Podcast Stervensgoed
arrow_drop_up arrow_drop_down

#11Je energie beschermen als je zorgt voor ernstig zieken (met krachtige oefening)

Als je zorgt voor een dierbare, een patiënt, een familielid, bewoner of cliënt ben je betrokken. Dat raakt je. Je kunt niet alle emoties en gevoelens uitschakelen (en dat is maar goed ook!)  Het effect van verdriet, angst en boosheid van anderen heeft (on)bewust effect op je. Hoe blijf je sterk en krachtig in je eigen energie? Luister de podcast en ervaar de krachtige oefening.


  • Abonneer je gratis bij Itunes op de Stervensgoed podcast, en ontvangt als eerste de volgende aflevering.
  • Abonneer je gratis bij Spotify op de Stervensgoed podcast, en ontvangt als eerste de volgende aflevering.

#10 Dé 5 manieren om rust te bieden in de laatste levensfase (en pijn en angst te verminderen)

Rust verlaagt pijn en angstklachten. Rust zorgt voor een vredig afscheid. Hoe bevorder je rust op een natuurlijke manier? In deze podcast geef ik je 5 mogelijkheden die je gebruikt om rust te bevorderen in de palliatieve fase.


#9 Omgaan met tegenslag

Hoe ga jij om met tegenslag? In deze podcast neem ik je mee in een bijzonder en inspirerend verhaal boordevol wijsheden en inzichten. Deze podcast mag je echt niet missen als je werkt aan je je persoonlijke ontwikkeling. 


# 8 Terminale 24 uurs thuiszorg

In deze aflevering praat ik met Dietske van Maanen oprichtster van Palliaterm. Een coöperatie van zorgverleners die 24 uurs terminale thuiszorg aanbiedt zodat mensen thuis in eigen omgeving kunnen overlijden. Het lijkt op hospice zorg, maar dan in de thuissituatie. In deze podcast praten we over deze 24 uurs zorg, hoe dat werkt, wat je kunt verwachten, wie deze zorg ontvangt en welke zorgverleners deze zorg met hun hart verlenen.


#7 Samen sterven

Twee mensen; één is stervende, de ander leeft voort en blijft achter. Twee mensen twee verschillende processen, twee andere perspectieven, hoe ga je hier samen doorheen? In deze aflevering ben ik in gesprek met Robin van Zuidam van het Bezinningshuis.

Je wilt de ander pijn besparen en ontzien. Hier kan juist verwijdering van elkaar ontstaan.

In deze podcast bespreken we thema's over het veranderen van een liefdesrelatie in een zorgrelatie, hoe en waar je rust kunt vinden en wat het Bezinningshuis hierin voor je kan betekenen.


#6 Euthanasie

Euthanasie omvat zoveel; ethiek, dilemma’s, meningen, oordelen (valse) verwachtingen. Maar ook troost en een waardig afscheid. Vandaag ben ik in gesprek met Joyce de Bruin zij is holistisch arts, stervensbegeleider en werkt voor het expertisecentrum euthanasie. Ze vertelt open over haar ervaringen als arts tijdens een euthanasie traject.


#5 De (on)zin van voeding in de laatste levensfase

In deze podcast krijg je antwoorden van Yolanda Turksema over het nut van (bij)voeding in de laatste levensfase, wat je doet bij klachten zoals misselijkheid en heb je honger of dorst als je stervende bent?


#4 Een goede voorbereiding in de laatste levensfase geeft rust met Monique Branse

Een goede voorbereiding in de laatste levensfase omhelst meer dan de beslissing cremeren of begraven. Het gaat over een wilsverklaring, hoe wil je de (thuis) zorg organiseren, je nalatenschap regelen, en zoveel meer.

Monique zet in haar informatiegids 'de laatste levensfase' alles voor je op een rij. In deze podcast vertelt ze wat je over een goede voorbereiding in de laatste levensfase moet weten.


# 3 De kracht van rituelen bij een afscheid

In deze aflevering spreek ik met Iris van Noorden (Ritueelbegeleider) over de kracht van rituelen bij een afscheid. Als er geen woorden meer zijn...., geven rituelen kracht en houvast bij een afscheid.


#2 Waarom gaan we zo verschillend om met verlies en verdriet?

In deze podcast verklaart Els Verheijen waarom we zo verschillend reageren op rouw en verlies. Hoe kan het dat de ene persoon bij de pakken gaat neerzitten, de ander juist de baas speelt over de situatie en de ander de situatie ontvlucht? Sommige reacties creëren onbegrip en daarom zelfs harde discussies binnen families. In deze podcast geeft Els uitleg over verschillende reacties en hoe we op deze manier meer begrip voor onszelf en de ander kunnen tonen.


#1 Hoe meer stress, hoe meer pijn en stijfheid in je lijf. Wat doe je eraan?

In deze allereerste aflevering van Stervensgoed podcast interview ik Alec van Dobben over stress. Stress zet zich vast in je lijf en geeft daardoor stijfheid en meer pijnklachten. Alec deelt in deze aflevering hoe je stress kunt verlagen, juist als je te maken hebt met ernstig ziekte en een slechter wordende gezondheid.