Werken als stervensbegeleider & levenseinde doula
beroep levenseinde doula
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
05/20/2022
4 min

Beroepsmogelijkheden voor stervensbegeleiders en doula's

05/20/2022
4 min

Je onderzoekt de mogelijkheden om stervensbegeleider of levenseinde doula te worden.

 Veel mensen voelen zich aangetrokken tot stervensbegeleiding en een vraag die ik dan ook regelmatig krijg, is welke beroepsmogelijkheden van stervensbegeleiders er zijn.

 Meestal wil iemand iets doen wat er echt toe doet en wat zinvol is. Ze passen niet meer goed in het huidige systeem, waar weinig aandacht, hoge werkdruk de boventoon voert.

 Misschien herken jij dit, maar zit je nog vol met vragen en twijfels. Hoe kan je dit doen of neerzetten? Je vraagt je wellicht af of het niet zwaar, lastig of moeilijk is. En natuurlijk wil je ook weten of je er een boterham mee kunt verdienen.

In podcast #59 deel ik je mijn inzichten over de mogelijkheden als beroep als ondersteuner in de laatste levensfase.

Je luistert de podcast Stervensgoed hier:

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Meer weten over ondersteunen in de laatste levensfase? Met meer vertrouwen begeleiden in de stervensfase? Volg deze gratis video training

Als je hart roept om je te verdiepen in stervensbegeleiding

Ik had geen idee waar mijn praktijk heenging. Tien jaar geleden, vijftien jaar geleden, twee jaar geleden en begin van dit jaar kwam corona er tussendoor. Alles verandert, maar wat ik wel weet: dit is wat ik belangrijk vind.

 Ik wil iets delen met de wereld. Ik wil mensen tools en handvatten aanreiken om te ondersteunen in de laatste levensfase.

 Vandaag is mijn volgende stap: Jou inspireren hier ook iets mee te doen!

Voelt dit goed voor jou?

 Word je er blij en energiek van?

 Volg dan je hart!

Verdiep je in het onderwerp, lees een boek, volg een training (gratis masterclass stervensbegeleiding) om je te laten inspireren. Stel het niet uit, maar besluit nu wat jouw volgende stap is. Het hoeft maar een klein stapje te zijn. Doe er iets mee. Want op deze manier kom je verder en zal je droom werkelijkheid worden.

Stervensbegeleiders en levenseinde doula's zijn beroepen in opkomst

Stervensbegeleiders en levenseinde doula's zijn de pioniers van deze tijd. Oude tradities zijn we vaak vergeten. Maar we leven natuurlijk niet meer in die oude tijd. We leven vandaag. En die oude tradities en oude wijsheden; die vragen te worden toegepast in de dag van vandaag.

Er gebeurt veel rondom de uitvaartwereld, stervensbegeleiding en palliatieve zorg. Dat kan ik alleen maar toejuichen, want we zijn toe aan verandering en aan verbetering. We mogen meer accepteren dat de dood bij het leven hoort. En we mogen ook begrijpen dat we daar iets aan kunnen doen.  We hebben geen controle over wanneer de dood ons komt halen, maar we hebben wel de controle hoe wij daar tegenaan kijken en mee omgaan. Dit kan door je onder andere te verdiepen in het leven en in sterven.

Eigen praktijk als stervensbegeleider en levenseinde doula

Als we het hebben over de beroepsmogelijkheden als stervensbegeleiders en doula's, zie ik dat de meeste mensen dit doen in een ZZP-vorm met een eigen praktijk. Vaak in combinatie met een coachpraktijk.. Dat zijn meestal mensen die stervensbegeleiding combineren met rouw- en verliesbegeleiding. Ik kom ook steeds vaker mensen tegen die een stukje uitvaartbegeleiding met stervensbegeleiding doen. Maar ook therapeuten die vooral holistisch werken en dit stuk willen integreren rondom gezondheid en welbevinden. Dus de meeste beroepsmogelijkheden zijn mensen die een eigen praktijk hebben of deze willen starten. Er zijn dus mogelijkheden, zeker als je een zorgopleiding hebt. Bijvoorbeeld in een hospice, in de thuiszorg of in een verpleegkliniek. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat er steeds meer mogelijkheden komen in loondienst. Voor mensen zonder zorg achtergrond, die zich verdiepen in stervensbegeleiding, zie ik vooral mogelijkheden als zzp'er als ze betaald willen worden voor hun werkzaamheden.

Steeds meer mogelijkheden om je beroep te maken van stervensbegeleiding

 Ik adviseer altijd bij de beroepsmogelijkheden van een stervensbegeleider/ levenseinde doula om te kijken met een verfrissende blik. Die oude tradities mogen we in een nieuw jasje steken.  Stervensbegeleiding is zoveel meer dan aan een bed zitten en aanwezig zijn. Je kunt mensen op zoveel meer manieren helpen.

Denk bijvoorbeeld aan de podcast Stervensgoed over waken of over rouw en verlies. Soms krijg ik berichtjes van mensen dat ik ze enorm geholpen heb, met deze podcast of blog. Dat vind ik mooi. 😍

Tijdens het waken bij een dierbare konden ze meteen tips toepassen. Ik ben dan niet aanwezig bij de stervende en hun familie, maar door de podcast had ik impact om iemand  te ondersteunen aan het sterfbed.

 Misschien wil jij geen podcast beginnen, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden om andere mensen te kunnen ondersteunen. In deze workshop deel ik je meer inzichten om professioneel aan de slag te gaan als stervensbegeleider.

Stervensbegeleiding en yoga 😁

Tot slot wil ik graag als het gaat over stervensbegeleiding nog een mooie vergelijking maken met yoga. Een aantal jaren geleden kenden wij in het Westen nog helemaal geen yoga. Terwijl het ook een heel oude traditie is en een enorm oude wijsheid heeft.

 Ooit zijn hier mensen in Nederland begonnen aan een opleiding als yogadocent. Zij hebben geleerd hoe zij yoga aan andere mensen kunnen geven. Ik denk dat het een mooie vergelijking is met stervensbegeleiding. Dat er nu mensen zijn die díe roep voelen. Die snappen dat mensen dit nodig hebben.

We kunnen alles rondom sterven niet makkelijker maken, maar wel minder moeilijk. Zo zijn de eerste yogadocenten pioniers van die tijd.

 Mensen hadden er nog nooit van gehoord. Vroegen zich af of daar wel behoefte voor was.

 We hebben dus altijd mensen nodig die ons de weg kunnen wijzen.

Stervensbegeleiders die het woord dood, sterven, rouw en verlies in hun mond durven te nemen en het gesprek durven aan te gaan.

 De beste manier hoe jij stervensbegeleiding vorm kunt geven, is de manier die past bij jouw talenten en gaven. Dat is een weg om te ontdekken. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn dan haal je zeker weten waardevolle inzichten uit de workshop professioneel aan de slag als stervensbegeleider.

Heb je behoefte aan ondersteuning hoe je praktisch en liefdevolle helpt in de laatste levensfase? Dan is deze masterclass geschikt voor jou.


Reacties
Categorieën