Wat als sterven een kans is?
sterven-een-kans
Spiritualiteit bij sterven
Spiritualiteit bij sterven
12/02/2022
5 min

#85 Wat als sterven een kans is?

12/02/2022
5 min

Wat als sterven een kans is? Heb je daar weleens over nagedacht? Dat we sterven ook als een mogelijkheid kunnen zien i.p.v. van (alleen) falen of iets dat we moeten bestrijden?

 Hoe dan ook, sterven kunnen we uiteindelijk niet voorkomen, maar we kunnen ontdekken hoe we op een andere manier hiermee kunnen omgaan. Ik geloof niet dat alles alleen maar donker en zwaar is. Ik geloof dat alles in balans is. Dus waar donker is, is ook licht.

In deze podcast Stervensgoed; sterven in een ander perspectief. Je beluistert de podcast hier:

(Wil je 'iets' doen met stervensbegeleiding, maar je weet niet wat precies? MELD JE HIER AAN voor de gratis challenge Vervul je zielsverlangen om te ondersteunen in de laatste levensfase 5 t/m 8 december 2022.)

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Een gratis checklist als je zorgt in de laatste levensfase? Klik hier

Transcript Podcast Stervensgoed over leven en sterven

Graag vertel ik je meer over het einde van het leven. Als wij daarnaar kijken, vinden de meeste mensen dat naar, donker, zwart, grijs en verdrietig. Het doet natuurlijk pijn als je afscheid moet nemen van iemand waar je veel van houdt.

Dat doet emotioneel pijn én letterlijk pijn in je lijf. Tegelijkertijd geloof ik ook dat als wij sterven alleen vanuit die donkere en zwarte kant, dat wij een belangrijk onderdeel van sterven missen. Ik geloof niet dat alles alleen maar donker en zwaar is. Ik geloof dat alles altijd in balans is. Dus waar donker is, is er ook licht.

Spiritueel groeien is een kans dat sterven kan meebrengen

Een van de dingen waarom ik denk dat sterven een kans is, is om spiritueel te groeien. Voor mij betekent sterven het loslaten van de ziel van het lichaam.

Er ontstaat een nieuw begin. Ons lichaam blijft hier achter, maar onze ziel (dat eeuwige stuk) gaat gewoon verder. Als jij sterven als een kans ziet, kun je ook daadwerkelijk ervaren wie je in essentie bent.  Als je gelooft dat je in essentie een Goddelijk deel bent, dan hoef jij je niet druk te maken of je wel goed genoeg bent. In de dagelijkse praktijk werkt het echter vaak niet zo. We zijn immers mensen met menselijke gedachten en het is een hele uitdaging om ons soms 'goddelijk' te voelen.

Verbinding maken

De tweede 'mogelijkheid die ik met je wil delen gaat over verbinding maken. Wat als sterven een kans is om verbinding te maken? Met elkaar en met de mensen van wie je houdt?

Op een moment dat je verdriet ervaart, kan het zijn dat je verder uit elkaar gaat. Er kan meer afstand ontstaan. Dat hoeft niet! Het kan  een uitnodiging zijn om bij elkaar te komen. Om te verbinden.

Als je de kans hebt gehad om te ondersteunen in de laatste levensfase is dat heel intiem. Als je dat contact aan kunt gaan op dat moment geeft dat enorm veel verbinding en verdieping in de relatie.

De liefde kun je juist heel goed voelen als het leven uitdagend is.

Wat als sterven een kans is om verbinding te maken? Met jezelf, met elkaar.

Sterven is leren loslaten

Een ander voorbeeld waarvoor sterven een kans is, is een les in loslaten. Ik geloof dat sterven onze allergrootste les is in loslaten. Je hebt op dat moment natuurlijk ook geen keus.

Je moet alles loslaten; het leven, de mensen om je heen, alle materie, dromen, wensen en verlangens.

Dat is best 'lastig' in het dagelijkse leven, wanneer je één iets moet laten gaan waar je pijn van hebt. Dat vraagt oefening, spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling.

Op het moment dat je sterft, word je als het ware over het randje heen geduwd. Dan moet je ALLES loslaten. Wat als sterven een kans is om los te laten? Voor zowel diegene die stervende is, maar ook voor ons als naasten. Wij zullen ook een persoon moeten loslaten. Dat wil niet zeggen dat we onze liefde voor deze persoon loslaten!  Echter de relatie zoals deze was, bestaat niet meer, deze is definitief veranderd als iemand sterft.

Een kans om de liefde voor elkaar te vieren

Wat als we sterven bekijken als een kans om de liefde voor elkaar te vieren?  Dit is een prachtige manier om te ondersteunen aan het sterfbed. Mensen helpen om de liefde en de verbinding te voelen. Dat is precies wat de Stervensgoed levenseinde doula doet.

Dat betekent dat als jij op dit moment je afvraagt dat je 'iets' met stervensbegeleiding wilt doen, maar denkt dit niet te kunnen omdat je geen medische opleiding hebt, dit niet waar is!  Dat is onzin, vind ik.

Want als we het bekijken vanuit de benadering die ik in dit artikel schrijf,  gaat het helemaal niet om medische zorg. Medische zorg kan  een belangrijk onderdeel zijn van stervensbegeleiding.  De artsen en (palliatief) verpleegkundigen focussen op de medische behandeling van iemand die stervende is, indien dit nodig is. Een stervensgoed levenseinde doula heeft geen medische opleiding nodig. Er worden heel andere kwaliteiten en talenten gevraagd. Je leest hier over het Stervensgoed levenseinde doula traject.


Tijd besteden aan je sterfelijkheid betekent aandacht geven aan je leven

Misschien denk je: Ik vind dit interessant, maar heb ik hier wel tijd voor? Ik geloof dat dit onderdeel van het leven zo essentieel is, dat het prioriteit van je vraagt. Niet vanuit die zwaarte of vanuit verdriet of angst, maar vanuit de uitnodiging dat ieders leven eindig is. Aandacht besteden aan sterfelijkheid is waardevol. Hoe ouder wij worden, hoe meer dierbaren om ons heen overlijden.

Een klein voorbeeld: wat is prioriteit in jouw leven? Wat is de essentie waarvoor je hier bent? Wat is jouw missie als ziel? Heeft dat iets te maken met leven en sterven?  Luister daarnaar! Geef hier aandacht aan op een manier die bij jou past!

Het leven en sterven is spannend, en dat is oké

Tot slot hoor ik mensen ook zeggen: ‘Ik vind het spannend.’ Dat snap ik. Het ís ook spannend. Het is heel spannend en confronterend als we gaan nadenken over onze diepste angsten, onze pijn of onze verlangens.

Maar het is het waard!  Als je het onderzoekt en dat op een luchtige, speelse en humoristische manier kunt doen, heeft dat enorm veel waarde.

Want dan blijkt het vaak helemaal niet zo eng te zijn. Vaak is de angst voor de angst groter dan die angst zelf.

 Juist door met een zaklamp op die donkere stukken te schijnen, ontdek je dat het helemaal niet zo donker is. Je kunt er je licht op laten schijnen.  Dat heeft alles te maken met persoonlijke groei. Jezelf durven aan te kijken. Hiermee kun je anderen ook weer inspireren en daar een voorbeeld voor zijn.

Vervul je zielsverlangen om te ondersteunen in de laatste levensfase (gratis challenge)

Raak ik iets in jou met dit artikel? Wil je hier iets mee doen, maar weet je niet goed wat?

Dan nodig ik jou graag uit. Van 5 tot en met 8 december 2022 geef ik een gratis challenge. Een soort mini trainingsweek “vervul je zielsverlangen om te ondersteunen in die laatste levensfase.” Vier dagen neem ik je iedere ochtend mee voor een stuk theorie en een kleine opdracht. Hierdoor krijg je die helderheid waar de uitnodiging voor jou ligt wat je met je zielsverlangen kunt doen.  Aanmelden kan HIER

stervensbegeleider worden

Reacties
Categorieën