Wat als je bang bent voor de dood en sterven?
angst dood
Stervensproces
Stervensproces
10/18/2021
1 min

Angst voor dood en sterven

10/18/2021
1 min

Er hangt zoveel mystiek rondom doodgaan, waardoor het voor de meeste mensen angstig en spannend is. Doodsangst is angst nummer 1 in het westen. Dus mocht het een troost zijn; je bent niet de enige die het eng en spannend vindt. 

Hoe ga je om met angst voor de dood en sterven?

Hoe ga je ermee om als je geconfronteerd wordt met je sterfelijkheid? Of wanneer je dierbare, familielid, patiënt of bewoner ernstig ziek is en het stervensproces gaat beginnen?

Wat als je stiekem het liefste wilt wegrennen, maar toch graag de ander met alle liefde bijstaat tijdens het stervensproces? 

In deze video geef ik je 3 suggesties hoe je kunt omgaan als je angstig bent voor een overlijden, de dood of sterven.

Is het eng om dood te gaan?

De meeste mensen die ik verpleegd heb als palliatief verpleegkundige waren vooral bang om afhankelijk te worden. Het ziekbed of sterfbed, het gedeelte vóórdat de dood zijn intrede doet. Angst en verdriet om afhankelijk te zijn van de zorg van anderen of zich een last te voelen voor hun dierbaren. Angst voor pijn en lijden in de laatste levensfase komt ook vaak voor.

Persoonlijk geloof ik erin dat mensen op een natuurlijke manier naar de dood groeien als de leeftijd vordert.

Ik merk dat de cliënten die ik verpleegd heb vooral bezig waren met het lijden voor de dood; pijn en afscheid nemen van hun dierbaren. De dood wordt dan als een verlossing gezien als het leven te zwaar wordt. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen zo, maar vaak wel voor ouderen mensen die het gevoel hebben dat het leven voltooid is of geen zin meer heeft.

Als naaste zit je in een ander verwerkingsproces als het gaat om afscheid nemen, jouw leven gaat door als de ander overlijdt. 

Wat ondersteunt bij angst voor sterven en dood?

In deze podcast Stervensgoed klets ik met je over angst voor de dood. Ik benoem bewust het woord kletsen omdat ik ondanks het  zware onderwerp je op een luchtige manier wat hersenspinsels over dit onderwerp met je wil delen.


Hoe ondersteun je bij angst als iemand stervende is?

Wil je verdiepen in stervensbegeleiding? Maak een start met de gratis online masterclass. Inschrijven doe je hier


I

Reacties
Categorieën