Wat is een hospice?
Wat is een hospice?

Wat is een hospice?

Een hospice is een plek waar mensen heen kunnen in de laatste levensfase om afscheid te nemen van het leven. Er zijn verschillende hospices in Nederland ook wel bijna-thuis-huis genoemd.
Meestal wordt gebruikt gemaakt van een hospice wanneer zorg thuis niet mogelijk is omdat de zorg te intensief is om welke reden dan ook.

In deze hospices wordt geprobeerd een huiselijke sfeer na te bootsen. De sfeer is hierdoor vaak anders dan in een verpleegkliniek of in een ziekenhuis.
Persoonlijk vind ik de hospices waar ik ben geweest mooie plekken, en in tegenstelling wat veel mensen denken geen 'zware of donkere plek', maar juist een lichte plek in een liefdevolle vaak natuurlijke omgeving.

In een hospice werken (opgeleide) vrijwilligers in combinatie met vaste krachten of een thuiszorgorganisatie.

Er is 24 uur per dag iemand aanwezig om ondersteuning en zorg te bieden.

Een hospice is gespecialiseerd in de zorg in de laatste levensfase.

Zorg in de hospice wordt meestal (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeringswet. Je kunt naar een hospice wanneer de levensverwachting -zover je dat kunt inschatten- korter is dan 3 maanden.
Een arts geef hiervoor een zogenoemde terminaliteitsverklaring af. Ook wel een PTZ-verklaring genoemd (Palliatieve Terminale Zorg indicatie)
Reactie plaatsen

Op de hoogte blijven van (gratis) workshops en trainingen over stervensbegeleiding?