Wat is een mooie plek om te sterven? Thuis overlijden is een keuze
Wat is een mooie plek om te sterven?
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
03/17/2020
2 min

Wat is een mooie plek om te sterven?

03/17/2020
2 min

Wat is een mooie plek om te sterven?

Waar kun je afscheid nemen?

Je weet natuurlijk nooit het precieze moment van overgaan.Maar…

De meeste mensen in Nederland overlijden na een kort of lang ziekte bed, waarbij de gezondheid enkele jaren, maanden of weken voor het overlijden verslechterd. Het overlijden volgt op een slechtere wordende gezondheid, veroorzaakt door een ongeneeslijke ziekte.

Dementie, kanker (en tumoren), hart en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaken.

Mensen weten (onbewust) al jaren dat de gezondheid steeds slechter wordt, en de dood daardoor dichterbij komt. In de praktijk voelt het overlijden vaak toch onverwacht omdat hier niet of nauwelijks over gesproken wordt. Sterven is nog steeds een taboe.

 

 

Een weduwe tijdens een gesprek over rouw:

“Ik was totaal niet voorbereid, toch was mijn man al jaren ziek. Hij was getroffen door kanker, die niet meer te genezen viel. We leefden van ziekenhuis controle naar controle, blijvend hopend op goed nieuws. Hij viel kilo’s af en sliep steeds meer. Mensen zeiden tegen elkaar: “ik weet niet hoe lang hij het nog gaat redden”. Maar dat zeiden ze nooit tegen mij of mijn man. Dat zeiden ze alleen als wij het niet konden horen. En ik wilde het ook niet horen! Ik klampte me vast aan hoop. Hoop, om maar niet in de spiraal van wanhoop te vallen. Totdat de arts zei: “uw man is stervende”. Ik was oprecht geschokt. Nog geen 24 uur later overleed mijn man.”

Wil je ook persoonlijk praten over rouw? Mag ik je uitnodigen voor een Bakkie troost gesprek? Hier vertel ik je er meer over.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden waar te sterven

  • De meeste mensen willen thuis sterven. Je bent de baas in huis en je creëert de sfeer die je wilt. Je hebt er privacy. Vaak ontvangt men hulp van naasten en professionele zorg. Wil je weten hoe je thuis sterven organiseert? Met een gratis afspraak voor een Bakkie Troost gesprek geef ik je persoonlijk advies. Een andere optie is om bij een naaste tijdelijk in te trekken zoals bijvoorbeeld bij een van je kinderen omdat deze plek beter geschikt is (denk aan minder trappen, ruimere badkamer, beter bereikbaar toilet etc.).
  • Een hospice of Bijna Thuis is een plek waar mensen heen kunnen in de laatste maanden, weken of dagen van hun leven. In tegenstelling wat de meeste mensen denken (‘wat een nare plek’), wordt een hospice of Bijna Thuis huis als een liefdevol bad ervaren.
  • Een verpleegkliniek omdat mensen hier al wonen, of een opname omdat de zorg thuis niet meer lukt.
  • Een ziekenhuis. Dit is meestal alleen mogelijk op medische indicatie.

 

 

Mijn naam is Diana Stassen en ik help mensen die ongeneeslijk ziek zijn zich voor te bereiden op de laatste levensfase voor meer kwaliteit van leven. Ik praat graag persoonlijk met je. Ik wil je daarom uitnodigen voor een Bakkie troost gesprek met mij. Hier vertel ik je er meer over.

 

 

Reacties
Categorieën