Een levenseinde doula helpt bij leven
evenseindedoulahelpt
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
07/22/2022
4 min

Een levenseinde doula helpt bij het leven

07/22/2022
4 min

Een levenseinde doula helpt niet alleen aan het sterfbed, dat kan, maar hoeft niet. In dit artikel/podcast de grootste misvattingen over taken van een levenseinde doula en hoe deze zich ontwikkelen in deze nieuwe tijd. Je luistert de podcast Stervensgoed hier:


👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Verdiepen in het laatste stukje leven zodat je met al je warmte kunt ondersteunen? Volg de gratis videotraining voor onmisbare inzichten via deze link.


Misvattingen over de levenseinde doula

In dit artikel wil ik twee grote misvattingen onthullen die ik vaak tegenkom in mijn trainingen of bij het coachen van (aanstaande) stervensgoed doula's. Sommige mensen hebben een groot verlangen om te ondersteunen in de laatste levensfase, maar zien zichzelf niet uren waken aan een bed. Zieken verzorgen willen ze niet, durven ze niet of ze denken dat ze dat niet kunnen. Het is de reden waarom ze het vak van levenseinde doula afschrijven. Daarom wil ik hier benoemen dat het verzorgen van mensen niet hoeft. Je hoeft ook niet medisch te ondersteunen of een medische achtergrond te hebben om als levenseinde doula aan de slag te gaan.

Het allerbelangrijkste is hoe wij mensen kunnen helpen en inspireren. Jij mag in je kracht staan en doen waar jouw ziel helemaal 100 procent blij van wordt. Waar je gelukkig van wordt en waar je hart een sprongetje van maakt. Sommige mensen vinden dit gek. Je helpt immers iemand in die laatste fase. Maar ik word er echt blij van én het geeft mij enorm vervulling. Op die manier kun je ook het meeste geven. Probeer  te ontdekken hoe dit voor jou is. Waar word je blij van en waar je ziel gelukkig van? Bedenk dan hoe je dit kunt inzetten. Immers ondersteunen in het leven én bij sterven kan op veel verschillende manieren. Iedere Stervensgoed doula mag dit op zijn of haar eigenwijze manier vorm geven.

Sterven gaat juist over het leven

De eerste misvatting over stervensbegeleiding/levenseinde doula is dat mensen denken dat het alleen gaat om dat laatste stukje leven. Dat stervensbegeleiding pas nodig is in die laatste uren, dagen en weken van het leven. En er dus hulp nodig is met verzorgen, waken of ondersteunen. Dat kan natuurlijk. Zelf heb ik ook vaak mogen waken. Zowel privé als in mijn werk als palliatief wijkverpleegkundige. Ik vind het een heel mooie en eervolle, maar soms ook heftige, fase van het leven.  Maar dit is dus niet alleen het moment waarop een Stervensgoed doula mensen kan helpen. Het gaat niet om die laatste uren. Dat is de grootste misvatting. Ik geloof dat als wij het hebben over sterven, dat het juist gaat over het leven.

Rouw komt vaak pas maanden of jaren later na de gebeurtenis echt naar boven

Een belangrijk onderdeel van mijn werk is dan ook ondersteunen bij rouw. Soms komen mensen maanden of jaren na een overlijden nog bij mij. Omdat ze een bepaalde doodsangst hebben of vastlopen in het leven. Dat betekent dus ook dat stervensbegeleiding kan gaan over het helpen van gezonde mensen die midden in het leven staan. Ik wil ze leren anders om te gaan met rouw en verlies. We kunnen coaching geven over overlijdens die in het verleden zijn gebeurd of over overlijdens die in de toekomst gaan komen. Het gaat dus niet alleen om die laatste uren. Het gaat over ons hele leven waarin wij continu geconfronteerd worden met afscheid nemen. Dat kan om heel kleine dingen gaan, waarin afscheid nemen ook heel  mooi kan zijn. Je kunt afscheid nemen van je baan, van een relatie of van een slechte gewoonte. Het opent weer deuren naar nieuwe mogelijkheden. Het geeft een nieuw begin.

De levenseinde doula heeft een maatschappelijke functie

De tweede misvatting die ik hier wil delen, is dat men denkt dat het altijd gaat om 1-op-1 werk. Dat het gaat over waken. Waken is enorm mooi en zo puur, maar het hoeft dus niet. Niet iedereen voelt zich geroepen om een lichaam te verzorgen in die laatste dagen of uren. Ik geloof dat het werk van een stervensgoed doula of levenseinde doula juist ook bestaat over het leven zelf. 

Als ik dan kijk naar mijn overgrootopa die klerenmaker was; die werkte 1-op-1. Die maakte kleren voor een ander. Mijn opa startte een dakdekkersbedrijf, welke uiteindelijk werd overgenomen door mijn vader en ooms. Er was een probleem: Iemand had een lekkage van een dak en een schoorsteen moest geveegd worden. Zij ondersteunden om te helpen en loste het probleem op. Dat is een manier om te kijken hoe wij mensen ondersteunen en helpen. In dat laatste stukje leven of wanneer dan ook. We helpen mensen 1-op-1. 

In deze tijd heeft de levenseinde doula veel meer mogelijkheden om haar werk uit te oefenen

Dat is fantastisch, maar in deze tijd zijn er zoveel meer mogelijkheden om dat te doen. Dat hoeft dus niet 1-op-1. Ik geloof dat de allerbelangrijkste taak van een stervensgoed doula is om mensen te ondersteunen en vertrouwen te geven. Je kunt een lichtje in het donker zijn als mensen het even niet meer weten. Je kunt zeggen: ‘Ik ben hier, ik ben bij je. Misschien weet je nu even niet hoe het hoort of welke stap je moet zetten, maar je bent niet alleen. Ik houd je hand vast en ondersteun je op jouw pad. ‘ 

Het uit zich heel praktisch in de vorm van voorlichting geven. Wat zijn de mogelijkheden in het leven en in het sterven? Wat kun je verwachten bij een levenseinde en wat zegt dit bijvoorbeeld over het leven? Hoe bereid jij je voor, hoe rouw je en hoe neem je afscheid?

 Het gaat om dat baken zijn van licht; die rots in de branding. Dat hoeft dus niet alleen in dat laatste stukje leven, maar het hoeft dus ook niet 1-op-1. Het kan ook zijn dat je voorlichting geeft. Dit artikel vind ik een vorm van stervensbegeleiding in mijn werk als stervensgoed doula. Maar je kunt ook een podcast maken of workshops geven, dat is ook een manier om mensen te ondersteunen bij het leven én sterven.


Gratis workshop levenslessen; Eind goed Al goed

Op zaterdagochtend 20 augustus geef ik een gratis interactieve workshop over levenslessen; eind goed, Al goed. Zeker een aanrader als jij je wilt verdiepen over het leven en over sterven. Voor jezelf of om andere mensen te helpen. Je bent meer dan welkom. Als je niet kunt deelnemen op 20 augustus 2022, dan is er een (gedeeltelijke) replay beschikbaar voor zeven dagen lang. Via deze pagina kun je je aanmelden.

Reacties
Categorieën