5 tips om rust te brengen in de terminale fase op een natuurlijke manier
5 tips om rust te brengen in de terminale fase op een natuurlijke manier
07/26/2019
4 min

5 tips om rust te brengen in de terminale fase op een natuurlijke manier

07/26/2019
4 min

De mogelijkheden binnen de reguliere medische zorg nemen iedere dag weer toe. Ik denk dat we blij mogen zijn met de medisch mogelijkheden, behandelingen en de techniek. We kunnen acute eerste hulp bieden en ondersteunen bij pijnklachten. Er is medicatie die klachten zoals misselijkheid, pijn, angst en onrust kunnen verminderen.

Jammer, vind ik dat er soms te snel naar deze middelen wordt gegrepen. Of dat er eenvoudige natuurlijke ondersteuning wordt overgeslagen. Op deze manier gaat veel oude natuurlijke kennis  en wijsheid verloren.

 In de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding deel ik je een nieuwe visie op stervensbegeleiding.


natuurlijke geneeswijzen

Als iemand angstig is kan er gekozen worden om medicatie te geven die de persoon rustiger maakt. Als je een mens zou vergelijken met een tuin, dan zou je angst kunnen vergelijken met onkruid. Schep grond over het onkruid en je kunt het onkruid niet meer zien.

Je hebt er een tijdje geen last van. Maar als je het niet kunt zien, betekent het niet dat het weg is. Na verloop van tijd, afhankelijk hoe sterk het onkruid is, komt het onkruid boven de grond uit.

Als je het onkruid met wortel en al uittrekt kan deze niet meer groeien. Het vraagt moed, tijd en commitment om onkruid bij de wortel uit te trekken. Of kort te wieden. Natuurlijke middelen helpen je het onkruid kort te wieden of het liefst met de wortel te verwijderen.

Het voordeel van natuurlijke middelen is dat je (meestal) geen belasting hebt op de bloemen in de tuin. Op positieve emoties en gevoelens die tegenovergesteld van angst zijn. De meeste medicijnen vormen namelijk een belasting (bijwerkingen) op andere systemen in je lichaam. Je onderdrukt niet alleen je onkruid, maar het heeft ook effect op de rest van de tuin.

Vraag je behandelend arts altijd om persoonlijk advies, zeker wanneer het om medicatie gaat.

Wat zijn mogelijkheden die je hebt om op een natuurlijke manier meer rust te brengen?

  1. Hypnotherapie.Klinkt misschien een beetje gek? Met hypnotherapie wordt gewerkt aan de mindset en het onderbewuste van diegene die klachten ervaart. Hypnotherapie ondersteunt bij angsten, chronische pijnklachten en somatische klachten. Hypnotherapie wordt steeds meer toegepast, omdat men steeds meer wetenschappelijke bewijzen heeft dat lichaam en geest verbonden zijn. Een aantal voorbeelden:
  • Als je veel piekert slaap je slechter
  • Als je meer stress ervaart, ervaar je meer spanning en daardoor heeft dit impact op je pijnbeleving
  • Als je vermoeid bent ervaar je meer pijn dan wanneer je fitter bent want dan kun je meer aan

2. Het beïnvloeden van je zintuigen. Door middel van je zintuigen ervaar je de wereld. Je ziet de wereld door je ogen, je hoort de wereld door je oren en je voelt de wereld door je lichaam (gevoelens en emoties). Daarnaast neem je waar, door te proeven en te ruiken. Al deze prikkels die binnen komen door je zintuigen hebben in grote of kleine mate in vloed op je. Je kunt deze prikkels bewust sturen door veranderingen in je omgeving aan te brengen. Een voorbeeld: je hebt andere sensaties als je een stinkende babyluier ruikt of wanneer je verse bloemen ruikt. Het doet iets in je lijf. Dat heeft effect op hoe jij je voelt en de wereld waarneemt.

Etherische olie Maastricht3. Aromatherapie is een therapie die van oudsher wordt gebruikt om te ondersteunen bij allerlei klachten. Om beter te slapen om meer energie te hebben om pijn te verminderen of om je simpelweg beter te voelen. In dit webinar leer je alles over etherische olie en hoe je dit toepast in de laatste levensfase.

Onrust in de terminale fase4. Met het gebruik van je stem. Je stem heeft enorm veel kracht. Als iemand boos je naam roept heeft dat heel andere impact dan wanneer iemand lief je naam fluistert. In je stem zit zoveel kracht om rust te brengen of  juist om onrust te brengen. De intentie die je daarbij hebt is erg belangrijk.

5. Je houding.Herken je dat sommige mensen je energie kosten terwijl ander mensen je juist energie geven? Een van de mooie manier om te voorkomen dat mensen energie bij je weghalen of om te voorkomen dat jij energie bij anderen weghaalt op onbewust niveau is door het gebruik van je houding. Je houding is een super simpele maar effectieve manier om stemming en energie over te brengen. Denk eens aan iemand die depressief is? Hoe is zijn of haar houding? Als je denkt aan iemand die vrolijk en blij is? Hoe verschilt die houding dan met iemand die depressief is? Je houding staat in verbinding met je gevoel. In de workshop rust brengen in de laatste levensfase leer je hoe je dit krachtig toepast.

Rust brengen in de laatste levensfase

Bovenstaande 5 tips zijn simpele en doch effectieve manieren om rust te brengen in de laatste levensfase. Het maakt daarbij niet uit of iemand in de laatste dagen/ uren van zijn/ haar leven is of in de laatste jaren. Deze tips helpen rust te brengen op een natuurlijke manier.

Zorg je voor je naaste/client/patient in de laatste levensfase? Wil je ontdekken hoe je rust brengt op een natuurlijke manier? Zodat er meer troost is en ruimte voor een mooi afscheid?

In de workshop rust brengen in de laatste levensfase op een natuurlijke manier leer ik je een aantal makkelijke en effectief toepasbare technieken.

workshop Ster in Zorg

Meer informatie over de workshop.  Geen vooropleiding vereist wel een open houding.

Beschikbare datums

Diana Stassen Ster in ZorgMijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase. Zodat er meer rust en minder klachten zijn in deze belangrijke fase van het leven. Ik focus me daarbij voornamelijk op natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden.

Een van de methodieken die ik gebruik is hypnosetherapie. Dat gebeurt in mijn praktijk in Maastricht of via een huisbezoek bij mensen thuis. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds waardevolle ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.

Reacties
Categorieën