Liever een langzame of een snelle dood?
langzaam-sterven
Stervensproces
Stervensproces
09/16/2022
4 min

Een vluggertje of sterf je liever een langzame dood?

09/16/2022
4 min


Sterf je liever aan een langzame dood of mag het een vluggertje zijn? De meeste mensen zouden kiezen voor een hartaanval of vertrekken tijdens de slaap. Een mooie zachte en vooral snelle dood. Er zo weinig mogelijk van mee krijgen. Maar is dat wel een goed idee?

In deze podcast van Stervensgoed de voor en nadelen van een snelle of langzame dood.

 

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Verdiepen in het laatste stukje leven zodat je met al je warmte kunt ondersteunen? Volg de gratis videotraining voor onmisbare inzichten via deze link.

Waarom een snelle dood niet zo rooskleurig is

Door inzichten die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, is mijn kijk hoe ik wil sterven veranderd. Dit merk ik ook bij mijn cursisten. Misschien denk jij wel (wat ik ook altijd dacht): Hoe mooi zou het zijn als ik een hartstilstand zal krijgen of in één keer wegraak tijdens mijn slaap?

Veel mensen zeggen dan ook: ‘Daar teken ik voor. Lang in goede gezondheid leven en dan in één keer omvallen.’ 

Niemand zit te wachten op een lang pijnlijk sterfbed. Ik ben benieuwd of dit ook met jou resoneert. Bij mij resoneert in ieder geval dat het makkelijk én pijnloos gaat.😉  Ik geloof echt dat we met tools, handvatten, mindset, holistische gezondheidszorg, westerse gezondheidszorg én met alle middelen en mogelijkheden die wij hebben, dat laatste deel een stuk aangenamer kunnen maken, dan nu vaak het geval is. In deze masterclass deel ik een aantal inzichten die daarbij ondersteunen.

Snel of langzaam sterven?

De meeste mensen kiezen dus liever voor een vluggertje. 😁 Dan zijn ze er snel vanaf. Ik geloof dat dit een keuze is vanuit angst of onwetendheid. Als mensen er écht over na gaan denken (en voelen) dan komen er heel mooie antwoorden op de vraag: Hoe wil jij sterven? 

Ik geloof dat hoe je leeft, dat dat alles te maken heeft met hoe je gaat en wilt gaan sterven. Ben je iemand die graag onder de mensen is en veel waarde hecht aan vriendschap en verbinding?

 Zou het dan niet heel veel mooier zijn als je mag sterven met mensen om je heen? Die heel bewust afscheid van jou nemen? Als ik zelf mocht vertrekken, lijkt het mij heel fijn dat ik mensen bij me heb die enorm belangrijk voor mij zijn.

Bewust afscheid nemen aan het levenseinde

Hoe zou jij het vinden? Stel je voor dat je heel bewust afscheid kunt nemen van dit leven. Van de mensen om je heen die je dierbaar zijn. Mij geeft dat een heel warm gevoel van binnen. Natuurlijk vind ik het ook spannend. Maar wat als jij kunt vertrouwen op het universum, God, gidsen, engelen of wat voor jou belangrijk is?

 Wat als je daarop kunt vertrouwen dat dat allemaal precies zo gaat zoals het mag gaan? Ik hoop echt dat ik in die laatste fase bewust van mensen afscheid mag nemen. 

Ik coach regelmatig mensen rondom rouw en verlies.  Ik gun iedereen dat ze bewust afscheid mogen nemen. Dat ze de dingen mogen zeggen die ze willen uitspreken. Dat ze een knuffel kunnen geven. Herinneringen kunnen ophalen en dat ze sorry kunnen zeggen. Dat ze elkaar en zichzelf kunnen vergeven. Welke rust, sereniteit en vreedzaamheid brengt dat op het moment dat de ziel kan overgaan? Ik vind dat een heel mooie en krachtige manier.

Een warm afscheid, de levenscirkel is rond

Voor mij voelt het ook als een cirkel die rond is. Er komt een ziel ter wereld; een baby’tje. Dat wordt uitgebreid gevierd. De vrouw is zwanger en samen met haar partner leven zij de komende maanden naar de geboorte toe. Er wordt steeds vaker een babyshower gehouden, pretecho’s gemaakt, kleertjes gekocht en kamertjes geverfd. Er wordt heel veel ruimte gemaakt voor de baby die in het leven komt van een nieuwe familie. 

Een heel mooi warm welkom. 

Wat is dat in die laatste levensfase, dat wij niet bezig zijn met een warm afscheid te regelen? Alleen dat stuk uitvaart waar aandacht aan word besteed, maar dan is iemand al overleden. 

Of we doen ons best om mensen in leven te houden. De focus op medische behandelingen om het leven te verlengen. 

Wat als we in dat laatste stuk al die aandacht op een positieve manier kunnen besteden aan een warm en goed afscheid nemen? 

Wat betekent dat voor jou? Wat zou je willen? En wat zou je niet willen? Dan terugkomend op de vraag aan het begin van dit artikel; wordt het een vluggertje of sterf je liever een langzame dood?

Liever een langzame dood

Als je het mij zou vragen zou ik er niet voor kiezen om neer te vallen door een hartaanval. Ook niet door een ongeluk of iets anders wat vrij plotseling is. Ik gun het mijn dierbaren dat zij bewust afscheid van mij kunnen nemen. En ik gun dat mijzelf ook. Dat ik bewust afscheid kan nemen van de mensen die mij dierbaar zijn. Maar niet alleen van de mensen. Ook bijvoorbeeld van mijn hond, mijn leven of andere zaken die ik belangrijk vind. Bijvoorbeeld mijn werk; het opleidingsinstituut Ster in Zorg.  Mocht er iets met mij gebeuren dan hoop ik dat ik de tijd en ruimte heb om alles goed over te kunnen dragen. Zodat mensen blijvend geholpen kunnen worden en kunnen blijven leren en ontdekken hoe we ondersteunen in die laatste levensfase. Dat lijkt me een fantastische nalatenschap om na te laten.

Training “Magisch waken”

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om anders te kijken naar een snelle of langzame dood. Leuk als je mij even laat weten op social media of onder dit artikel welke inzichten jij hieruit hebt kunnen halen.

 Wil je je verder verdiepen in stervensbegeleiding en ondersteunen tijdens het sterfbed?

 Er staan een aantal mooie programma’s op de agenda

We starten 20 september 2022 met de training ‘’Magisch waken”.  Dit zijn live online bijeenkomsten, gecombineerd met een modules zelfstudie.

Je ontdekt hoe je in die laatste dagen en uren in plaats van een passieve toeschouwer heel actief het verschil kan maken.

 De kunst van het waken, ga ik met je delen. Meer informatie via deze link

Reacties
Categorieën