Een plan voor het laatste stuk leven
Levenseinde plan

Stervensgoed voorbereid

Een helende manier om jezelf en je dierbaren voor te bereiden op het onvermijdelijke

We weten dat we ooit allemaal te maken krijgen met de eindigheid van het leven. De meeste mensen zijn echter niet of slecht voorbereid. Ze hebben geen idee wat er mogelijk is of denken dat het zwaar en verdrietig is. Het tegenovergestelde is echter waar!  Het hoofd in het zand steken is geen oplossing. Dit geeft machteloosheid en onzekerheid en beperkt je in het afscheid nemen.

Een gedegen voorbereiding is een krachtige manier om de mogelijkheden te verkennen.

Deze training gaat niet zozeer over sterven, als wel over het leven.

Leven op jouw manier.

Het doel van deze training is simpel: op een overzichtelijke en toegankelijke manier word je meegenomen om een levenseinde plan te maken.

Een levenseinde plan geeft rust, structuur en helderheid zowel aan jezelf als voor je dierbaren. Misschien denk je dat het zwaar en beladen is, maar de deelnemers ervaren het als helend.

Ze ontvangen inspiratie en ontwikkelen een positievere relatie met het leven en de eindigheid ervan.

Het maakt niet uit hoe lang jij (of je naasten) nog te leven hebben. Misschien heb je nog velen jaren in verschiet, misschien dringt de tijd voor jezelf of je naaste wat meer. Bezig zijn met de laatste levensfase helpt je krachtig in het NU te staan.

Het is naar om niet te weten wat je dierbare het allerliefst had gewild, op het moment dat er een beslissing moet worden genomen. Het geeft in zekere zin troost om te weten 'dat het goed zo is'.

levenseinde plan maken

Hier loop je tegenaan:

 1. Je hebt geen (of beperkt) idee welke mogelijkheden er zijn in de laatste levensfase
 2. Je bent graag goed voorbereid, voor jezelf en/of je dierbaren, maar hebt geen zin in 'zwaar' gedoe
 3. Je maakt je zorgen over de gezondheid van jezelf of je naaste, bij ziekte, vanwege ouderdom of uit betrokkenheid, je wilt weten hoe je kunt ondersteunen, maar je hebt eerlijk gezegd geen idee wat je moet doen als het zover is.
 4. Je weet niet hoe je voor je dierbare moet zorgen als de laatste levensfase nadert


Dit zou je het allerliefste willen:

 • Je wenst overzicht van de mogelijkheden die er zijn en die bij de persoonlijke situatie passen (en ook alle haken en ogen die eraan vastzitten)
 • Je wilt op een krachtige, ondersteunende en positieve manier bezig zijn met het leven en de eindigheid ervan
 • Je hebt overzicht en structuur hoe je op een passende manier ondersteunt als de tijd daar is
 • Je weet  precies wat je moet doen om jezelf/ je vader/moeder/partner/dierbare goed te verzorgen tot het laatste moment
 • je wilt voldoening ervaren omdat je op de best mogelijke manier je dierbare hebt ondersteund


Tijdens het volgen van dit traject

De laatste levensfase onderzoeken is nooit gemakkelijk. Maar je kan het wel overzichtelijker maken door te weten wat écht belangrijk in het leven is. In dit traject neem ik je op een zachte én krachtige manier mee en onderzoeken we samen hoe we de laatste levensfase vormgeven op een manier die bij je huidige leven past. In een helder stappenplan wordt je meegenomen om over de belangrijkste aspecten van leven en sterven na te denken.  Vragen die nooit gesteld worden, terwijl ze een waardevolle impact maken op het welzijn en comfort in het leven.

Stap voor stap ontdek je oplossingen bij problemen en moeilijke keuzes. Ik geef je praktisch advies bij onrust en hoe je het beste het gesprek aangaat als het ongemakkelijk is. Je voelt je ondersteunt en je staat er niet alleen voor.

Ja, dit is precies wat ik zoek

Dit zijn ervaringen van cursisten:

Anna uit Apeldoorn

Ik zag door de bomen het bos niet meer. Iedere zorgverlener (en dat waren er veel) had een ander advies hoe mijn man het beste de laatste weken kon doorbrengen. Mijn man wilde alleen maar naar huis om daar afscheid te nemen. Gelukkig had ik levenseinde plan dat me praktisch handvatten gaf. Dat scheelde me tijd en frustratie. Het was best pittig deze laatste weken, maar ik ben blij dat ik dat voor mijn man kon doen.

Sabine uit Maastricht

Ik moest afscheid gaan nemen voor mijn vader. Het gekke is ik werk zelf in de zorg en heb vaker mensen verpleegd die stervende waren. Maar je eigen ouder verliezen is anders. Ik was bang om iets verkeerd te doen. Eigenlijk wist ik precies wat  ik kon doen om te ondersteunen, maar Diana gaf me net dat vertrouwen zodat ik ook de rust had om écht afscheid te nemen en de momenten tijdens het waken te koesteren. Sabine volgde een persoonlijk coach traject bij Ster in Zorg

Greet uit Groningen

Het voelde alsof ik in een rollercoaster zat. Allerlei emoties kwamen door mij heen. Gelukkig vertelde Diana dat dit heel normaal was. Ze leerde me een prachtig afscheidsritueel dat ik samen met ons gezin heb uitgevoerd. Dit was een onbetaalbaar mooie herinnering die we gemaakt hebben. Dank je wel daarvoor Diana!

Greet volgende een combinatie van trainingen bij Ster in Zorg

Greet uit Heeze

Ik vond het traject een grote financiële investering. Maar het was de moeite waard. Een goed afscheid is onbetaalbaar. Ik zorgde voor mijn vriend en vond de ondersteuning die ik nodig had. Ik kreeg heel veel tips om rust te brengen en afscheid te nemen, dat was heel prettig. Ik kijk met voldoening terug op de laatste fase, al klinkt dat misschien een beetje gek. Het is zwaar om afscheid te nemen, maar er zaten heel veel dierbare momenten in.

Praktische informatie

Je start meteen met de online modules

Wat ga je ontvangen:

 • Het digitaal werkboek levenseinde plan t.w.v. €55,-
 • 10 overzichtelijke modules met video's die je ondersteunen het levenseinde plan in te vullen (inclusief inspirerende voorbeelden) t.w.v. €250,-
 • Een jaar lang toegang 
 • Inclusief updates met nieuwe kennis en inzichten


Investering

De investering voor dit traject is tijdelijk €247,- i.p.v. €355,-

Je bent het waard en je hoeft het niet alleen te doen. Jij en je dierbare zullen je dankbaar zijn.

Op een positieve manier bezig zijn met de eindigheid van het leven?

Bekijk hier de introductie video van de training