3 Tips als je angst hebt om te zorgen voor een stervende
3 Tips als je angst hebt om te zorgen voor een stervende
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
02/25/2020
3 min

3 Tips als je angst hebt om te zorgen voor een stervende

02/25/2020
3 min

Iemand die stervende is heeft zorg nodig. Er is een moment dat er ondersteuning van anderen noodzakelijk is. Ondersteuning van familie, vrienden en eventuele professionele zorg zoals thuiszorg of een zzp’er in de zorg. Een opname in een hospice of verpleegkliniek is ook mogelijk, maar de meeste mensen willen thuisblijven om te sterven. Met de juiste begeleiding is dit in de meeste gevallen goed te realiseren.

Dierbaren vinden het mooi en waardevol om te zorgen voor een naaste óf ze worden al misselijk bij de gedachte. Ik wil je zeggen, laat je niet meteen afschrikken door te denken dat je het niet kunt of te eng vindt.

Iedereen vindt het namelijk eng!

Het is spannend en eng, maar daar staat veel tegen over. Ik wil je niet over halen om te zorgen voor een stervende, maar ik ga je 3 tips geven die je ter overweging kunt nemen.

Als je angst hebt om te zorgen voor een stervende. Tip 1

Als we ergens bang voor zijn, dan stellen we uit, we wachten totdat we er niet meer bang voor zijn. We stellen het uit, omdat angst afschrikt. Het is een emotie die je ergens vandaan brengt.

Juist doordat we het NIET doen wordt deze angst gevoed. Denk maar eens na over andere situaties in het leven. Ik zal je een voorbeeld geven. Ik vond het heel eng om voor een groep mensen te praten, daarom deed ik het ook nooit. Totdat ik voor mijn werk wel moest om mijn cliënten te bereiken en om ze te helpen. Ik besloot een training te volgen. Verdween mijn angst meteen?

Nee, ik ging er alleen anders mee om.  De angst was er, en ik deed het toch! Ik liet me niet weer houden door de angst. Juist door te doen wat je eng vind, helpt angst te verminderen. Te accepteren dat de angst er mag zijn, en dat het moeilijk is. Het is oké. Ik heb vaak met trillende benen en overslaande stem gepresenteerd. Ik was gewoon trots op mezelf dat ik het deed. En uiteindelijk werd de angst minder, juist door niet weg te lopen van de angst maar juist richting de angst toe.

Tip 1, wacht niet tot je angst over is, zoek een manier om je angst te accepteren. Het is oké om bang te zijn. Maar laat je niet weerhouden.

Laat je eventueel ondersteunen door een professional. In een Bakkie Troost gesprek ga ik gratis me je in gesprek en geef ik je essentiële tips hoe je dat het beste kunt doen.

Als je angst hebt om te zorgen voor een stervende. Tip 2

Sta erbij stil wat het je oplevert. Wat zou het je kunnen opleveren als je voor deze persoon zorgt? Ik bedoel hier geen rijke erfenis mee, maar hoe voel jij je als mens? Wat zou het kunnen betekenen in de vorm van een tevreden gevoel of troost?

Wie wil je zijn als mens?

Iemand die wegloopt voor enge situaties? Of iemand die zijn rug recht en doet wat nodig is? Levert het je op dat je tevreden bent met jezelf of juist niet?

Behalve dat het moeilijk, zwaar en soms emotioneel kan zijn om voor iemand te zorgen die terminaal ziek is, brengt het veel. Het geeft verbinding tussen mensen en is hierdoor een zinvolle taak zijn. Steun bieden in de laatste levensfase is een ongekende intimiteit die je deelt. Dit geeft een bijzondere band tussen mensen. Voor iemand zorgen op zijn of haar ziekbed geeft troost en helpt bij rouwverwerking, omdat je nog iets voor diegene hebt kunnen betekenen. Voor iemand zorgen in de laatste levensfase is een vorm van liefde geven.

Als je angst hebt om te zorgen voor een stervende. Tip 3

Bedenk welke angst “terecht” is. Veel angsten blijken achteraf onterecht te zijn en zullen in die situatie nooit kunnen gebeuren. Naasten zijn weleens bang dat de stervende gaat stikken. Stikken is angstaanjagend, allerlei beelden uit enge films verschijnen op je netvlies.  Ja, ik zou ook bang zijn! Ik kan je vertellen dat, dat in de praktijk zelden tot nooit gebeurt. Met juiste kennis en informatie wordt ‘onterechte’ angst minder. Laat je uitleggen hoe een stervensproces in elkaar steekt. Zo voorkom je angsten die alleen bestaan in je hoofd en niet in de werkelijkheid.In een Bakkie Troost gesprek, kan ik je vertellen over het stervensproces

 

Mijn Naam is Diana Stassen. Ik help stervenden en dierbaren naar een waardevol afscheid. Met een gratis telefonisch Bakkie Troost gesprek met Diana help ik je met tips en advies in de laatste levensfase om rust te brengen.

Reacties
Categorieën