunnen zorgen. Stofzuigen en boodschappen doen wordt te zwaar. Eten koken gaat steeds moeizamer of de energie is er gewoonweg niet meer.

De thuiszorg kan veel uit handen nemen. Echter, er is een belangrijke rol voor de naasten weggelegd. De naaste is diegene die bij de zieke blijft, wanneer deze te ziek is om alleen te blijven. Deze heeft bijvoorbeeld de taak om drinken aan te reiken, te ondersteunen met eten en eventueel te ondersteunen bij toiletgang. Daarnaast is diegene ook het luisterend oor, diegene die troost en comfort bied.

Wanneer de gezondheid verder achteruitgaat (wat soms moeilijk te voorspellen is), is er meer ondersteuning nodig. In de laatste dagen van het leven wordt iemand minder mobiel en meestal bedlegerig.

Emotionele ondersteuning in de laatste levensfase

Daarnaast is emotionele ondersteuning wenselijk. Het loslaten van het leven is een intens proces. Zowel voor de stervenden als de naasten.

Karakter en gedragsveranderingen van de stervende zijn heel normaal. Vaak trekken stervende mensen zich terug, dit is normaal en hoort bij een afscheidsproces.

Het is als naaste een pittig en confronterend proces.Het is best spannend om voor iemand te zorgen in de laatste levensfase. Met de juiste ondersteuning en voorlichting vermindert deze angst. Met een Bakkie Troost  gesprek help ik je een goede voorbereiding te treffen waardoor angst verminderd wordt en jij je meer comfortabel voelt.

Meer ondersteuning in de palliatieve fase

De zorg thuis kan gedragen worden door naasten, de thuiszorg en vaak een combinatie van deze twee. Soms worden er vrijwilligers ingeschakeld. In de laatste levensfase kan er nachtzorg geregeld worden.

Mijn naam is Diana Stassen MSc., ik ben meer dan 20 jaar werkzaam in de palliatieve zorg. Ik werk als hypnotherapeut en als wijkverpleegkundige. Ik geef telefonisch adviesgesprekken onder de naam ‘een Bakkie Troost met Diana’ , waarin ik eerlijk uitleg geef over wat wel en niet mogelijk is in de laatste levensfase. Met aandacht voor lichaam, geest en ziel. Als je de juiste informatie hebt, heb je de mogelijkheid om je goed voor te bereiden. Met een goede voorbereiding creëer je een mooi afscheid dat eer aan het leven doet.

Reacties
Categorieën