Angst vermijden of rust bevorderen in de laatste levensfase?
Angst vermijden of rust bevorderen in de laatste levensfase?
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
08/03/2019
3 min

Angst vermijden of rust bevorderen in de laatste levensfase?

08/03/2019
3 min

Als je zorgt in de laatste levensfase dan wil je dat zo goed mogelijk doen. Echter door teveel je best te doen sla je juist de plank vaak mis.

Omdat je teveel je best doet om alle pijn te vermijden.

Omdat je alle angst wilt voorkomen.

En dat dit niet haalbaar is.

angst vermijden in de laatste levensfase

Een mens heeft in principe twee drijfveren:

  • Liefde bevorderen; het vergroten van positieve emoties
  • Pijn (of angst) vermijden; wegkomen van negatieve emoties

Deze twee drijfveren zitten in alle mensen. Als een oerinstinct. Bij sommige mensen is de drang om te vermijden groter dan de drijfveer om meer liefde te ontvangen.

Voorbeeld:

  • Je kunt een spel spelen om te winnen of je speelt een spel om niet te verliezen
  • Je studeert om te slagen of je studeert om niet te zakken

Het lijkt op hetzelfde neer te komen maar de intentie is net een beetje anders.

Wat is jouw voorkeur? Waar heb jij de focus op?

 In de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding onthul ik je de laatste inzichten over ondersteunen in de laatste levensfase. Inschrijven kan hier

Wil je pijn vermijden of rust bevorderen in de laatste levensfase?

Op het moment als je alle pijn of angst wilt vermijden, ga je in de verkramping.

Ik vergelijk het wel vaker met een ballon die onder water wordt geduwd. Hoe harder je een met lucht gevulde ballon onder water duwt, hoe harder de tegenkracht is om naar boven te komen. Op het moment als je de ballon loslaat komt het met een flinke kracht boven het water uit.

Als je de ballon niet onderdrukt drijft hij rustig op het water mee. Hij dobbert.

rust in de laatste levensfase

Wat je aandacht geeft groeit. Door de aandacht op angst te leggen (of angst te vermijden) ligt de aandacht op angst.

Verdriet, angst en boosheid zijn emoties die bij het afscheid horen. Deze emoties zijn gekoppeld aan liefde. De andere kant van de medaille. Wanneer je deze emoties onderdrukt komen ze keihard weer bij je terug. Je kunt ze niet ontlopen. Je wordt (later) ingehaald door verdriet of angst. Deze onderdrukking staat rust in de weg. Leren luisteren naar je gevoelens en emoties, ze doorvoelen, helpt rust te bevorderen.

Ervaar je weleens dat je na een stevige huilbui meer rust ervaart?

Dit komt omdat huilen spanning loslaat. Zowel emotioneel, als fysiek; de spanning in je lijf.

emoties loslaten

Wanneer je de aandacht op rust (of een andere emotie die iemand wil ervaren legt) stuur je diegene richting rust. Belangrijk is de lat niet te hoog leggen. Zorg niet dat je iemand ‘duwt’ naar rust. Wanneer er ‘moeten’ inzit wordt het lastig. Ik MOET rust hebben werkt net zo averechts.



Waar komt angst vandaan in de laatste levensfase?

Rust bevorderen in de laatste levensfase

Rust bevorderen kun je op een natuurlijke zachte manier doen. Manieren waarop je verbinding maakt met jezelf én met de ander.

Er zijn eenvoudige technieken die je kunt gebruiken zonder dat je uren op een meditatiekussen in een Aziatisch klooster hoeft te zitten.

rustig doodgaan

Deze technieken die rust op een natuurlijke manier bevorderen in de laatste levensfase deel ik met je Stervensgoed level 1

Aan deze training nemen verpleegkundigen, verzorgenden en familieleden deel die zorgen in de laatste levensfase voor hun cliënt, patiënt of dierbare.

Vooropleiding is niet van belang, wel een open houding. Door rust te bevorderen op een natuurlijke manier is er meer troost met als resultaat een mooier afscheid.



Diana Stassen Ster in ZorgMijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase. Zodat er meer rust en minder klachten zijn in deze belangrijke fase van het leven. Ik focus me daarbij voornamelijk op natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden.

Een van de methodieken die ik gebruik is hypnosetherapie. Dat gebeurt in mijn praktijk in Maastricht of via een huisbezoek bij mensen thuis. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds waardevolle ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.

Reacties
Categorieën