Stervensgoed podcast; ondersteunen in de laatste levensfase

Inspiratie om te ondersteunen in de laatste levensfase

#31Hoe word je stervensbegeleider?

Je hebt passie om mensen te ondersteunen in de laatste levensfase. Je bent een rots in de branding voor mensen in een uitdagende tijd.

Je voelt ‘de roep’ om stervensbegeleider te worden, maar je weet niet hoe je dit aanpakt.  Misschien lijkt het wel te groots of te spannend of denk je dat je het niet kan…..

Zonde, als jij je talent weggooit!

In deze podcast van Ster in Zorg, onthul ik een aantal inzichten en fabels hoe je een stervensbegeleider wordt.

- Welke opleiding of training volg je als stervensbegeleider?

- Wat heb je precies nodig om te starten als stervensbegeleider?

- Wat als ik geen verpleegkundige opleiding heb genoten?

#30 Twijfels en onzekerheid als (aankomend) stervensbegeleider

In deze podcast deel ik 7 waardevolle inzichten als je angst, onzekerheid en twijfels ervaart als je ondersteunt bij een stervensproces. Deze inzichten geven je vertrouwen en het lef om naar voren te stappen als stervensbegeleider. Zodat je het verschil maakt voor mensen in de laatste levensfase.

# 29  Wonderlijke ervaringen aan het sterfbed

Zoveel bijzondere en ontroerende reacties op een sociaalmedia post over wonderlijke gebeurtenissen bij een levenseinde, dat ik besloot er een podcast over te maken.

In deze podcast deel ik twee intieme en persoonlijke verhalen over het sterfbed van mijn lievelingstante en mijn oma.

De ervaring met mijn oma heeft mijn kijk op leven en sterven voorgoed verandert. Je ontdekt het verhaal in deze podcast. Laat je me weten wat je van de podcast vindt?


#28 Waarom een levenseinde plan maken?

Zonder plan, geen richting. Een plan biedt houvast en geeft daardoor rust.

Wat is belangrijk in de laatste levensfase?

Behalve medische aspecten; welke behandeling wil je wel en welke behandelingen wil je niet, zijn er andere aspecten die ervoor zorgen dat het sterfproces aangenamer verloopt. In deze podcast ontdek je concrete suggesties om de beleving aan het sterfbed te verbeteren.

#27 Sterven kan anders

"It's not that I'm afraid to die- I just don't wan't be there when it happens" .

Een treffende quote van Woody Allen.  De meeste mensen vinden de dood zelf niet het engst, als wel de weg ernaartoe.

Maar dood gaan kan anders!

In deze podcast van Stervensgoed deel ik inspirerende verhalen met je hoe het ook anders kan en wat een stervensbegeleider hierin voor je kan betekenen.

#26 Mag ik geld vragen voor mijn werk als stervensbegeleider?

Geld is net als dood en seks (nog) een taboe. Er zijn veel vooroordelen over geld. Geld is vies, geld is groot kwaad in de wereld....

Terwijl we wel geld nodig hebben om een dak boven ons hoofd, een belegde boterham, om onze opleidingen te betalen en om leuke dingen te doen!

In deze aflevering een aantal stellingen over geld vragen als stervensbegeleider op een integere manier. Ik ben benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. 

Droom jij van een eigen praktijk als Stervensbegeleider waardoor je meer mensen kunt ondersteunen met werken vanuit je hart? In Stervensgoed level 2 werk je samen met gelijkgestemden om je droom -een eigen praktijk als stervensbegeleider- waar te maken. Stuur me een bericht en ik vertel je de mogelijkheden, hoe  je dit daadwerkelijk realiseert.

#25 Durf jij je uitvaart te plannen?

Een passende uitvaart geeft troost, ruimte voor verdriet en verbinding. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt rondom een uitvaart. Ik bespreek (on)mogelijkheden met Kleis Adema van Post uitvaartzorg. Durf jij je uitvaart te bespreken?

#24 Zingeving praktisch en concreet toepasbaar met Milan Somers

Filosoferen over zingeving is mooi, maar hoe pas je het toe in je leven (of aan een levenseinde)?

Wat is zingeving precies?

In deze podcast een boeiend gesprek over zingevingsvraagstukken concreet vertaalt naar het dagelijkse leven. Met Milan Somers; zingeving en businessmentor en eigenaar van Response instituut.

#23 Waarom is het belangrijk om de taboe rondom de dood te bespreken?

Je kunt het maar één keer doen, is de titel van het boek geschreven door Barbara van Beukering. Er is geen generale repetitie aan het einde van het leven. Daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn, vinden we beide. 

Met een goede voorbereiding kun je het stervensproces veraangenamen. Leuk wordt het nooit, maar met aandacht in de laatste levensfase bereik je troost en verbinding. Het maakt een wezenlijk verschil voor de mensen die vertrekken én ook voor de achterblijvers. 

Barbara interviewde honderdtal mensen over afscheid nemen en in deze podcast onthult ze welke inzichten ze hieruit kreeg. Ze deelt haar persoonlijke verhaal over het verlies van haar vader en moeder.

Waarom is het belangrijk om te praten over de dood? Wat gebeurt er dan? Hoe gaan deze gesprekken over verlies en afscheid nemen? Je luistert het in podcast #23 Stervensgoed. Laat je inspireren!

#22 Grenzen stellen als je zorgt als mantelzorger of zorgverlener

Grenzen stellen als je zorgt, het klinkt zo gemakkelijk, maar in de praktijk als ander(en) afhankelijk van je zijn is dat best een uitdaging. Kun je kiezen voor jezelf als je moeder met dementie 20 X per dag in paniek belt? Of ben je ongerust dat er iets gebeurt? Kun je kiezen voor jezelf als het superdruk is op de afdeling en iedereen de benen uit zijn lijf rent, terwijl je rust nodig hebt? Kun je dan je rust nemen zonder schuldgevoel of ren je mee? Het is vaak een innerlijk dilemma. In deze podcast filosofeer ik over deze vaak voorkomende dynamiek van innerlijk getouwtrek. Laat je me weten hoe jij hierin staat? Oja; deze training sluit perfect aan op dit onderwerp!

# 21Spijt voorkomen aan het einde van je leven

Niemand wil spijt hebben aan het einde van het leven.

Terugkijken, had ik mijn leven maar anders besteed.... Soms wordt er pas over nagedacht als het levenseinde inzicht is. Waar hebben mensen aan het einde van hun leven het meeste spijt van? Hoe voorkom je spijt aan het einde van het leven?

#20 Sterven en je Ziel

De meeste mensen geloven dat we meer zijn dan ons lichaam. We hebben een Ziel, geest, bewustzijn, Goddelijk deel (of welke naam voor jou goed voelt) dat overblijft als we sterven. Een gedeelte van ons bestaat eeuwig. Wat gebeurt er op ziels niveau als je sterft? In deze podcast onthult schrijfster Marie-Claire van der Bruggen haar visie wat er gebeurt op ziels niveau bij een levenseinde. Deze podcast ondersteunt om angst voor de dood te verminderen en geeft handvatten hoe je om gaat met spiritualiteit rondom de laatste levensfase. Laat je inspireren!

#19 Mogelijkheden als alles onmogelijk lijkt in de laatste levensfase...

Je kunt zoveel meer betekenen dan je denkt in de laatste levensfase. Het eindresultaat verandert niet, maar toch kun je het verschil maken tijdens het stervensproces. In deze podcast aflevering onthul ik je een aantal handvatten en gedachten die bijdragen aan een mooie overgang bij levenseinde.

#18 De helende kracht van klanken in de laatste levensfase met Pia Brand

Deze podcast episode is een ware belevenis van klank! Het gebruik van geluid, klank en muziek is een eeuwenoud gebruik om te helen en het leven te vieren. Het geeft plezier en vreugde. Het heeft de eigenschap om verdriet te transformeren en los te laten. Juist in de laatste levensfase is dit een mooie aanvulling op liefdevolle zorg. In deze podcast onthult Pia de bijzondere werking van muziek en geeft ze een mini concert. Veel luisterplezier!

#17 Waken is magisch

Waken is magisch. Misschien denk je dat ik helemaal gek ben geworden, misschien ook niet... Waken is bijzonder en geeft verbinding en troost. Wellicht vind je waken eng of spannend of denk je dat je het niet kunt. Of wil je erachter komen hoe je 'iets extra's' toevoegt aan het stervensproces. In deze podcast onthul ik je mijn kijk op waken en geef ik je inspiratie om waken magisch te maken en minder eng.

  • Abonneer je gratis bij Itunes op de Stervensgoed podcast, en ontvangt als eerste de volgende aflevering.
  • Abonneer je gratis bij Spotify op de Stervensgoed podcast, en ontvangt als eerste de volgende aflevering.