De Kracht van loslaten: De allerlaatste keer Magisch Waken 😢
loslaten-inzichten
zelfzorg als je zorgt
zelfzorg als je zorgt
11/15/2023
2 min

De Kracht van loslaten: De allerlaatste keer Magisch Waken 😢

11/15/2023
2 min

Waarom ik stop met de training magisch waken

Het leven is een aaneenschakeling van momenten van komen en gaan, van vasthouden en loslaten. In deze blogpost wil ik met jullie delen waarom ik besloten heb te stoppen met de training magisch waken. Dit is niet alleen een persoonlijke reis, maar ook een die we allemaal op de een of andere manier ervaren. Loslaten is een universeel thema, iets dat ons allen raakt.

Je beluistert de uitgebreide podcast Stervensgoed hier:

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify

De herfst als metafoor voor loslaten

We bevinden ons midden in de herfst, een seizoen dat synoniem staat voor loslaten. Kijk maar naar de bomen: hoe zij hun bladeren laten vallen in een natuurlijke, moeiteloze cyclus van leven, dood en wedergeboorte. Deze cyclus van de natuur dient als een krachtige metafoor voor ons eigen proces van loslaten.

Loslaten-herfst

Sterven is leven

Wanneer we spreken over sterven, spreken we eigenlijk over leven. Wat is belangrijk voor jou? Wat doet er toe in jouw leven? Deze vragen nodigen ons uit om steeds weer te reflecteren op wat nu, op dit moment, belangrijk is. Het leven verandert snel, en deze vraag vraagt continu onze aandacht. In stervensbegeleiding richten we ons op het leven, op het ondersteunen van anderen. Maar de beste manier van ondersteunen, of in ieder geval de basis van helpen, is hoe we zelf met leven en sterven omgaan.

In een wereld waar alles kan, hoeft niet alles

Tegenwoordig lijkt alles mogelijk, maar dat is niet altijd het geval. We hebben keuzes in het leven, van de kleine dagelijkse beslissingen tot de grote levensvragen. Niet alles is maakbaar, maar onze keuzes hebben een enorme impact. In een wereld waar alles kan, is het belangrijk om focus en helderheid te behouden en te beseffen dat niet alles tegelijkertijd kan.

Alles is mogelijk, maar niet tegelijkertijd

Misschien herken je dat je meerdere dingen leuk vindt, maar we kunnen niet alles tegelijk doen. We hebben allemaal dezelfde 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Tijd is beperkt, en niet alles kan tegelijkertijd. Dit besef helpt ons om te kiezen wat we nu willen doen en wat kan wachten.  Ik vind de Training Magisch Waken fantastisch, en de training heeft zoveel moois gebracht (en zal in de laatste editie ook weer zoveel gaan brengen, ben ik van overtuigd! 🤗). Ook ik kan mijn tijd maar één keer besteden, en dat betekent (pijnlijke) keuzes maken.

Als we loslaten ontstaat er ruimte

Door iets los te laten, maken we ruimte voor iets nieuws. Soms weten we al waarvoor we ruimte willen maken, soms blijft die ruimte nog even onbekend. Als we een deur sluiten, gaat er vaak een andere deur open. Wat mag jij loslaten? Waar mag jij ruimte voor maken in je leven?

Stoppen is niet opgeven

Stoppen betekent niet dat je opgeeft. Soms is stoppen een moedige en actieve keuze. Het vraagt om verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, om te bepalen wat jou en anderen dient, en waar je gelukkig van wordt.

Verantwoordelijkheid nemen voor het leven (en sterven)

Als we verantwoordelijkheid nemen in de laatste levensfase, nemen we eigenlijk ook verantwoordelijkheid voor het leven. Dit geldt ook voor mijn keuze om te stoppen met de training magisch waken. Het is een actieve keuze die voortkomt uit zelfreflectie en verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen pad. De training Magisch waken vind ik werkelijk een Magische training, en ik heb er hart en ziel in gestopt. De keuze is daarom met een traan. Met de tijd en ruimte die vrij komt ga ik inzetten om het boek over stervensbegeleiding af te schrijven én het groeiende aantal cursisten voor de Stervensgoed levenseinde doula opleiding goed te kunnen faciliteren.

Terwijl ik deze fase van loslaten in mijn leven omarm, nodig ik jullie uit om na te denken over wat jullie misschien moeten loslaten. Welke bladeren zijn jullie klaar om te laten vallen? Welke delen van je leven zijn klaar voor een nieuwe lente? Laten we samen de kracht van loslaten verkennen en omarmen.Reacties
Categorieën