Ondersteuning sterfbed. Vind levenseinde doula en stervensbegeleiding

Hartverwarmende ondersteuning ter voorbereiding op de laatste momenten

Vind een Stervensgoed levenseinde doula in Nederland & België

Een Stervensgoed levenseinde doula biedt ondersteuning op emotioneel, praktisch en spiritueel vlak, zowel ter voorbereiding op als tijdens de laatste levensfase.

Ze kan bijvoorbeeld helpen bij rouwverwerking, waken, en het opstellen van een levenseinde plan. Haar aanwezigheid zorgt voor verbinding, rust, comfort en steun in de laatste jaren, maanden, weken of dagen van het leven.

Ze staat klaar niet alleen voor de persoon die afscheid neemt van het leven, maar ook voor diens naasten.

Hartverwarmende ondersteuning in de laatste levensfase?

Stervensgoed levenseinde doula's op een rij

Frouk Jeske Abma

Soms zijn woorden niet te vinden en is aanraken voldoende om dat te voelen wat niet uitgesproken wordt maar wel aangeraakt mag

Marina van Rossum 
Als doula ondersteun ik bij het terugnemen van de regie over jouw leven.
Elise Damino
Elise Damino-Lubbers
Als verpleegkundige ben ik toegewijd aan het ondersteunen van mensen in de terminale zorg met een holistische benadering

Lees hieronder meer...

Frouk Jeske Abma

Werkgebied Friesland, in overleg Noord Nederland

Tarief in overleg, afhankelijk van de situatie 

Online/ telefonische ondersteuning/consulten:  ja

.Mijn carrière is gestart in de thuiszorg als wijkverpleegkundige waar ik regelmatig in aanraking kwam met mensen in de laatste levensfase. Het is een intrigerend proces, een proces waarbij ik graag in nabijheid ben. Wat ik het meest intrigerend vind in de laatste levensfase is dat de stervende en de naasten zo dicht bij hun kern zijn omdat je zo geraakt wordt. Het leven en de allerliefste mensen om je heen los moeten laten is een intens proces. Verdriet is de achterkant van liefde. Als er veel liefde is geweest zal er intens verdriet zijn.

Tijdens een begeleidingsgesprek neem ik jou en je naasten mee in het proces van sterven, de fluisteringen van je lichaam en kunnen we ook het levensverhaal maken en een begin maken met de uitvaart. Na het hele proces van sterven en uitvaart kan ik je naaste(n) begeleiden bij rouw en verlies vanuit de visie dat rouw zich opslaat in je lijf en het via het lijf er ook weer uit mag. Dit doe ik in mijn eigen praktijk. Deze combinatie maakt mij uniek.

Marina van Rossum

Werkgebied: Westelijke Mijnstreek Limburg

Tarief: € 45,00 (MVO/PGB mogelijk per gemeente) per uur Live consulten 

Wat als je niet meer beter wordt?

Een wijze wicca die families, die te maken krijgen met ‘ongeneeslijk ziek’, ondersteunt om de regie over hun leven weer terug te nemen die ontstaat na het slechtnieuwsgesprek.

Dit volgens mijn 3R’s: Rust brengen in de chaos die ontstaat, Ruimte geven bij het tonen van verdriet, liefde en verlangen, en Ritme meegeven om leven toe te voegen aan de dagen, maanden, aan de tijd die rest.

In mijn ambulante praktijk maak ik gebruik van; er ZIJN, Reiki  en een ‘verwendoos’. Een doos met daarin oliën, edelstenen, rozenkrans, carddeck spirituele tafelgesprekken, carddeck praten over leven en over de dood, wierook, massage-crème voor handen, kaars en notitieboek met potlood. 

Werkervaring opgedaan bij de lokale hospices & thuissituaties en levenswijsheid mogen op doen bij het overlijden van 7 familie leden in relatief korte periode, van slechtnieuwsgesprek tot en met waken, en met een einde middels euthanasie.
Deze levenswijsheden hebben mij de route naar mijn spirituele levenspad doen oplichten en met mijn hoogsensitiviteit kwaliteiten ben ik in staat om in stilte te luisteren, heb ik een groot inlevingsvermogen en geef betekenis aan jouw 3R’s.

Elise Damino

Elise Damino-Lubbers

Werkgebied: Noord Brabant

Tarief: In overleg, afhankelijk van de zorg vraag

Online/telefonisch ondersteuning/consulten: Nee

Mijn aanbod omvat zowel reguliere als alternatieve zorg. Naast mijn taken als (oncologie)verpleegkundige ben ik ook beschikbaar als levenseinde doula en heb ik uitgebreide kennis over diverse aspecten van het stervensproces. Mijn focus ligt op het begeleiden van zorgvragers en hun naasten gedurende dit proces, waarbij complementaire zorg een waardevolle aanvulling vormt op het geheel.

Merel Blijenberg

Werkgebied: Limburg (omgeving Born, Sittard-Geleen, Nieuwstadt, Susteren)

Tarief: In overleg

Online/telefonisch ondersteuning/consulten: Nee

Mijn kracht zit in de rust die ik uitstraal, ik kan goed luisteren (ook zonder dat er iets gezegd wordt) en in mijn schrijven kom ik makkelijk tot de kern. 


Dat maakt dat ik in de volgende situaties goed kan ondersteunen:

  • Op het moment dat iemand in de laatste levensfase zit en er iemand in de buurt moet zijn om een handje te helpen, door een kopje thee te zetten, iets aan te geven, een praatje te maken (of een diepzinnig gesprek te voeren), voor te lezen of gewoon aanwezig te zijn. 
  • Een luisterend oor bieden. Ik luister graag naar je (levens)verhaal en als je wilt zet ik dat met liefde voor je op papier.
  • Na het overlijden kan ik een afscheidsrede houden tijdens de uitvaartdienst, die recht doet aan het leven van de overledene en troost kan bieden aan de nabestaanden.


Sterven is een onderdeel van het leven en daar mag net zoveel liefde, zorg en aandacht aan besteed worden als aan andere belangrijke momenten in het leven, zoals een huwelijk of een geboorte. Om het leven waardig te kunnen afsluiten en vredig heen te gaan.

Liefdevolle en praktische ondersteuning in de laatste levensfase?