Toekomst levenseindedoula
toekomst-doula
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
10/07/2022
4 min

De toekomstvoorspelling van de stervensgoed doula

10/07/2022
4 min

Een kijk in de toekomst; een blik in de glazenbol als het gaat om ondersteunen in de laatste levensfase. Er is een enorme verandering gaande hoe we naar de laatste fase en sterven kijken. Het mag minder stijf en formeel, maar juist menselijk en minder zwaar.

In de podcast Stervensgoed #76 De toekomstvoorspelling voor de Stervensgoed levenseindedoula

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Verdiepen in het laatste stukje leven zodat je met al je warmte kunt ondersteunen? Volg de gratis videotraining voor onmisbare inzichten via deze link.

Hoe ziet de toekomst van de stervensgoed levenseinde doula eruit?

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom de stervensgoed doula het beroep van de toekomst is. Ik geloof daar namelijk heilig in. Een stervensgoed doula of levenseinde doula is iemand die ondersteunt in de laatste levensfase op een niet-medische manier. Het is dus geen verpleegkundige of arts. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat mensen een medische achtergrond hebben, maar dat hoeft dus niet. Een levenseinde doula heeft vooral aandacht voor de mens. Wat heeft iemand nodig? Dat kan heel praktisch zijn, emotioneel, maar het kan ook gaan om familie, vrienden of dierbaren die ondersteuning nodig hebben. Hier helpt de stervensgoed doula bij.

Drie belangrijke peilers waarom dit beroep de maatschappelijk (h)erkenning krijgt die ze verdient.

De ontzieling van de (palliatieve) zorg

Ik weet niet hoe bewust jij bent wat er zich in de (palliatieve) zorg allemaal afspeelt. Maar de werkdruk is enorm hoog. Ze spreken niet voor niets van een zorginfarct en de enorm lange wachttijden. Je kunt maar beter gezond blijven dan ziek worden, want de kans wordt steeds kleiner dat je geholpen kunt worden in de huidige gezondheidszorg. Het gaat vooral om langdurige zorg.

 Steeds meer zorgverleners, verpleegkundigen, stappen uit de zorg en het idiote is dat de overheid nog meer bezuinigt op de zorg!  Echter door de vergrijzing hebben steeds meer mensen ondersteuning nodig.

Wie gaat deze mensen in de laatste jaren, maanden en dagen van het leven ondersteunen? Daar is een levenseinde doula dus één van de mogelijke oplossingen voor.

Een voorbeeld van die ontzieling van de zorg: Afgelopen week werd ik gebeld door een dame die zorgt voor haar moeder, welke heel graag thuis wil sterven. Maar ze kan geen zorg organiseren. In de plaats waar ze woont, is namelijk de thuiszorg al volledig bezet. Er is geen tijd om zorg te verlenen aan een oudere dame die nog maar één of twee weken te leven heeft.

Een heel schrijnende situatie.

Hier moet voldoende ondersteuning zijn, voldoende hulp en mensen die handvatten, tips en adviezen kunnen geven. Precies wat een stervensgoed doula doet. Maar voordat een doula haar of zijn werk kan doen, zullen ze opgeleid moeten zijn.

Een mooie vergelijking vind ik met burn-outcoaches. Heel wat jaren geleden waren er nog geen burn-outcoaches. Gelukkig hebben veel mensen zich hierin gespecialiseerd omdat veel mensen tegenwoordig een burn-out ervaren.

Wat is het fijn dat die hulp nu geleverd kan worden. Zie het ook zo met de Stervensgoed levenseinde doula. Nu nog onbekend, totdat mensen echt gaan beseffen welke impact een doula heeft. Niet alleen voor de stervende, maar ook voor de dierbaren en die grotere kring daar omheen. Passend afscheid kunnen nemen tijdens de laatste levensfase is een onbetaalbaar mooi geschenk voor alle betrokkenen.

Ondersteunen in de laatste fase is meer spiritueel en minder religieus

Mensen zijn steeds minder religieus. Zij gaan steeds minder naar de kerk en hebben steeds minder een dogmatische geloofsovertuiging. Tegelijkertijd is er wel een enorme zoektocht naar spiritualiteit.

 Mensen verdiepen zich in het leven en weten dat ze spirituele wezens zijn én meer zijn dan hun lichaam. De meeste mensen geloven dat als zij doodgaan het lichaam sterft, maar in essentie die eeuwige energie verder gaat.

 Deze vorm van spiritualiteit past niet in de strenge dogmatische richtlijnen. Er is dus een zoektocht naar hoe wij afscheid kunnen nemen van mensen.

 Hoe kunnen wij afscheid nemen van een ziel?

 Hoe kunnen wij afscheid nemen, wetende dat je niet meer in deze 3D wereld bent?

 Maar dat je in het universum opgaat, naar God gaat, teruggaat naar liefde of wat het ook voor jou mag betekenen. Die behoefte wordt op dit moment onder andere dus ingevuld door een Stervensgoed levenseinde doula. Ik geloof eigenlijk dat het een kwestie van tijd is voordat mensen weten dat dit beroep bestaat.

Het is onmogelijk om op de oude manier door te werken

Een levenseinde doula is het beroep van de toekomst omdat wij niet meer anders kunnen werken. De wereld verandert in een rap tempo.

Er zijn nog nooit zoveel mensen met een burn-out, depressie, angststoornis of andere mentale stoornis geweest. Steeds meer mensen lopen vast. Zij beseffen dat ze het leven mogen omgooien omdat ze mogen leven vanuit hun hart. Ze willen waarde geven vanuit de persoon die zij in essentie zijn.

Ik geloof dat wij een tijd ingaan waarin dat eindelijk weer meer gewaardeerd wordt. We worden wakker en begrijpen de essentie van het leven. Dat het gaat over vriendschap, plezier hebben, fijn met elkaar omgaan, verbinding maken en emoties kunnen voelen. De tijd is rijp om andere keuzes te maken. Om te doen waar je gelukkig van wordt. We kunnen niet meer mee in het oude systeem en maken andere keuzes waarbij we bijdragen aan een betere wereld. Misschien betekent dat wel dat de stervensgoed doula training iets voor jou is. Of het betekent dat jij iets heel anders gaat doen. Maar wel iets vanuit je hart. Daardoor verander je de wereld. Hierdoor ontstaat er steeds meer ruimte hoe belangrijk óók die laatste fase in het leven is.

Heb je vragen over het werk of wat een stervensgoed doula precies doet? Misschien voel je je getriggerd of ben je nieuwsgierig of dit wat voor jou is. Eind februari 2023 start het volgende   stervensgoed doulajaartraject. Meer informatie vind je op deze website of stuur een berichtje naar: info@sterinzorg.nl

 

Reacties
Categorieën