Diana Stassen, Ster in Zorg

Over Diana

Ik zie mijn oma nog precies voor me op het moment dat ze jaren geleden overleed.

Ze ligt op bed en haar gezicht is bleek. Haar ogen zijn bijna gesloten en haar ademhaling klinkt onregelmatig in de verder geluidloze kamer. Intuïtief weet ik dat het niet lang meer duurt voordat ze heengaat.

Ik zie haar gezicht nog verder ontspannen en zij lijkt minder rimpels te hebben. Haar gezicht wordt nog zachter. Haar lippen laten een flauwe glimlach zien. Ik voel mijn hand op de hare rusten. Ze ademt nog een keer in en uit. Dan is het stil in de kamer.

Het is vredig en sereen.


Het was ontroerend, mooi en verdrietig tegelijk.


Ik was verwonderd en gefascineerd. En ben dat ik nog steeds. Doodgaan heeft iets mystieks. Naast verdriet, is het ook mooi.


Ik bleek talent te hebben om rust te brengen in de laatste levensfase.

Inmiddels begeleid ik al meer dan 20 jaar als wijk & palliatief verpleegkundige mijn cliënten en diens naasten tijdens het stervensproces.

Mijn hart klopt sneller als we er alles aan doen om te zorgen voor een warm en liefdevol afscheid in de laatste levensfase. 

Naast mijn oma, heb ik mijn oom en tante persoonlijk mogen ondersteunen als mantelzorger in de laatste levensfase. Ook deze keren met een vredig afscheid, al waren hier meer hobbels te nemen.

Het geeft me een vredig gevoel om te weten dat mijn dierbaren rustig zijn heengegaan. Ik wéét dat ze goed verzorgd zijn, dat geeft me rust en troost. Het heeft mij geholpen bij het verwerken van verdriet. Ik kijk er nu vreedzaam op terug. Het klopte gewoon. Het is goed zo.

Over Diana

 • Ik probeer altijd eerst een oplossing te zoeken voor angst en pijn zonder medicatie (praten, oefeningen, natuurlijke mogelijkheden)
 • Ik heb geen geduld, tenzij ik zorg voor stervende mensen. Dan heb ik alle tijd van de wereld. Geen idee waar het vandaan komt, maar dan is het er gewoon.
 • Ik vind dat humor, een lach en een traan, prima samen kan in de laatste levensfase. Galgenhumor van mijn cliënten waardeer ik.
 • Ze zeggen dat ik er goed in ben om 'zware' zaken luchtig te maken. Dus ja, laten we lachen en huilen. 
 • Ik ben allergisch voor bureaucratie. Daar krijg ik echt jeuk van.
 • De reguliere zorg combineer ik met complementaire zorg. Ik stel altijd de vraag hoe kunnen we dit op een natuurlijke manier op lossen?

Mijn kijk op zorgen in de laatste levensfase

Mijn visie op zorgen in de laatste levensfase is vrij simpel.

Het mooiste cadeau wat je kunt geven (aan jezelf en de ander) is een mooi en liefdevol afscheid in de laatste levensfase.

Je helpt de ander om op een zo mooi mogelijke manier over te gaan. Het geeft waardevolle herinneringen. Het brengt troost.


Het is mijn mening dat we veel meer zijn dan ons lichaam. Ik geloof dat de ziel voortleeft na de dood. Ik zie het ongeveer zo: wanneer iemand overlijdt trekt hij zijn jas (lichaam) uit en zijn energie blijft voortbestaan. Deze mening hoef je natuurlijk niet te delen, maar aangezien we het over de dood hebben vind ik het belangrijk om aan je te vertellen.

Als je me zou kennen zou je weten dat...

 • Mijn lievelingskostje is asperges, dat ik overigens altijd door mijn moeder laat klaar maken :-). Het eten smaakt altijd beter als een ander kookt, toch?
 • Je mag me wakker maken voor versgebakken macadamia en pecan noten. Zo lekker!
 • Spiritualiteit: Ik sta met beide voeten op de grond en ben met mijn hoofd in de wolken. Praktische zweverigheid ;-)
 • Ik vind duizend en één dingen leuk, keuzes maken is daarom een dingetje voor mij.
 • Ik vind het vreselijk als mensen met gekke kinderlijke stemmetjes tegen hun hond praten, maar....ik  doe het zelf ook.
 • Ik ben een echt kenniscanon, ik ben dol op lezen en het volgen van opleidingen in mijn vakgebied. Mijn hobby is dan ook studeren. Naast wijk & palliatief (HBO) verpleegkundige, heb ik een universitaire graad (MSc./Drs.), ben ik gecertificeerd hypnotherapeut en NLP-trainer. Ik volg(de) tig trainingen en workshops op het gebied van zingeving, rouw, spiritualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Al deze kennis en ervaring gebruik ik om rust te brengen in de laatste levensfase.
 • Ik ben verslaafd aan boeken kopen. Ik lees nog niet eens de helft.
 • Een lekker stukje kaas met een speciaal biertje, daar word ik heel blij van. Ja, het gaat alweer over eten. Ik ben dan ook een echte Bourgondiër.
 • Ik ben verloofd met Frank en we wonen samen in Maastricht. Met Sophie maak ik heerlijke wandelingen in de natuur. Ze is onze nieuwsgierige en eigenwijze dalmatiër.

Wil je geen inspiratie missen en op de hoogte blijven over zorgen in de laatste levensfase?

Behaalde kwaliteitskeurmerken