Een plan voor het laatste stuk leven

Voorkom spijt met een liefdevol plan voor het laatste stuk(je) leven

Voor zorgverleners, familieleden en doodgewone stervelingen die een waardig afscheid belangrijk vinden

levenseinde plan maken

In deze cursus krijg je toegang tot een bewezen stappenplan dat rust en helderheid biedt in deze cruciale levensfase

Na het volgen van dit traject

Zul je beschikken over een concreet persoonlijk uitgewerkt plan waarmee je jezelf, je dierbaren en naasten kunt helpen om helderheid, focus, vertrouwen en verbinding te brengen in de laatste levensfase.


 • 3 maanden traject
 • Meteen starten met de modules in de online leeromgeving
 • Inclusief thuisgestuurd werkboek (levenseinde plan)
 • 3 Online groepsbijeenkomsten waarin je al je vragen kunt stellen
 • 10 + video modules met heldere uitleg
stervensbegeleiding

Neem de regie over de laatste levensfase 

Wanneer mensen mij vragen wat het verschil maakt in de laatste levensfase, antwoord ik altijd: een stevig fundament.

Vergelijk het met een huis; zonder een solide basis stort het in als een kaartenhuis.

Zo is het ook in het echte leven; zonder stevige basis voelt het aan als drijfzand.

De laatste levensfase is al complex genoeg. We worden geconfronteerd met een rollercoaster van emoties, moeten afscheid nemen, hebben tal van regeltaken te volbrengen, en dat alles in een kort tijdsbestek. Juist dan hebben we behoefte aan houvast en verbinding.

voorbereid-afscheid-plan

Van zorg naar zekerheid: Een praktische gids voor de laatste levensfase

Zonder een ster in het noorden kun je gemakkelijk verdwalen in het ingewikkelde landschap van het levenseinde. Het levenseinde plan dient als jouw ster aan de hemel; een baken van licht dat richting geeft in een tijd die vaak overschaduwd wordt door onzekerheid en zorgen.

Met zorgvuldig samengestelde praktische tips en diepgaande inzichten biedt deze gids niet alleen een weg naar helderheid en zekerheid maar erkent ook de individualiteit van elke reis.

Door stap voor stap de mogelijkheden te verkennen, wordt de weg naar een waardig afscheid, vol liefde en respect, niet alleen toegankelijker maar ook persoonlijker.

stervensgoed-voorbereid-insta

Een goede voorbereiding is een daad van liefde

Het is een onontkoombare waarheid dat we allemaal op een dag geconfronteerd zullen worden met de eindigheid van het leven. Echter, veel mensen zijn hier niet adequaat op voorbereid. Ze zijn onwetend over de beschikbare mogelijkheden en vrezen een zware en sombere reis.

Maar laat me je een geheim vertellen: het tegenovergestelde is waar!

Het is niet verstandig om weg te lopen voor deze realiteit, want dat leidt tot gevoelens van machteloosheid en onzekerheid en belemmert ons vermogen om waardig afscheid te nemen.

Een gedegen voorbereiding is juist een krachtig middel om een wereld van mogelijkheden te ontdekken en biedt een onverwachte bron van troost.

Het draait niet zozeer om de dood, maar om het leven

Leef jóuw leven, op jóuw voorwaarden.


Het doel van onze training is helder en eenvoudig: we willen je op een duidelijke en toegankelijke wijze begeleiden bij het opstellen van een levenseindeplan. Dit is niet alleen voor jezelf, maar ook voor het geval je anderen wilt ondersteunen in deze bijzondere levensfase.


Een levenseindeplan brengt rust, structuur en helderheid, voor zowel jou als je geliefden. Het lijkt misschien een zware opgave, maar deelnemers ervaren het vaak als een helende ervaring. Ze vinden inspiratie in deze reis en ontwikkelen een positievere kijk op het leven, ondanks het besef van de eindigheid ervan.


Het maakt niet uit hoeveel tijd jij of je dierbaren nog hebben. Of er nu nog een heel leven voor je ligt, of de tijd beperkter is, bezig zijn met de laatste levensfase helpt je om krachtig in het hier en nu te staan.


Het is een geruststellende gedachte om te weten wat je dierbaren het liefst zouden willen wanneer er belangrijke beslissingen genomen moeten worden. Het biedt troost om te kunnen zeggen: 'Dit voelt goed.'"

levenseinde plan maken

Het levenseinde plan is een professioneel, overzichtelijk, en toegankelijk werkboek 👌
Mijn complimenten, goed gedaan!

Marion Stolzenbach

Zo gaan we je ontzorgen:

Direct resultaat. Ingewikkelde zaken, makkelijk uitgelegd

We nemen je stap voor stap bij de hand en leg complexe vraagstukken helder uit.

Kijken wanneer je wilt en in je eigen tempo

De video's zijn overzichtelijk voor je op genomen. Je kijkt waar en wanneer je wilt en je kunt alle tijd nemen die je nodig hebt.
Inspiratie

Inspirerende voorbeelden van uit de praktijk

Laat je inspireren door de  voorbeelden van de tientallen cursisten die je voor zijn gegaan

Aandacht voor persoonlijke wensen en behoeften

Verhelderende vragen die inzicht geven in het leven(seinde)

Aandacht voor juridische, sociale en financiële zaken

Omdat deze training alle belangrijke aspecten van een levenseinde bespreekbaar maakt

Compleet met een levenseinde plan in je brievenbus

Je ontvangt een exemplaar van het levenseinde plan thuisgestuurd
review levenseindeplan

 Door deel te nemen aan de cursus en het werkboek ervaar ik meer rust, en dat geldt ook voor mijn man. Het helpt ons om onze wensen bespreekbaar te maken met onze kinderen.

Daniëlle Sampermans

We begrijpen dat veel mensen worstelen met een gebrek aan kennis en voorbereiding als het gaat om de laatste levensfase.

Misschien herken je jezelf in een van de volgende situaties:

 1. Je hebt geen idee (of beperkte kennis) van de mogelijkheden die beschikbaar zijn voor de laatste levensfase.
 2. Je bent graag goed voorbereid, zowel voor jezelf als om je naasten te ondersteunen, maar je wilt niets te maken hebben met een 'zware' en sombere aanpak.
 3. De zorgen over de gezondheid van jou of je naaste, of het nu gaat om ziekte, ouderdom of gewoon uit oprechte bezorgdheid, houden je wakker. Je wilt weten hoe je kunt helpen, maar hebt eerlijk gezegd geen idee waar te beginnen als het moment daar is.
 4. Je hebt geen idee hoe je voor je dierbaren moet zorgen als de laatste levensfase nadert.
 5. Het vooruitzicht van onaangename verrassingen, zoals financiële problemen of emotionele discussies aan het sterfbed, baart je zorgen.

Wat je eigenlijk het allerliefste zou willen, is:

 • Op een voedende en praktische manier ondersteuning krijgen (en bieden) bij ernstige ziekte, ouderdom of het naderende overlijden.
 • Een helder overzicht hebben van de mogelijkheden die bijdragen aan rust en vertrouwen.
 • Op een krachtige, ondersteunende en positieve manier bezig zijn met het leven en de wetenschap van de eindigheid ervan. Het beschouwen als een kans voor persoonlijke groei en om anderen te ondersteunen.
 • Beschikken over overzicht en structuur om op een passende manier te zorgen wanneer de tijd daar is.
 • Precies weten wat je moet doen om jezelf, je vader, moeder, partner, dierbare, of cliënt goed te verzorgen tot het laatste moment.

Start met helderheid en rust te brengen in de laatste levensfase

Ja, dat wil ik
Start meteen

Ontmoet de betrokken trainers

Over Diana

Diana is de initiatiefneemster van Ster in Zorg; een opleidings- en trainingsinstituut waar je de ‘geheimen’ ontdekt van het ondersteunen in de laatste levensfase.                       

Ze heeft een achtergrond als palliatief wijkverpleegkundige en wetenschapper, en het is haar passie om het menselijke en spirituele aspect van het stervensproces te combineren met praktische tools en handvatten die je kunt inzetten aan het sterfbed, om rust en vertrouwen te bevorderen.

Ze presenteert de Stervensgoed podcast met tips
over ondersteunen tijdens het stervensproces en deelt waardevolle inzichten in YouTube-video’s en blogs. Ze is een expert in het brengen van rust en het empoweren van mensen. Diana wordt geprezen om ‘zware’ onderwerpen op een luchtige manier te verwoorden.

Kim-Cremers

Gastdocent Kim

Sinds 2002 is Kim actief in het prachtige Zuid-Limburg binnen de financiële dienstverlening, een sector die haar voortdurende uitdaging en voldoening biedt.                       

Met haar indrukwekkende ervaring als directeur
bij Parkstad Adviesgroep en haar rol als Algemeen Directeur van de Stichting Register Executeur Limburg, is zij dé expert om het volledige financiële plaatje helder te krijgen en haar klanten te voorzien van deskundig advies met betrekking tot hun toekomstige nalatenschap.

Kim heeft een gepassioneerde toewijding voor het ontzorgen van haar cliënten in de ruimste zin van het woord, en dat maakt haar een betrouwbare en competente partner in financiële zaken.
levenseinde plan

Wat deze training helend en uniek maakt

De unieke combinatie van aandacht voor persoonlijke wensen en behoeften, het verkennen van mogelijkheden in de zorg, het bespreken van medische wensen en inzicht in de mogelijke consequenties hiervan, onderscheidt deze training. We verschaffen kennis over financiële, sociale en juridische aspecten om veelvoorkomende problemen te voorkomen.

We stellen je vragen waar je waarschijnlijk nog nooit over hebt nagedacht, maar die wel een significante impact kunnen hebben op het verloop van het levenseinde.

We nemen je bij de hand en maken emotionele en ingewikkelde zaken behapbaar, helder en eenvoudig. Dit is niet alleen een cadeau voor jezelf, maar ook een waardevol geschenk voor je dierbaren

levenseinde plan

Moeilijke kwesties; maken we eenvoudig bespreekbaar

👉🏻 We nemen je stap voor stap mee in een helder stappenplan dat je helpt om na te denken over de belangrijkste aspecten van leven en sterven.

👉🏻  We stellen vragen die zelden gesteld worden, maar die een onschatbare impact hebben op het welzijn en comfort in je leven.

👉🏻  Je zult oplossingen ontdekken voor problemen en lastige keuzes.

👉🏻 Je vindt praktisch advies om onrust  en angst te verminderen voor de laatste levensfase.

👉🏻  Je ontdekt hoe je een gesprek over afscheid nemen kunt aangaan, zelfs in de meest uitdagende situaties.

👉🏻 Je neemt de regie over je eigen leven en je kunt anderen hierbij ondersteunen.

Voorbereid-levenseinde
€ 349,-
€ 297,-

Een levenseinde plan; een daad van liefde voor jezelf en je dierbare(n).

Na het volgen van dit traject

Zul je beschikken over een concreet persoonlijk uitgewerkt plan waarmee je jezelf, je dierbaren en naasten kunt helpen om helderheid, focus, vertrouwen en verbinding te brengen in de laatste levensfase.

Wat je ontvangt

✅ Het werkboek "Levenseindeplan" ter waarde van €55,- thuisgestuurd in je brievenbus

✅ 3 maanden toegang tot de online academie van Ster in Zorg met overzichtelijke video's waarin je stap voor stap wordt meegenomen

✅ 3 online live vraag en antwoord sessies waarin je al je vragen kunt stellen (inclusief opnames). De 1e woensdag van de maand vanaf 9.00 (opnames beschikbaar)

✅ Opnames van eerdere sessies

Dit zijn ervaringen van cursisten:

Anna uit Apeldoorn

Ik zag door de bomen het bos niet meer. Iedere zorgverlener (en dat waren er veel) had een ander advies hoe mijn man het beste de laatste weken kon doorbrengen. Mijn man wilde alleen maar naar huis om daar afscheid te nemen. Gelukkig had ik levenseinde plan dat me praktisch handvatten gaf. Dat scheelde me tijd en frustratie. Het was best pittig deze laatste weken, maar ik ben blij dat ik dat voor mijn man kon doen.

Sabine uit Maastricht

Ik moest afscheid gaan nemen voor mijn vader. Het gekke is ik werk zelf in de zorg en heb vaker mensen verpleegd die stervende waren. Maar je eigen ouder verliezen is anders. Ik was bang om iets verkeerd te doen. Eigenlijk wist ik precies wat  ik kon doen om te ondersteunen, maar Diana gaf me net dat vertrouwen zodat ik ook de rust had om écht afscheid te nemen en de momenten tijdens het waken te koesteren. Sabine volgde een persoonlijk coach traject bij Ster in Zorg

Greet uit Groningen

Het voelde alsof ik in een rollercoaster zat. Allerlei emoties kwamen door mij heen. Gelukkig vertelde Diana dat dit heel normaal was. Ze leerde me een prachtig afscheidsritueel dat ik samen met ons gezin heb uitgevoerd. Dit was een onbetaalbaar mooie herinnering die we gemaakt hebben. Dank je wel daarvoor Diana!

Greet volgende een combinatie van trainingen bij Ster in Zorg

Greet uit Heeze

Ik vond het traject een grote financiële investering. Maar het was de moeite waard. Een goed afscheid is onbetaalbaar. Ik zorgde voor mijn vriend en vond de ondersteuning die ik nodig had. Ik kreeg heel veel tips om rust te brengen en afscheid te nemen, dat was heel prettig. Ik kijk met voldoening terug op de laatste fase, al klinkt dat misschien een beetje gek. Het is zwaar om afscheid te nemen, maar er zaten heel veel dierbare momenten in.

Veel gestelde vragen over de cursus Stervensgoed Levenseinde plan

Voor wie is het Levenseinde Plan bedoeld?

Het Stervensgoed Levenseinde Plan is bedoeld voor iedereen die op een positieve manier wil omgaan met het leven en het einde ervan.
Of het nu is voor persoonlijke groei en ontwikkeling, om jezelf te ondersteunen, uit interesse om je dierbaren zoals je ouders of partner te ondersteunen, omdat je anderen niet wilt belasten, of omdat je verantwoordelijkheid wilt nemen voor je leven, er zijn verschillende redenen waarom mensen aan deze training beginnen.
Ook zorgprofessionals, coaches en therapeuten gebruiken deze cursus om hun cliënten beter te kunnen ondersteunen met de passende vragen en thema's die besproken worden in de training.

Hoe kan het Stervensgoed levenseinde Plan bijdragen aan mijn gemoedsrust in de laatste levensfase?

Door verschillende oefeningen, vragen en inzichten helpt het Stervensgoed levenseinde plan je om je wensen helder en duidelijk te formuleren.
Onwetendheid en onzekerheid kunnen onrust en angst veroorzaken. Kennis en een plan geven houvast en dragen bij aan rust.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van het Levenseinde Plan?

Het Stervensgoed Levenseinde Plan behandelt aandacht voor medische, spirituele, zorg, juridische en financiële aspecten. Deze cursus is uniek omdat het zoveel verschillende perspectieven bekijkt.

Is het document het Levenseinde Plan een wettig document?

Nee, het is geen wettig document.
Wel is het ondersteunend voor notarissen en artsen en helpt het om na te denken over wat belangrijke kwesties kunnen zijn.

Krijg ik persoonlijk advies/ 1 op 1 ondersteuning?

In de training zijn 3 vraag-en-antwoordsessies opgenomen.
Hier kun je al je vragen stellen.
Wil je persoonlijk advies zonder anderen erbij, dan stuur je een mailtje en is een extra 1-op-1 consult mogelijk (niet inbegrepen in de cursus)

Kan ik het Levenseinde Plan aanpassen aan mijn persoonlijke wensen en behoeften?

Jazeker, dat is juist de bedoeling.
Je gaat aan de slag met het werkboek zodat het een persoonlijk plan wordt dat past bij jouw wensen en behoeften.
Door de oefeningen, begeleidende video's en inspirerende voorbeelden ontdek je wat bij je past.

Hoe snel kan ik starten met het Levenseinde Plan?

Na aanmelding ontvang je toegang tot de online omgeving. Je kunt meteen starten met de training met de video's.
Het werkboek (Levenseinde Plan) wordt naar je toegestuurd binnen 3 werkdagen.

Wat maakt het Stervensgoed Levenseinde Plan anders dan andere voorbereidingen op het levenseinde?

Het is een cursus die ondersteunt met begeleiding door middel van video's en vraag-en-antwoordsessies.

We merken dat veel 'boekjes' leeg en onbeschreven in de kast komen te staan.
Dat willen we niet!
We bevorderen iedereen om actief deel te nemen en ondersteunen je als je het even niet weet.
Ook de inspirerende voorbeelden van anderen zijn erg motiverend en ervaren cursisten vinden dit vaak helpend.

Hoe lang duurt de cursus en wat is de tijdsinvestering per week?

Je hebt 3 maanden toegang tot de cursus, maar je kunt, als je wilt, deze sneller doorlopen.
Sommige vragen zijn makkelijk te beantwoorden, terwijl andere bedoeld zijn om te laten bezinken en dieper over na te denken.
Het zijn levensvragen die uitnodigen tot reflectie.
Iedere module vraagt ongeveer 30 min tot 1 uur, daarnaast zijn er 3 live sessies om bij te wonen.

Optioneel zijn de eerdere opnames die je kunt bekijken voor inspiratie.

Op welke manier wordt er aandacht besteed aan spiritualiteit binnen de cursus?

We gaan ervan uit dat wanneer iemand overlijdt, de ziel of het bewustzijn verder gaat. Het is belangrijk om daar aandacht aan te besteden voor, tijdens en na het overlijden.
Het is de basis visie van de cursus, zonder een bepaalde religie aan te hangen.

Zijn er specifieke toelatingseisen of vooropleidingen nodig?

Nee, iedereen met een open geest en bereidwilligheid kan aan deze cursus deelnemen.

Wordt er een certificaat of diploma uitgereikt na afronding?

Ja, je ontvangt een digitaal certificaat na deelname.

Ik wil alleen het Stervensgoed Levenseinde Plan werkboek, kan dat ook?

Nee, dat is niet mogelijk. Het werkboek en de cursus zijn alleen samen beschikbaar. Je kunt echter wel extra werkboeken (Levenseinde plannen) bestellen om deze met je dierbaren te volgen.

Wat als ik niet aanwezig kan zijn tijdens de vraag-en-antwoordsessies?

Dat is geen probleem; de opnames van de sessies komen in de leeromgeving te staan, zodat je ze later kunt bekijken.
Alle vragen die je hebt, kun je vooraf indienen.

Is het geschikt om samen met mijn partner te doen?

Absoluut, we moedigen dit zelfs aan! Je kunt extra werkboeken bestellen om met je dierbaren aan de slag te gaan.

Wanneer zijn de vraag en antwoord sessies en waar vinden ze plaats?

De vraag & antwoord sessies vinden op iedere 1e woensdag van de maand plaats om 9.00. Je ontvangt een deelname link om online in te loggen.

Kan ik deel nemen aan de vraag en antwoord sessie als ik geen vraag heb?

Jazeker. Met of zonder vragen ben je welkom! Het is een fijne manier om met gelijkgestemden te verbinden en van andermans vragen te leren.

Op een troostende manier bezig zijn met leven, ziekte en overlijden?

Ja, graag!
ik start meteen