Podcast Stervensgoed

#30 Twijfels en onzekerheid als (aankomend) stervensbegeleider

In deze podcast deel ik 7 waardevolle inzichten als je angst, onzekerheid en twijfels ervaart als je ondersteunt bij een stervensproces. Deze inzichten geven je vertrouwen en het lef om naar voren te stappen als stervensbegeleider. Zodat je het verschil maakt voor mensen in de laatste levensfase.

  • Abonneer je gratis bij Itunes op de Stervensgoed podcast, en ontvangt als eerste de volgende aflevering.
  • Abonneer je gratis bij Spotify op de Stervensgoed podcast, en ontvangt als eerste de volgende aflevering.

# 29  Wonderlijke ervaringen aan het sterfbed

Zoveel bijzondere en ontroerende reacties op een sociaalmedia post over wonderlijke gebeurtenissen bij een levenseinde, dat ik besloot er een podcast over te maken.

In deze podcast deel ik twee intieme en persoonlijke verhalen over het sterfbed van mijn lievelingstante en mijn oma.

De ervaring met mijn oma heeft mijn kijk op leven en sterven voorgoed verandert. Je ontdekt het verhaal in deze podcast. Laat je me weten wat je van de podcast vindt?


#28 Waarom een levenseinde plan maken?

Zonder plan, geen richting. Een plan biedt houvast en geeft daardoor rust.

Wat is belangrijk in de laatste levensfase?

Behalve medische aspecten; welke behandeling wil je wel en welke behandelingen wil je niet, zijn er andere aspecten die ervoor zorgen dat het sterfproces aangenamer verloopt. In deze podcast ontdek je concrete suggesties om de beleving aan het sterfbed te verbeteren.

#27 Sterven kan anders

"It's not that I'm afraid to die- I just don't wan't be there when it happens" .

Een treffende quote van Woody Allen.  De meeste mensen vinden de dood zelf niet het engst, als wel de weg ernaartoe.

Maar dood gaan kan anders!

In deze podcast van Stervensgoed deel ik inspirerende verhalen met je hoe het ook anders kan en wat een stervensbegeleider hierin voor je kan betekenen.

#26 Mag ik geld vragen voor mijn werk als stervensbegeleider?

Geld is net als dood en seks (nog) een taboe. Er zijn veel vooroordelen over geld. Geld is vies, geld is groot kwaad in de wereld....

Terwijl we wel geld nodig hebben om een dak boven ons hoofd, een belegde boterham, om onze opleidingen te betalen en om leuke dingen te doen!

In deze aflevering een aantal stellingen over geld vragen als stervensbegeleider op een integere manier. Ik ben benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. 

Droom jij van een eigen praktijk als Stervensbegeleider waardoor je meer mensen kunt ondersteunen met werken vanuit je hart? In Stervensgoed level 2 werk je samen met gelijkgestemden om je droom -een eigen praktijk als stervensbegeleider- waar te maken. Stuur me een bericht en ik vertel je de mogelijkheden, hoe  je dit daadwerkelijk realiseert.

#25 Durf jij je uitvaart te plannen?

Een passende uitvaart geeft troost, ruimte voor verdriet en verbinding. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt rondom een uitvaart. Ik bespreek (on)mogelijkheden met Kleis Adema van Post uitvaartzorg. Durf jij je uitvaart te bespreken?

#24 Zingeving praktisch en concreet toepasbaar met Milan Somers

Filosoferen over zingeving is mooi, maar hoe pas je het toe in je leven (of aan een levenseinde)?

Wat is zingeving precies?

In deze podcast een boeiend gesprek over zingevingsvraagstukken concreet vertaalt naar het dagelijkse leven. Met Milan Somers; zingeving en businessmentor en eigenaar van Response instituut.

#23 Waarom is het belangrijk om de taboe rondom de dood te bespreken?

Je kunt het maar één keer doen, is de titel van het boek geschreven door Barbara van Beukering. Er is geen generale repetitie aan het einde van het leven. Daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn, vinden we beide. 

Met een goede voorbereiding kun je het stervensproces veraangenamen. Leuk wordt het nooit, maar met aandacht in de laatste levensfase bereik je troost en verbinding. Het maakt een wezenlijk verschil voor de mensen die vertrekken én ook voor de achterblijvers. 

Barbara interviewde honderdtal mensen over afscheid nemen en in deze podcast onthult ze welke inzichten ze hieruit kreeg. Ze deelt haar persoonlijke verhaal over het verlies van haar vader en moeder.

Waarom is het belangrijk om te praten over de dood? Wat gebeurt er dan? Hoe gaan deze gesprekken over verlies en afscheid nemen? Je luistert het in podcast #23 Stervensgoed. Laat je inspireren!

#22 Grenzen stellen als je zorgt als mantelzorger of zorgverlener

Grenzen stellen als je zorgt, het klinkt zo gemakkelijk, maar in de praktijk als ander(en) afhankelijk van je zijn is dat best een uitdaging. Kun je kiezen voor jezelf als je moeder met dementie 20 X per dag in paniek belt? Of ben je ongerust dat er iets gebeurt? Kun je kiezen voor jezelf als het superdruk is op de afdeling en iedereen de benen uit zijn lijf rent, terwijl je rust nodig hebt? Kun je dan je rust nemen zonder schuldgevoel of ren je mee? Het is vaak een innerlijk dilemma. In deze podcast filosofeer ik over deze vaak voorkomende dynamiek van innerlijk getouwtrek. Laat je me weten hoe jij hierin staat? Oja; deze training sluit perfect aan op dit onderwerp!

# 21Spijt voorkomen aan het einde van je leven

Niemand wil spijt hebben aan het einde van het leven.

Terugkijken, had ik mijn leven maar anders besteed.... Soms wordt er pas over nagedacht als het levenseinde inzicht is. Waar hebben mensen aan het einde van hun leven het meeste spijt van? Hoe voorkom je spijt aan het einde van het leven?

#20 Sterven en je Ziel

De meeste mensen geloven dat we meer zijn dan ons lichaam. We hebben een Ziel, geest, bewustzijn, Goddelijk deel (of welke naam voor jou goed voelt) dat overblijft als we sterven. Een gedeelte van ons bestaat eeuwig. Wat gebeurt er op ziels niveau als je sterft? In deze podcast onthult schrijfster Marie-Claire van der Bruggen haar visie wat er gebeurt op ziels niveau bij een levenseinde. Deze podcast ondersteunt om angst voor de dood te verminderen en geeft handvatten hoe je om gaat met spiritualiteit rondom de laatste levensfase. Laat je inspireren!

#19 Mogelijkheden als alles onmogelijk lijkt in de laatste levensfase...

Je kunt zoveel meer betekenen dan je denkt in de laatste levensfase. Het eindresultaat verandert niet, maar toch kun je het verschil maken tijdens het stervensproces. In deze podcast aflevering onthul ik je een aantal handvatten en gedachten die bijdragen aan een mooie overgang bij levenseinde.

#18 De helende kracht van klanken in de laatste levensfase met Pia Brand

Deze podcast episode is een ware belevenis van klank! Het gebruik van geluid, klank en muziek is een eeuwenoud gebruik om te helen en het leven te vieren. Het geeft plezier en vreugde. Het heeft de eigenschap om verdriet te transformeren en los te laten. Juist in de laatste levensfase is dit een mooie aanvulling op liefdevolle zorg. In deze podcast onthult Pia de bijzondere werking van muziek en geeft ze een mini concert. Veel luisterplezier!

#17 Waken is magisch

Waken is magisch. Misschien denk je dat ik helemaal gek ben geworden, misschien ook niet... Waken is bijzonder en geeft verbinding en troost. Wellicht vind je waken eng of spannend of denk je dat je het niet kunt. Of wil je erachter komen hoe je 'iets extra's' toevoegt aan het stervensproces. In deze podcast onthul ik je mijn kijk op waken en geef ik je inspiratie om waken magisch te maken en minder eng.

#16 Lichtpuntjes bij verdriet tijdens de feestdagen met Ed van der Vight

Ed is rouwcoach en deelt een persoonlijk, bijzonder inspirerend verhaal. Zijn zoontje en zijn vrouw zijn overleden, en hij vertelt hoe hij omgaat met dit verlies.

Ed heeft nu een praktijk als rouw coach en hij geeft trainingen over omgaan met rouw en verlies.

In deze aflevering van stervensgoed podcast praten we over verdriet, eenzaamheid na een groot verlies en hoe je hier mee omgaat tijdens de feestdagen.

De feestdagen zijn confronterend voor mensen die verlies ervaren. In deze podcast deelt Ed tips hoe je met verdriet kunt omgaan tijdens de feestdagen zodat de eenzaamheid vermindert. Ondanks het zware onderwerp, veel lichtpuntjes in deze podcast.

#15 Komt tot rust met deze oefening

Alles is energie. Je neemt je energie mee. Je kunt de energie van drukte en stress meenemen of de energie van rust en vertrouwen. Wat wil je meenemen en welke energie wil je overbrengen? Een persoon die zich in de stervensfase bevindt is veel ontvankelijker en gevoeliger voor de energie om zich heen. Hoe meer rust je ervaart, hoe makkelijker je dit overbrengt op de ander.

#14 Concrete tips. Wat zeg je, wanneer iemand slecht nieuws heeft gekregen? met Rob Bruntink

In deze podcast bespreken we waarom over de dood praten moeilijk, ingewikkeld en lastig is. Waarom praten over het levenseinde vaak niet gebeurt, terwijl het wel noodzakelijk is om veel ellende te voorkomen.

Deze podcast zit boordevol met waardevolle inzichten. Zoals: wat als praten over de dood niet moeilijk of ingewikkeld is maar juist waardevol en belangrijk?

In deze podcast geeft Rob Bruntink een voorproefje uit zijn nieuwste boek en onthult hij concrete tips wat je kunt zeggen, als je niet weet wat je moet zeggen, als iemand slecht nieuws heeft gekregen.

Naast Rob vergezeld hond Sophie deze podcast af en toe op de achtergrond. Ze was tijdens de opname net herstellende van een kleine ingreep en ze mengt zich af en toe in het gesprek mee! Gelukkig is ze inmiddels weer helemaal hersteld.

#13 Een zware dag van je af laten glijden (geleide meditatie -->Doe dit voor het slapen gaan!)

Als je betrokken bent in de laatste levensfase dan heeft een dag vaak onverwachte wendingen. Emoties, gebeurtenissen zorgen voor een vermoeiende en zware dag. In deze podcast een oefening om een zware dag van je af te schudden en om vervolgens een dag later weer fris op te staan.  Veel ontspanning gewenst met deze podcast!

#12 Pijn in de palliatieve fase met Paul Oyen (verpleegkundig consulent palliatieve zorg)

Pijn komt vaak voor in de palliatieve terminale fase en verlaagt de kwaliteit van leven aanzienlijk voor je cliënt/ patiënt. 

In deze aflevering ontdek je wat je kunt doen om pijn te verminderen. Ik beloof je, dat is meer dan je in eerste instantie denkt. In deze podcast onthult Paul Oyen de meest voorkomende taboes over pijn, pijnbestrijding en morfine. 


#11Je energie beschermen als je zorgt voor ernstig zieken (met krachtige oefening)

Als je zorgt voor een dierbare, een patiënt, een familielid, bewoner of cliënt ben je betrokken. Dat raakt je. Je kunt niet alle emoties en gevoelens uitschakelen (en dat is maar goed ook!)  Het effect van verdriet, angst en boosheid van anderen heeft (on)bewust effect op je. Hoe blijf je sterk en krachtig in je eigen energie? Luister de podcast en ervaar de krachtige oefening.


#10 Dé 5 manieren om rust te bieden in de laatste levensfase (en pijn en angst te verminderen)

Rust verlaagt pijn en angstklachten. Rust zorgt voor een vredig afscheid. Hoe bevorder je rust op een natuurlijke manier? In deze podcast geef ik je 5 mogelijkheden die je gebruikt om rust te bevorderen in de palliatieve fase.


#9 Omgaan met tegenslag

Hoe ga jij om met tegenslag? In deze podcast neem ik je mee in een bijzonder en inspirerend verhaal boordevol wijsheden en inzichten. Deze podcast mag je echt niet missen als je werkt aan je je persoonlijke ontwikkeling. 


# 8 Terminale 24 uurs thuiszorg

In deze aflevering praat ik met Dietske van Maanen oprichtster van Palliaterm. Een coöperatie van zorgverleners die 24 uurs terminale thuiszorg aanbiedt zodat mensen thuis in eigen omgeving kunnen overlijden. Het lijkt op hospice zorg, maar dan in de thuissituatie. In deze podcast praten we over deze 24 uurs zorg, hoe dat werkt, wat je kunt verwachten, wie deze zorg ontvangt en welke zorgverleners deze zorg met hun hart verlenen.


#7 Samen sterven

Twee mensen; één is stervende, de ander leeft voort en blijft achter. Twee mensen twee verschillende processen, twee andere perspectieven, hoe ga je hier samen doorheen? In deze aflevering ben ik in gesprek met Robin van Zuidam van het Bezinningshuis.

Je wilt de ander pijn besparen en ontzien. Hier kan juist verwijdering van elkaar ontstaan.

In deze podcast bespreken we thema's over het veranderen van een liefdesrelatie in een zorgrelatie, hoe en waar je rust kunt vinden en wat het Bezinningshuis hierin voor je kan betekenen.


#6 Euthanasie

Euthanasie omvat zoveel; ethiek, dilemma’s, meningen, oordelen (valse) verwachtingen. Maar ook troost en een waardig afscheid. Vandaag ben ik in gesprek met Joyce de Bruin zij is holistisch arts, stervensbegeleider en werkt voor het expertisecentrum euthanasie. Ze vertelt open over haar ervaringen als arts tijdens een euthanasie traject.


#5 De (on)zin van voeding in de laatste levensfase

In deze podcast krijg je antwoorden van Yolanda Turksema over het nut van (bij)voeding in de laatste levensfase, wat je doet bij klachten zoals misselijkheid en heb je honger of dorst als je stervende bent?


#4 Een goede voorbereiding in de laatste levensfase geeft rust met Monique Branse

Een goede voorbereiding in de laatste levensfase omhelst meer dan de beslissing cremeren of begraven. Het gaat over een wilsverklaring, hoe wil je de (thuis) zorg organiseren, je nalatenschap regelen, en zoveel meer.

Monique zet in haar informatiegids 'de laatste levensfase' alles voor je op een rij. In deze podcast vertelt ze wat je over een goede voorbereiding in de laatste levensfase moet weten.


# 3 De kracht van rituelen bij een afscheid

In deze aflevering spreek ik met Iris van Noorden (Ritueelbegeleider) over de kracht van rituelen bij een afscheid. Als er geen woorden meer zijn...., geven rituelen kracht en houvast bij een afscheid.


#2 Waarom gaan we zo verschillend om met verlies en verdriet?

In deze podcast verklaart Els Verheijen waarom we zo verschillend reageren op rouw en verlies. Hoe kan het dat de ene persoon bij de pakken gaat neerzitten, de ander juist de baas speelt over de situatie en de ander de situatie ontvlucht? Sommige reacties creëren onbegrip en daarom zelfs harde discussies binnen families. In deze podcast geeft Els uitleg over verschillende reacties en hoe we op deze manier meer begrip voor onszelf en de ander kunnen tonen.


#1 Hoe meer stress, hoe meer pijn en stijfheid in je lijf. Wat doe je eraan?

In deze allereerste aflevering van Stervensgoed podcast interview ik Alec van Dobben over stress. Stress zet zich vast in je lijf en geeft daardoor stijfheid en meer pijnklachten. Alec deelt in deze aflevering hoe je stress kunt verlagen, juist als je te maken hebt met ernstig ziekte en een slechter wordende gezondheid.


arrow_drop_up arrow_drop_down