Benauwdheid in de laatste levensfase, wat kun je doen?
Wat kun je doen tegen benauwdheid in de laatste levensfase?
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
05/06/2020
2 min

Wat kun je doen tegen benauwdheid in de laatste levensfase?

05/06/2020
2 min

Je dierbare ligt ziek in bed en voelt zich benauwd. Wat kun je doen? In dit blog deel ik je vier tips die je kunt toepassen zodat het gevoel van benauwdheid vermindert. Benauwdheid komt vaak voor in de laatste levensfase. Dit wordt ook wel dyspnoe genoemd in medische termen.

Benauwdheid kan acuut zijn, bijvoorbeeld als iemand zich verslikt en onvoldoende kracht heeft om dit weer op te hoesten of bij een allergische reactie. Benauwdheid kan chronisch zijn door bijvoorbeeld COPD, longkanker, algemene zwakte of het minder sterk werken van de longen en/of het hart.

Disclaimer- Deze tips zijn algemene tips en niet bedoeld om medisch advies te geven in specifieke situaties. Overleg ten alle tijden met je arts voor medisch advies.

Wat kun je doen bij benauwdheid in de laatste levensfase. Tip 1

Zorg voor voldoende toevoer van frisse lucht. Zet je dierbare niet op de tocht (dat spreekt voor zich, hoop ik 😉 ). Een raam open zetten of op een kier kan benauwdheid verminderen door de hogere concentratie van zuurstof die in ‘verse’ lucht zit.

Wat kun je doen bij benauwdheid in de laatste levensfase. Tip 2

Daarnaast zorgt iets koelere lucht ook voor minder benauwdheid. Je kunt mogelijk een airco of een ventilator gebruiken. Niet iedereen vindt dit prettig dus test dit altijd eerst uit op een lage stand, op afstand.

Heb je geen airco in de buurt, maar je wilt wel koudere lucht? Laat je inspireren door onderstaande video

Wat kun je doen bij benauwdheid in de laatste levensfase. Tip 3

Als je rechtop zit is het makkelijker om (dieper) door te ademen. Je hebt geen last van gewicht dat op je borst en buik drukt, wat wel zo is als je ligt. Zeker voor mensen die veel op bed liggen is het goed, wanneer het mogelijk is, om meerdere keren per dag rechtop te zitten.

De ademhaling wordt dan vanzelf iets dieper, waardoor benauwdheid vermindert. Daarnaast kun je makkelijker slijm ophoesten wanneer je rechtop zit. Iedereen heeft een beetje slijm in de longen. Als je gezond bent hoest je dit (ongemerkt) op. Bijvoorbeeld met een kuchje. Wanneer de kracht om te hoesten ontbreekt kan een rechtop zittende houding hierbij helpen.

Is je dierbare zo verzwakt dat rechtop zitten niet meer mogelijk is, dan kan draaien op een (andere) zij ook helpen tegen benauwdheidsklachten.

Wat kun je doen bij benauwdheid in de laatste levensfase. Tip 4

Morfine helpt het gevoel van benauwdheid te verminderen. Het lost de benauwdheid, het probleem niet op. Wel kan morfine de beleving van benauwdheid verminderen. De ademhaling blijft dan kort en snel, maar het beklemmende gevoel vermindert hierdoor.

In deze video  licht ik bovenstaande tips verder toe

Deze tips tegen benauwdheid in de palliatieve fase wilde ik met je delen. Mijn naam is Diana Stassen en ik help je warm en liefdevol te zorgen in de laatste levensfase. In de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding deel ik je inzichten over ondersteunen in de laatste levensfase.
Reacties
Categorieën