essentiële oliën toepassen in de laatste levensfase
Kunnen essentiële oliën ondersteunen om klachten te verminderen in de laatste levensfase?
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
01/14/2019
4 min

Kunnen essentiële oliën ondersteunen om klachten te verminderen in de laatste levensfase?

01/14/2019
4 min

Minder klachten in de laatste levensfase is de wens van ieder die in deze fase geconfronteerd wordt klachten. Naast reguliere zorg, zijn er veel natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden tijdens het stervensproces. Dat wil niet zeggen dat deze natuurlijke mogelijkheden klachten laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar ieder beetje dat helpt om klachten te verminderen is welkom. In dit blog geef ik je tips hoe je essentiële oliën kunt gebruiken als je zorgt voor je dierbare die ongeneeslijk ziek is. (let op; dit zijn geen medische of verpleegkundige adviezen, vraag hulp aan een expert in jouw persoonlijke situatie).

Natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden bij ernstige ziekte

Het gebruik van etherische olie is al eeuwenoud. Het wordt steeds vaker toegepast in de zogenoemde complementaire zorg (aanvullende zorg). Er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen over de werkzaamheid van deze oliën. Het is een natuurlijk ondersteuningsmiddel om je beter te voelen en om kwaaltjes te verminderen. Een andere natuurlijke mogelijkheid om klachten te verminderen is hypnotherapie. Hypnotherapie helpt met verschillende  problemen; hypnotherapie bij kanker,  hypnotherapie bij chemo, hypnotherapie bij rouw of hypnotherapie in de laatste levensfase.

Etherische oliën gebruiken bij het sterfbed

Ik was bij Jan op huisbezoek en hij was inmiddels bedlegerig omdat zijn lichaam zo verzwakt was. Jan had een respectabele leeftijd en was vermagerd. Hij verheugde zich erop om zijn reeds overleden vrouw te ontmoeten in het hiernamaals. Het leven had hem veel gebracht en hij vond het wel mooi geweest. Jan was klaar om te vertrekken.

De familie kwam op bezoek om afscheid te nemen, ze waren erg verdrietig. Ondanks een lach en een traan, bleef er zware energie in de kamer hangen. Herken je dat? Dat het lijkt alsof er een wolk van zware energie in de lucht blijven hangen? Je kunt het niet zien of ruiken. Maar je kunt het wel op de een of andere manier aanvoelen. De sfeer is niet prettig. De sfeer voelt zwaar. In dit geval heb ik Thieves olie gebruikt, om de lucht te klaren.  Deze geur had het effect van een frisse wind door te kamer.

Het is ook prettig om in een kamer een geur te laten diffusen die rust en sereniteit bevordert, zoals Frankensence olie (mijn persoonlijke favoriet).

Etherische olie en terminale zorg

Etherische oliën zijn een fijne aanvulling om welbevinden van zieken te verhogen. Om bijvoorbeeld meer rust en slaap te bevorderen. Een etherische olie kan letterlijk de lucht klaren, of deprimerende energie veranderen zoals in bovenstaand voorbeeld.


Klachten bij de laatste levensfase

De laatste levensfase begint met achteruitgang van de gezondheid. Door deze achteruitgang van de gezondheid kunnen er allerlei klachten optreden, zoals: vermoeidheid, misselijkheid, slecht slapen, pijnklachten, verwardheid, verminderde eetlust, obstipatie,…

Voor deze klachten zijn medische behandelingen noodzakelijk, zodat klachten verdwijnen of de symptomen (gedeeltelijk) worden onderdrukt. Essentiële oliën kunnen ondersteunen om klachten te verminderen of om welbevinden te vergroten. Overleg met de (natuur) arts; niet alle oliën kunnen gebruikt worden in combinatie met medicijnen. (Essentiële oliën zijn niet geschikt om medische behandelingen te vervangen of om te gebruiken wanneer medisch handelingen noodzakelijk is).

Misselijkheid in de laatste levensfase

Stel je voor dat je iets lekkers ruikt zoals zoete versgebakken appeltaart die net uit de oven komt. Hmmm. Misschien ga je al watertanden bij de gedachte en kun je de taart voor je zien.

En nu…

Stel je eens voor dat je iets vies ruikt, zoals een groente- en fruitafvalbak midden in de hete zomer, die daar in de hitte staat en al lange tijd niet is geledigd. Bleh! Je wordt niet blij als je dat voor je ziet.

Waarschijnlijk voel je iets in je lichaam bij beide voorbeelden. Je hoeft het zelfs nog niet eens te ruiken; als je voorstelt dat je het ruikt, trek je een vies gezicht of voel je het in je buik. Misschien zeg je zelfs hardop, ‘bleh!’ , als je denkt aan de afvalbak vol bedorven groente en fruit.

Geur heeft enorm veel impact. Zeker als mensen in de laatste levensfase zijn, nemen ze meer prikkels op uit de omgeving, ze zijn er gevoeliger voor (lees hier over de werking en het beïnvloeden van zintuigen in de laatste levensfase).

Misselijkheid is een nare klacht. Je voelt je er echt ziek door.  Een geur kan hierbij helpen. Je zou in dit geval pepermuntolie gebruiken (laat je adviseren door een expert hoe je deze olie gebruikt).

Hoe zorg je voor rust in de laatste levensfase

Wat kun je nog meer doen met een etherische olie in de laatste levensfase?

Vervelende luchtjes komen voor in de stervensfase omdat het lichaam verslechtert. Een wond kan rieken of de ademhaling van een stervende kan een nare geur hebben. Thieves en Purifcation zijn fijne etherische oliën die helpen dit op te lossen. Ook hierbij geld laat je professioneel adviseren over het gebruik.

Vervelende klachten, zoals vermoeidheid en slapeloosheid, kun je ondersteunen met Lavenderolie. Je kunt een oliemelange gebruiken om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen.

De mogelijkheden zijn legio om etherische olie in te zetten als ondersteuningsmiddel

Er zijn meerdere ondersteuningsmogelijkheden mogelijk in de laatste levensfase door het gebruik van etherische oliën. Vraag een expert om advies om de juiste hoeveelheden en de juiste olie te gebruiken om klachten te verminderen.


Mijn naam is Diana Stassen en ik help je zorgen voor je ongeneeslijk zieke familielid die graag thuis wil blijven tot het allerlaatste moment. Ik heb hierbij aandacht voor natuurlijke mogelijkheden.

In de gratis masterclass Liefdevolle en praktische stervensbegeleiding ontvang je inzichten over ondersteunen in de laatste levensfase


Reacties
Categorieën