Wat maakt zorg thuis regelen zo moeilijk? | ervaring wijkverpleegkundige
Wat maakt zorg thuis regelen zo moeilijk?
Ervaringen over het levenseinde
Ervaringen over het levenseinde
06/12/2018
2 min

Wat maakt zorg thuis regelen zo moeilijk?

06/12/2018
2 min

Verward en tegelijkertijd boos kijkt ze me aan. Ik weet dat de boosheid haar verdriet maskeert. Ze is ongerust. Begrijpelijk. Haar moeder is onlangs gevallen, en ze is sindsdien moeilijk ter been. Daarnaast is haar moeder minder gaan eten en is ze afgevallen. Terecht dat ze zich ongerust maakt. Als een oudere met regelmaat valt, is dat een slecht voorteken. “Hoe nu verder?” vraagt ze. “Ik houd dit ook niet vol.”

Ze wil niet afhankelijk zijn van zorg

Dagelijks gaat ze bij haar moeder op bezoek om klaargemaakt eten en boodschappen te brengen. Er is nog geen thuiszorg aanwezig. Haar moeder kijkt somber en verdrietig, waarschijnlijk voelt ze zich schuldig. Ze wil niet afhankelijk zijn van haar enige dochter. Maar ze heeft wel hulp en zorg nodig. “We gaan alles in kaart brengen” zeg ik. Ik ben op huisbezoek als wijkverpleegkundige. We gaan zoeken naar mogelijkheden.

De gezondheid kan enorm verschillen

Het moeilijke van het organiseren van thuiszorg zijn de variabelen. Er spelen veel factoren mee die van invloed zijn. Het maakt het ingewikkeld dat deze factoren vaak veranderen. Een van de factoren is bijvoorbeeld de gezondheid. Dat is geen vaststaand gegeven, zeker niet als mensen ouder worden en de gezondheid verandert. Gezonde mensen hebben ook betere en minder goede dagen, maar voor ouderen met gezondheidsproblemen is dit nog meer van toepassing. De gezondheid kan enorm verschillen per dag. Dat betekent tegelijkertijd dat er verschil is, wat ze wel en niet aankunnen om zelfstandig thuis te functioneren.

Een voorbeeld uit de thuiszorg praktijk

Anna is een pientere, eigenwijze dame met een respectabele leeftijd. Ze is er trots op dat ze er nog zo goed uitziet. Het lukt Anna vandaag niet om te douchen; haar gewrichten laten haar in de steek. Misschien het weer, misschien een slechte dag, misschien een beginnende verkoudheid, wie zal het zeggen? Gisteren had ze een goede dag, haar lichaam werkte mee, de gewrichten waren soepeler en het geheugen accurater. Ze douchte zelfstandig. Gisteren was Anna zelfredzaam, zoals dat zo mooi in zorgtermen wordt gezegd. Vandaag is die zelfredzaamheid ver te zoeken.

Hoe meer factoren, hoe complexer de zorg

Naast de gezondheid spelen er meerdere factoren mee, zoals persoonlijke wensen (en de verandering daarvan), haalbaarheid van die wensen en doelen, motivatie, betrokkenheid van diverse disciplines, ondersteuning uit eigen netwerk. Hoe meer factoren er meespelen, hoe complexer het wordt. Zijn er factoren die regelmatig veranderen (zoals gezondheid), dan wordt het geheel nog complexer.

Ik word regelmatig verrast door cliënten in de thuiszorg. Een man waarvan ik dacht dat hij op korte termijn zou overlijden wegens een ernstige griep, bovenop zijn slechte gezondheid, ging na enkele weken weer een ommetje maken met zijn rollator. Helaas geldt andersom ook.

Mijn naam is Diana Stassen. Ik help je een liefdevol en warm afscheid thuis organiseren als je dierbare ongeneeslijk ziek is. Ik help je door rust te brengen. Het liefst start ik met een Bakkie Troost gesprek. In dit gesprek bied ik een luisterend oor en deel ik mijn drie beste tips. Je leest er hier meer over. Of je boekt hier je gratis telefonische afspraak.

Wil je meer weten hoe je goed bent voor bereid als je familielid binnenkort komt te overlijden? Dan heb ik hier een checklist voor je gemaakt die je houvast geeft.


Reacties
Categorieën