Rust brengen in de terminale fase? 5 makkelijk toepasbare tips
Rust brengen in de terminale fase?  Ik geef je 5 tips
11/19/2019
1 min

Rust brengen in de terminale fase?  Ik geef je 5 tips

11/19/2019
1 min

Het is niet makkelijk om rust te bewaren in de terminale fase. Echter, er zijn wel makkelijke manieren die aan de rust kunnen bijdragen.

Ik geloof dat mensen die stervende zijn, gevoeliger zijn voor hun omgeving dan gezonde mensen. Stervenden kunnen onrustig worden van harde en drukke geluiden. Ook drukke beelden (denk aan een televisie die op de achtergrond aanstaat), of fel licht, werken overprikkelend. In de training Stervensgoed level 1  leer je tools en handvatten hoe je rust brengt op een natuurlijke manier in de laatste levensfase.

De energie die mensen meebrengen, zoals verdriet, boosheid of juist rust heeft een impact op de ander. Hieronder een aantal tips om rust te bevorderen door de omgeving aan te passen. 

Rust in de terminale fase door de omgeving te beïnvloeden

  1. Ruim de omgeving op. Het lijkt een open deur, maar het gaat vaak mis. Dan zwerven medische en verzorgende materialen in het rond; incontinentiemateriaal, medicatie en zorgdossiers zijn niet het prettigste uitzicht. Berg deze spullen op om rust te bevorderen.
  2. Zorg voor voldoende licht in de kamer. Fel licht draagt niet bij aan rust en te donker kan juist angst bevorderen. Pas de lichtinval aan op persoonlijke voorkeuren.
  3. Zorg voor een bloemetje. De natuur heeft een rustgevende werking, ook binnenshuis. Voorkom sterk ruikende geuren, dit kan overprikkelend werken.

rust in de terminale fase

  1. Kies voor rustgevende klassieke muziek of juist voor stilte. Voorkom omgevingsgeluiden van mensen die hard door elkaar praten of van de televisie.
  2. Manage je eigen energie. Je energie wordt bepaald door je emoties en je ‘staat van zijn’ die je meeneemt. Verdriet en angst zijn vaak voorkomende emoties en geven verbinding wanneer je ze deelt. Theatrale en dramatische uitingen van verdriet dragen meestal niet bij aan rust.In deze video geef ik een persoonlijk voorbeeld van de impact van energie. De impact van energie die je meebrengt is groter dan je denkt.

Rust bevorderen door de omgeving van de stervende aan te passen

Deze praktische tips helpen met rust bevorderen in de terminale fase. In  Stervensgoed level 1 delen we met zorgverleners, vrijwilligers en familieleden tips en ervaringen hoe je dat praktisch kunt toepassen. 


Diana Stassen Ster in ZorgMijn naam is Diana Stassen drs./MSc. (wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut).

Ik help zorgverleners en mantelzorgers om buitengewoon goed voor zichzelf én voor de ander te zorgen in de laatste levensfase. Zodat er meer rust en minder klachten zijn in deze belangrijke fase van het leven. Ik focus me daarbij voornamelijk op natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden.

Reacties
Categorieën