De verlangens van je ziel volgen
Verlangens-ziel
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
07/04/2023
10 min

Verlangens en je ziel

07/04/2023
10 min

We zijn allemaal hier in dit leven om onze ziel te voeden met ervaringen. Onze verlangens komen rechtstreeks uit ons hart, vanuit onze ziel. Ik zie de ziel als het onsterfelijke deel van ons, dat op dit moment in ons lichaam huist. Het is dat deel van ons dat er al was voordat we geboren werden en dat er ook altijd zal zijn nadat we sterven.

In deze podcast Stervensgoed alles over verlangens en je ziel.

Je beluistert de podcast hier of lees het onderstaande blog:


👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify

Waarom zijn we hier?

Ik geloof dat we hier zijn om onze ziel de kans te geven om te leren, ervaringen op te doen en ons bewustzijn te vergroten. Het is een gelegenheid om te herinneren wie we werkelijk zijn in onze essentie: pure liefde.

Ik zie het verlangen als een prachtige manier om naar jezelf te kijken, naar je passies en naar wat je echt graag wilt in dit leven. Dit verlangen komt niet voort uit je hoofd, waar je soms denkt dat je iets graag wilt, maar uit je diepste wezen, je ziel. 

Iemand zei eens heel mooi dat je verlangen, je passie, door God in je ziel is geplant. Ik vond dit een prachtige uitdrukking. Soms hebben we echter de neiging om onszelf tegen te houden. We denken dat we te veel willen, dat iets te groot is of onhaalbaar, dat het buiten ons bereik ligt. We worden beperkt door gedachten als "doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."

Verlangens komen uit je ziel 

Verlangens worden inderdaad voortgestuurd door onze ziel. Als we op deze manier naar onze verlangens kijken, kunnen we ze zien als een prachtig geschenk van onze ziel, iets moois dat we mogen ervaren tijdens ons verblijf op deze aarde.

Het is belangrijk om te onderzoeken welke beperkende overtuigingen ons tegenhouden bij het najagen van onze verlangens. Onze ziel is hier om te ervaren en om vreugdevol te zijn. Het verlangt ernaar om een blij en gelukkig leven te leiden en om ons bewustzijn te vergroten. 

Die hardnekkige stemmetjes in ons hoofd die ons vertellen dat het niet goed genoeg is en die negatieve feedback geven, zijn niet de essentie van wie we werkelijk zijn. Deze beperkende overtuigingen hebben we vaak aangeleerd in onze jeugd of vanuit onze omgeving. Ze zijn ons aangepraat, maar ze vormen niet de kern van onze ware identiteit. Het is belangrijk om deze overtuigingen te herkennen en los te laten, zodat we ons kunnen openstellen voor de volledige expressie van onze ziel en onze diepste verlangens.

Het volgen van je passie is niet altijd gemakkelijk

Het volgen van de passie van je ziel is niet altijd gemakkelijk. Wanneer we praten over verlangens, gaat het over wat je blij maakt, waar je vreugde uit haalt, iets wat in je ziel is verankerd als een soort blauwdruk die je wilt verkennen op een speelse manier om het te ontdekken. Dat is wat we hier in dit leven te doen hebben, geloof ik diep vanuit mijn hart.

Stel je voor dat je op je sterfbed ligt en je hebt je leven besteed aan datgene waar je ziel naar verlangt, waar je blij en gelukkig van wordt.......🥰

Natuurlijk gaat dit gepaard met vallen en opstaan, het is makkelijker gezegd dan gedaan. In de realiteit is het natuurlijk niet zo eenvoudig.

Als je naar deze blog leest, zul je, net als ik, herkennen dat het leven soms soepel verloopt en soms behoorlijk wat obstakels op je pad gooit. Op die momenten vraag je je af hoe je verder kunt gaan op je pad met al die obstakels. Dan is de uitnodiging om te ontdekken wie je werkelijk bent en de weg te vinden, ondanks alle hobbels die je tegenkomt.

Aan ons eigen sterfbed kunnen we terugkijken en zeggen dat we ons leven hebben besteed zoals het bedoeld is: om te ervaren, te ontdekken, te onderzoeken en te streven naar onze verlangens en passies. Een levenseinde waarin we trouw zijn gebleven aan onszelf en onze ziel, brengt veel meer geluk dan wanneer we onszelf klein houden, in een hoekje gaan zitten en luisteren naar de stemmetjes die zeggen dat we het niet kunnen, dat het te groot is, dat we niet goed genoeg zijn. De uitnodiging vanuit je ziel, vanuit dat goddelijke bewustzijn, is om naar je verlangens te luisteren.

Verlangens in je hoofd en verlangens in je hart; je ziel

Je ware verlangens zitten in je hart en niet in je hoofd. Misschien herken je ook wel de valkuil waarin je denkt dat je iets wilt, maar dat het eigenlijk niet helemaal klopt. Oppervlakkige verlangens zijn prima (ik geniet er ook van), maar nu heb ik het echt over de diepgewortelde verlangens vanuit je hart, vanuit je ziel, waar je blij van wordt.

Vraag jezelf af

  •  Waar word jij blij van?
  •  Wat laat je ziel sprongetjes maken?

Natuurlijk veranderen je verlangens in de loop van je leven door de ervaringen die je opdoet en de situaties waarin je je bevindt. Je groeit als mens!

Zomerse mijmeringen van de ziel

Met de zomervakantie in het vooruitzicht (dit blog schrijf ik begin juli) geniet ik van de prachtige zomerperiode. De zomer brengt warme dagen en creëert een uitnodigende sfeer om te mijmeren en te dagdromen over je passies en je wensen. Het is een tijd waarin ik graag stilsta bij wat echt belangrijk voor me is.

Ik vraag mezelf af: 

  • waar word ik blij van? 
  • Wat brengt vreugde in mijn leven? 
  • Welke activiteiten, mensen of ervaringen geven me een gevoel van vervulling en geluk? 

Tegelijkertijd vraag ik me ook af: 

  • Waar word ik niet blij van?
  • Wat zijn de dingen, situaties of gedachten die mijn gemoedstoestand negatief beïnvloeden? 

Zomerse mijmeringen bieden de ruimte om te reflecteren, om in mijn ziel te graven en te ontdekken wat echt van waarde is. Welke passies mag je volgen?

Grote verlangens; grote angsten

Het klopt dat wanneer we praten over verlangens, dit vaak gepaard gaat met angsten. Ik geloof dat onze diepste passies en verlangens ook vaak de grootste angsten in ons kunnen triggeren.

Wanneer we streven naar iets wat we echt willen, iets wat ons vervulling en geluk brengt, kan het eng zijn. Het kan betekenen dat we uit onze comfortzone moeten stappen, risico's moeten nemen en onbekend terrein moeten betreden. Deze onzekerheid en het gevoel van kwetsbaarheid kunnen onze angsten naar voren brengen.

Daarom is het begrijpelijk dat het soms moeilijk is om onze verlangens blindelings te volgen. We worden geconfronteerd met onze angsten en kunnen terughoudend worden om actie te ondernemen. Het kan voelen als een sprong in het diepe, waarbij we niet weten wat de uitkomst zal zijn.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat groei en vervulling vaak buiten onze comfortzone liggen. Het is een proces van zelfontdekking en persoonlijke ontwikkeling. Hoewel het eng kan zijn, kan het ook ongelooflijk lonend zijn om onze angsten te overwinnen en onze diepste verlangens na te streven.

Het gaat erom moedig te zijn, stap voor stap actie te ondernemen en te leren omgaan met onze angsten. Door te blijven groeien en te vertrouwen op ons innerlijke kompas, kunnen we onze grootste verlangens verwezenlijken en onze angsten transformeren tot kracht.

Verlangen om een eigen praktijk te starten

Als je verlangen er bijvoorbeeld uit bestaat om je eigen praktijk te starten, en je voelt die roeping diep in je ziel, dan brengt dit een gevoel van blijdschap, geluk en vreugde met zich mee. Bijvoorbeeld het ondersteunen van mensen in de laatste levensfase is wat je graag wilt doen in dit leven. Het voelt als een innerlijke drang, alsof je geen andere keuze hebt. Het is iets waar je niet omheen kunt.

Je voelt dat je een bijdrage te leveren hebt in het ondersteunen van mensen en hen te helpen tijdens die laatste levensfase. Je wilt bijdragen aan een periode met minder pijn, minder angst, maar juist met meer vertrouwen en liefde. Je kunt beslissen dat het voor jou niet mogelijk is, of je kunt onderzoeken wat je hierbij kan helpen om je zielsmissie te volgen. Een van de trainingen die passievolle vrouwen helpt bij het opzetten van een praktijk rondom ondersteunen aan het sterfbed is de Stervensgoed levenseinde doula opleiding.Het volgen van deze roeping kan zowel opwindend als uitdagend zijn. Het vereist moed, toewijding en vastberadenheid om je eigen praktijk op te zetten en je weg te vinden in dit werk. Maar wanneer je handelt vanuit je zielsmissie, zul je een diepe voldoening ervaren, wetende dat je iets waardevols bijdraagt aan het leven van anderen tijdens een belangrijke overgangsperiode.

Herken je de roep om te ondersteunen in de laatste levensfase? 

Veel cursisten in de Stervensgoed Levenseinde Doula-opleiding ervaren deze herkenning. Ze komen met uitspraken als: "Ik weet niet precies waarom ik hier ben, maar ik moet gewoon aanwezig zijn" of "Ik kon me gewoon niet anders dan inschrijven" of "Ik krijg kippenvel als ik op jouw website terechtkom".

Het is fantastisch als je dit herkent, omdat het betekent dat je al een grote stap verder bent dan veel andere mensen. Veel mensen zijn nog steeds aan het zoeken naar wat ze precies willen in dit leven, wat hun doel is en wat ze hierin te doen hebben. Als je weet wat je verlangen is, of op zijn minst een richting hebt, wat is dan je volgende stap? 

Begin met een stap te zetten naar je verlangen, en de rest zal vanzelf volgen.

Als je denkt "ja, maar...", 

  • wat is dan jouw excuus? 
  • Welke angsten zitten daaraan vast?

Ik bedoel dit niet negatief, maar "maar" zit altijd vast aan een excuus. 

"Ja, maar ik heb geen tijd", "Ja, maar ik heb geen geld", "Ja, maar ik heb geen..." en zo gaat het verder. 

Als je echt iets wilt, geloof ik dat je kunt kijken naar welke angsten eronder liggen en naar mogelijke oplossingen daarvoor.

Een persoonlijk voorbeeld: Er was een training die ik wilde volgen, maarja, ik heb hier geen tijd voor. Ik heb het al zo druk!

Toen keek ik nog eens goed in mijn agenda en besefte dat ik bepaalde prioriteiten moest stellen en dingen moest laten vallen, die ik eigenlijk minder belangrijk vond. Op die manier kon ik me werkelijk bezighouden met mijn verlangen en de training volgen. Uit de training haalde ik veel rijkdom voor mijn ziel, en groeide ik als mens.

Door persoonlijke groei kun je jouw medemens helpen

Hoe meer ik groei, ontwikkel, ervaar en leer, hoe meer mijn bewustzijn groeit. Dit stelt me in staat om meer te bieden aan mensen op hun sterfbed, in mijn trainingen en cursussen. Ik geloof dat we echt gelukkig worden door de verlangens van onze ziel te volgen en daarmee betekenis te geven aan anderen. We kunnen iets waardevols bijdragen aan deze wereld. 

Het is belangrijk om onze gave, ons talent niet voor onszelf te houden, maar te delen met anderen, waardoor de wereld een beetje mooier wordt.

Als je bepaalde verlangens hebt, soms duidelijk en soms subtiel, die je in een bepaalde richting duwen, vraag je dan af wat je hiermee moet doen. Let eens op de "ja, maars" die soms in je hoofd opkomen, die je als excuses gebruikt. Van "oh, maar... het is niet het juiste moment, want er speelt van alles." 

Weet dat er altijd van alles speelt!

Dit is het moment waarop jij jezelf toestemming geeft om je zielsverlangen te volgen! 

Als je nog toestemming nodig hebt om je verlangens na te jagen, laat dit dan het moment zijn waarop je volmondig "ja" zegt, als een teken aan jezelf van waar je echt gelukkig van wordt. 

Wat heb je te bieden aan deze wereld?

 Soms lijkt het moeilijk, maar als je die "ja, maar" onderzoekt en kijkt naar de mogelijkheden, zul je zien dat we leven in een universum vol onbeperkte kansen. Welke mogelijkheden zien we over het hoofd vanuit angst? Wat als alles mogelijk is? Denk daar eens over na.

Dit is jouw verlangen! Dit is jouw passie! Welke angsten moet je onder ogen zien om werkelijk je zielsverlangens te volgen?

Ik gun iedereen de mogelijkheid om te leven vanuit zijn of haar verlangens, niet alleen tijdens dit leven, maar ook wanneer je op je sterfbed ligt. Als ik naar mezelf kijk, weet ik dat het proces met vallen en opstaan gaat. Het draait niet om enorme sprongen nemen, want soms lijkt dat te overweldigend. 

Bijvoorbeeld, ik heb een grote droom om de Stervensgoed Levenseinde Doula bekend te maken in Nederland. Dan denk ik: "Wow, Paniek!" Het is te groot! 

Start met de eerst kleine stap van je verlangen

Maar door die droom, dat verlangen, op te delen in kleine stukjes, wordt het behapbaar. Ik ben ooit begonnen met een workshop van één uur naast mijn werk als palliatief verpleegkundige. Ik vond dat het anders kon aan het sterfbed. Het stervensproces is geen puur medisch proces en ik voelde dat ik daar iets aan kon bijdragen. Ik zag iets wat 'we' beter konden doen. Dus begon ik met die één uur durende workshop. Dat vond ik ontzettend spannend! 😵‍💫

Ik was het meisje dat nooit durfde haar vinger op te steken in de klas. Ik wilde nooit gehoord worden vanuit angst, omdat ik dacht dat ik het niet waard was. Ik kroop liever stil in een hoekje weg. Die ene uur durende workshop is stap voor stap verbeterd en gegroeid, met vallen en opstaan. Nu is er een volledig jaartraject ontstaan waarin ik collega's kan ondersteunen als levenseinde doula, zowel inhoudelijk als bij het opbouwen van een praktijk. We leren hoe we op een integere manier cliënten kunnen werven, zodat we goed kunnen zorgen voor de stervenden, maar ook voor onszelf.

Zo zie je dat uiteindelijk, door telkens kleine stapjes te zetten en te onderzoeken wat werkt en wat niet, je steeds dichter bij het realiseren van je droom komt. Een klein stapje kan zijn door je te orienteren, welke mensen heb je in je netwerk die je kunnen ondersteunen? Zijn er informatieavonden of cursussen die je kunnen helpen? Misschien starten met een boek over het onderwerp te lezen?


Ik hoop oprecht dat dit blog en deze podcast Stervensgoed je hebben weten te inspireren. Laat het zeker weten op Instagram wat je verlangen van je ziel is. 

Als alleen al het idee om te ondersteunen aan het levenseinde, je hart sneller doet kloppen, dan is de Stervensgoed levenseinde Doula-opleiding wellicht iets voor jou. Het is een jaartraject waarbij je niet alleen de inhoudelijke aspecten van stervensbegeleiding leert, maar ook ondersteuning krijgt bij het opbouwen van je eigen praktijk.

Als dit echter een stap te ver voor je is omdat je niet professioneel bezig wilt zijn, maar wel interesse hebt, persoonlijke groei zoekt of je naasten wilt ondersteunen, dan raad ik je zeker aan om een kijkje te nemen bij de Stervensgoed voorbereid op de laatste levensfase.

Reacties
Categorieën