Wel of niet meer behandelen als je ongeneeslijk ziek bent?
arrow_drop_up arrow_drop_down
Wel of niet meer behandelen als je ongeneeslijk ziek bent?

Wel of niet meer behandelen als je ongeneeslijk ziek bent?

Je partner of je ouder heeft een diagnose kanker gekregen. De ziekte is niet meer te behandelen. Er zijn geen mogelijkheden meer om te genezen. Je familielid is ongeneeslijk ziek. Er is een mogelijke behandeling die de levensduur iets kan verlengen. Misschien. Je kunt ook ziek worden van de bijwerkingen. Wat zou je doen? Wat wil je dat je familielid doet? In dit blog geef ik je belangrijke tips die je jullie helpen een beslissing te nemen.

 

Wel of niet laten behandelen?

De vraag blijft door jouw hoofd spoken. Wat is de beste oplossing? Wat is wijsheid? De dokter zegt dat de beslissing aan je familielid is. Je weegt de voor en tegens met elkaar af. Duizend scenario’s’ gaan door jouw hoofd. Wat als? Helaas heb je geen glazen bol die je de toekomst voorspelt. Waar doet je familielid goed aan? Je hoopt stiekem op genezing, al weet je dat het niet meer mogelijk is. Je wilt helemaal niet denken aan de toekomst die jullie samen te wachten staat. (Als je er wel over na wilt denken, tref je op deze manier de beste voorbereiding).

Het is een beslissing die je niet met je hoofd kunt maken. Wil je jouw verhaal kwijt? Een luisterend oor? Klik hier.

Niemand kan deze beslissing voor je familielid maken. Maar hoe maak je deze beslissing?

Twee vragen die belangrijk zijn om te stellen en over na te denken zijn:

 

Wat als ik NIET voor een behandeling kies?

  • Wat levert het me op?
  • Wat kost het me?

Wat als ik WEL voor een behandeling kies?

  • Wat levert het me op?
  • Wat kost het me?

Voorbeeld:

Als je niet voor een behandeling kiest hoef je geen kostbare tijd te investeren om naar het ziekenhuis te gaan. Je hoeft geen vervelende onderzoeken of behandeling te ondergaan. Mogelijke complicaties en bijwerkingen van een behandeling voorkom je hierdoor.

Als je wel voor de behandeling kiest weet je dat je er alles aan gedaan hebt, dit kan waardevol in een rouwproces zijn. Je krijgt mogelijk een langere levensduur. Mogelijk verhoogt het de kwaliteit van leven (of juist niet?)

Bespreek je overdenkingen met je behandelend arts. Wat zegt hij of zij over bovenstaande vragen? Klopt je gedachtegang? Trek je de juiste conclusies?

Tip: bespreek je gedachtegang ook met je huisarts. Deze kan je helpen een degelijke beslissing te nemen.

Je zou niet de enige persoon zijn die (onbewust) de verkeerde aannames doet over wel of niet verder te behandelen.

Mijn naam is Diana Stassen en ik begeleid vrouwen die zorgen voor hun ongeneeslijk zieke familielid. Ik kijk samen met familieleden wat de oplossing en wensen zijn, als de laatste levensfase dichterbij komt. Ik bied je een gratis adviesgesprek aan, waarin ik je drie tips geef die je helpen wanneer je familielid ongeneeslijk ziek is. Hier boek je een afspraak voor een adviesgesprek.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Diana Stassen. Ik ondersteun je om liefdevolle en praktische stervensbegeleiding te geven zodat er ruimte ontstaat voor een zachte overgang. Het is mijn intentie om een warm bad te zijn bij de ondersteuning die je geeft in de laatste levensfase.
Reactie plaatsen