Page content

Wat doet een wijkverpleegkundige?

Wat doet een wijkverpleegkundige?

Een wijkverpleegkundige is een HBO geschoolde verpleegkundige  (HBO-V verpeegkundige) die gespecialiseerd is in de thuiszorg. Deze verpleegkundige helpt bij het organiseren van zorg thuis. Hij of zij regelt en coördineert de zorg. Meestal met de doelstelling om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Als dit niet meer mogelijk of wenselijk is dan kijkt de wijkverpleegkundige naar een passende oplossing. De wijkverpleegkundige ondersteunt familieleden (mantelzorgers) om de zorg thuis te kunnen verlenen. Ook helpt hij/zij met verpleegtechnisch handelen, geeft voorlichting en helpt bij de persoonlijke verzorging.

De wijkverpleegkundige maakt een zorgindicatie (een zorgplan) en bepaalt samen met de cliënt en eventueel diens familieleden hoeveel zorg er noodzakelijk is.

De wijkverpleegkundige komt vaak in aanraking met palliatieve terminale zorg. Omdat de meeste mensen na een ziekbed thuis willen blijven om te sterven.

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, vanwege de bezuinigen, hebben wijkverpleegkundigen steeds minder tijd tot hun beschikking. De zorgverzekeraar noemt dit doelgericht werken, de zorg moet efficiënter en effectiever.

Als wijkverpleegkundige hou ik van efficiëntie en doelgericht werken, maar niet als verkapte bezuinigingsmaatregel van zorgverzekeraars. Het komt de zorg voor cliënten niet ten goede. Voor mij is aandacht en kwaliteit van zorg het allerbelangrijkste. Daar heb ik tijd voor nodig. Echt luisteren neemt tijd in beslag. Aandacht hebben is belangrijker dan een doel behalen.

Wil je graag een wijkverpleegkundige die tijd en aandacht voor je heeft? Dan kun je kennis maken via een Bakkie Troost gesprek. In dit gesprek bekijk ik wat ik voor je kan doen.

 

Comment Section

0 reacties op “Wat doet een wijkverpleegkundige?

Plaats een reactie


*