Kunnen essentiële oliën ondersteunen om klachten te verminderen in de laatste levensfase?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Kunnen essentiële oliën ondersteunen om klachten te verminderen in de laatste levensfase?

Minder klachten in de laatste levensfase is de wens van iedereen die in deze fase geconfronteerd wordt met mentaal, lichamelijk, emotioneel en spiritueel lijden. Ik was bij Jan op huisbezoek en hij was inmiddels bedlegerig omdat zijn lichaam zo verzwakt was. Jan had een respectabele leeftijd en was vermagerd. Hij verheugde zich erop om zijn reeds overleden vrouw te ontmoeten in het hiernamaals. Het leven had hem veel gebracht en hij vond het wel mooi geweest.

Toen de familie op bezoek kwam om afscheid te nemen waren ze erg verdrietig. Ondanks een lach en een traan bleef er zware energie in de kamer hangen. Herken je dat? Dat het lijkt alsof er een wolk van zware energie in de lucht blijven hangen?

Etherische olie en terminale zorg

Etherische oliën zijn een fijne aanvulling om welbevinden van terminaal zieken en diens familie te vergoten. Om bijvoorbeeld meer rust en betere slaap te bevorderen. En een etherische olie kan letterlijk de lucht klaren, of deprimerende energie veranderen in iets luchtiger. Gebruik Thievesolie na bezoek van familieleden die erg verdrietig zijn. Het is dan ook prettig om in de kamer een geur te laten diffusen die rust en sereniteit bevordert, zoals Frankensence olie (mijn persoonlijke favoriet).In dit webinar ontvang je praktische tips om het welbevinden drastisch te verhogen met etherische olie.

Kunnen essentiële oliën ondersteunen om klachten te verminderen in de laatste levensfase?

Video

De laatste levensfase

De laatste levensfase begint met achteruitgang van de gezondheid. Of we dit opmerken of niet. Door de achteruitgang van de gezondheid kunnen er allerlei klachten optreden, zoals: vermoeidheid, misselijkheid, slecht slapen, pijnklachten, verwardheid, verminderde eetlust, obstipatie,…

Voor deze klachten zijn medische behandelingen noodzakelijk, zodat klachten verdwijnen of de symptomen (gedeeltelijk) worden onderdrukt. Essentiele oliën kunnen prima ondersteunen om klachten te verminderen of om welbevinden te vergoten. Overleg eventueel met de arts; niet alle oliën kunnen gebruikt worden in combinatie met medicijnen. (Essentiele oliën zijn niet geschikt om medische behandelingen te vervangen of om te gebruiken wanneer medisch handelingen noodzakelijk is).In deze masterclass leer je alles over het toepassen van etherische olie in de laatste levensfase.

 

Jouw reukorgaan

Stel je voor dat je iets lekkers ruikt zoals zoete versgebakken appeltaart die net uit de oven komt. Hmmm. En stel je eens voor dat je iets vies ruikt, zoals een groente- en fruitafvalbak midden in de zomer, die daar in de hitte staat en al lange tijd niet is geledigd. Bleh!

Waarschijnlijk voel jij ook al het verschil in je lichaam. Je hoeft het zelfs nog niet eens te ruiken; als je voorstelt dat je het ruikt, trek je een vies gezicht of voel je het in je buik. Misschien hoor je een kuchje bij jezelf als je denkt aan de afvalbak vol bedorven groente en fruit.

Hoe zou het zijn voor iemand die last heeft van misselijkheid-klachten om een andere geur te ruiken die meer rust brengt? Mijn tip is: gebruik pepermuntolie.

Hoe zorg je voor rust in de laatste levensfase

Wat kun je nog meer doen met een etherische olie in de laatste levensfase?

Behandelen van vervelende geuren is een vaak voorkomend probleem. Vervelende luchtjes komen voor in de stervensfase omdat het lichaam verslechtert. Een wond kan rieken of de ademhaling van een stervende kan een vervelende geur hebben. Thieves en Purifcation zijn fijne etherische oliën die helpen dit op te lossen.

 

En vervelende klachten, zoals vermoeidheid en slapeloosheid, kun je ondersteunen met Lavenderolie. Je kunt een oliemelange gebruiken om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen.

 

De mogelijkheden zijn legio

Het voordeel van essentiële oliën is dat ze puur natuur zijn (let daar wel op als je ze aankoopt; ik gebruik Young living). De meeste oliën zijn vrij duur in aanschaf, mits ze puur zijn (anders is het vaak een namaak of zitten er onnatuurlijke toevoegingen bij). Je wilt zo weinig mogelijk chemicaliën in je lichaam.

 

Meer weten over ondersteuning in de terminale fase met etherische oliën?
Wil je meer weten of het gebruik van etherische oliën in de laatste levensfase? Zodat je leert hoe je klachten kunt verminderen en welbevinden kunt vergoten? En er meer rust en vertrouwen is in de laatste fase? Schrijf je dan in voor dit gratis online webinar.

 

Mijn naam is Diana Stassen MSc, wijkverpleegkundige en palliatief verpleegkundige.

Ik help zorgverleners en familieleden om krachtiger, rustiger, in balans en met vertrouwen zorg te verlenen in de laatste levensfase.

Voor mensen die terminaal ziek zijn bied ik ondersteuning zodat ze meer rust ervaren in de laatste fase voor een mooi respectvol afscheid.

Wat kun je doen in de laatste levensfase

Reactie plaatsen