Welke zorg kun je thuis ontvangen in de laatste levensfase?
arrow_drop_up arrow_drop_down

 Welke zorg kun je thuis ontvangen in de laatste levensfase?

Zorg in de laatste levensfase, ook wel palliatieve of terminale zorg genoemd, kun op verschillende plekken plaatsvinden. Veel mensen willen het liefst thuis sterven om daar afscheid te nemen. Andere mogelijkheden zijn: het ziekenhuis, het hospice, het Bijna-thuis-huis, of de palliatieve unit van een verpleegkliniek.

Het ziekenhuis is niet de plek om te ‘kiezen’ om heen te gaan. Deze optie is mogelijk wanneer er medisch vervelende complicaties zijn die niet thuis behandeld kunnen worden. Of omdat iemand is opgenomen vanwege andere redenen, en dan te ziek is om te vervoeren naar een andere plek.

Veel mensen weten niet dat er thuis veel zorgopties mogelijk zijn. Persoonlijk vind ik dit de mooiste optie; de persoon kan dan afscheid nemen in zijn eigen leefomgeving, zijn vertrouwde kring om zich heen.

Welke terminale palliatieve zorg is thuis mogelijk?

Zorg thuis kan bijvoorbeeld bestaan uit verpleegkundige en persoonlijke verzorging, zoals ondersteuning bij wassen en douchen, om pijn te bestrijden, het geven van medicijnen en infuuszorg. In overleg met de arts wordt medicatie toegediend. 

  • Een thuiszorgorganisatie (klein of groot) of freelance zorgverleners (zpp’ers) kunnen ondersteuning bieden. Persoonlijk vind ik een kleine thuiszorgorganisatie prettig, omdat je dan vaak maatwerkafspraken en zorg kunt afstemmen. Er zijn thuiszorgorganisaties die 24 uurs zorg thuis leveren. Dat betekent dat er 24 uur een professionele kracht in huis is, die ondersteunt waar nodig. Vaak wordt er ook waakzorg geleverd. Een zorgverlener blijft dan gedurende de nacht bij de sterverende en biedt zorg indien wenselijk.
  • In Nederland zijn ook vrijwillige terminale thuiszorgorganisaties die aanvullende zorg bieden met opgeleide vrijwilligers.
  • Indien gewenst kan de familie de zorg geheel zelfstandig uitvoeren of een gedeelte van de zorg op zich nemen. Dat kan een mooi afscheidsritueel zijn. De thuiszorg kan hierin een grote of kleine rol spelen.
  • In de meeste gevallen is de huisarts nauw betrokken om te ondersteunen in de laatste levensfase. En je kunt hulp vragen aan een wijkverpleegkundige om tips en advies te ontvangen bij eventuele problemen of vragen. De wijkverpleegkundige kan, net als de huisarts, ondersteuning bieden bij klachten die in de laatste levensfase voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan pijn of misselijkheidsklachten.

 

Familie vindt het vaak eng of spannend als iemand komt te overlijden; ook daar kan de thuiszorg uitleg en ondersteuning in aanbieden.

 

Tip

Overleg, voordat je beslissingen neemt, met de (wijk)verpleegkundige of de huisarts wat de mogelijkheden zijn.

 

Wil je meer handvatten hebben over zorg in de laatste levensfase klik hier. Je ontvangt dan mijn gratis e-book.

Mijn naam is Diana Stassen. Ik werk als wijkverpleegkundige en hypnotherapeut in mijn praktijk Ster in Zorg. Ik ondersteun zorg thuis (in de laatste levensfase) zodat er meer rust is.

e-book kwaliteit van leven

Reactie plaatsen