Welke keuze maak jij in het omgaan met moeilijke emoties?
Welke keuze maak jij in het omgaan met moeilijke emoties?
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
06/11/2019
3 min

Welke keuze maak jij in het omgaan met moeilijke emoties?

06/11/2019
3 min

“Mijn keel was droog en mijn tong plakte in mijn mond. Het was onrustig in mijn lichaam. Het stemmetje in mijn hoofd zei: ‘Dat kun je toch niet zeggen. Niet nu.’ Ik keek naar haar en zag de tranen in haar ogen. Ik bewoog ongemakkelijk heen en weer en keek de andere kant uit. Ik was bang om haar blik weer te vangen en de onmacht in haar ogen te zien.”

We voelen ons ongemakkelijk wanneer we geconfronteerd worden met verdriet, onmacht en lijden. Negatieve emoties lijken slecht te passen in de perfectionistische maatschappij. Er zit enorme snelheid in onze westerse cultuur. Stilstaan is voor veel mensen erg moeilijk.  Burn-outklachten, psychische ziektes en symptomen nemen in rap tempo toe. Dat is een paradox, want deze problemen brengen juist negatieve emoties met zich mee.

Maak een bewuste keuze wie je wilt zijn

De belangrijkste vraag die jij jezelf kunt stellen is: wie wil je zijn? Wil je degene zijn die moeilijke situaties uit de weg gaat? Of wil je degene zijn die aanwezig is, zoals de Amerikanen zo mooi zeggen ‘show up’.

omgaan met angst bij rouw en verlies

Van nature gaan we moeilijke situaties uit de weg. Als een soort vluchtreactie. Of we hebben de neiging iets te willen oplossen om verbetering in de situatie te brengen. Het probleem voor een ander op te lossen. Ook daar help je de ander niet mee. Want is jouw oplossing (met de beste bedoeling) ook de best passende oplossing voor de ander?

Het is een bewust keuze die je maakt om er voor de ander te zijn. Je kiest voor je attitude hoe je met de situatie omgaat.

Heb je de moed om aanwezig te zijn? 

 “Courage starts with showing up and letting ourselves be seen.”

Brené Brown

Het vraagt moed om aanwezig te zijn bij zware emoties van anderen, omdat het confronterend is met onze eigen angsten. Echt aanwezig zijn betekent niet iets te moeten doen, iets te menen op te lossen of ervoor weg te lopen. Het betekent juist er ZIJN. De situatie te accepteren zonder hieraan iets te willen veranderen. Inderdaad makkelijk gezegd, moeilijk uitgevoerd.

De angst van de ander is ook jouw angst

Angst is een emotie die we allemaal kennen. Als je angst van andere mensen waarneemt, triggert dat je eigen angst.

Herken je dat als je naar een uitvaart gaat van iemand die je misschien niet zo goed kent of waar je emotioneel niet zo bij betrokken bent, dat je toch geraakt bent?

Op een onbewust level raken de emoties je, omdat er herkenning is. Door een eerder afscheid van een dierbare of door je angst om iemand te gaan verliezen.

“We cannot selectively numb emotions, when we numb the painful emotions, we also numb the positive emotions.”

Brené Brown

Als we angst ontkennen, dan ontkennen we alle emoties… een mooie uitspraak van Brené Brown, schrijfster en onderzoeker van gevoelens van angst, schaamte en kwetsbaarheid.

emoties toelatenZe geeft aan dat als je selectief (negatieve) emoties verdooft, dan doof je automatisch ook je positieve emoties.

Je kunt niet voluit de mooie, prachtige emoties ervaren als je de negatieve emoties wegstopt.

Dat betekent dat je niet echt gelukkig kunt zijn wanneer je angsten en verdriet wegstopt. Ondersteuning om met rouw en verlies om te gaan is een cadeau aan jezelf. Hypnotherapie is een van de mogelijkheden om stappen te kunnen maken in de richting die je wilt.

Hoe wil jij omgaan met moeilijke emoties? Stop je ze liever weg of ben je aanwezig? Welke keuze maak jij bewust?

Diana Stassen Ster in ZorgMijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase. Zodat er meer rust en minder klachten zijn in deze belangrijke fase van het leven. Ik focus me daarbij voornamelijk op natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden.

Een van de methodieken die ik gebruik is hypnosetherapie. Dat gebeurt in mijn praktijk in Maastricht of via een huisbezoek bij mensen thuis. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds waardevolle ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.

Wil je meer informatie? Neem hier contact met me op.


Ben je toe aan verdieping in de laatste levensfase? Meer weten over stervensbegeleiding?

In de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding deel ik je waardevolle inzichten.




Reacties
Categorieën