Waarom een levenseinde doula opleiding volgen?
Redenen Opleiding Volgen Levenseinde Doula
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
08/10/2023
8 min

10 Goede redenen om een opleiding te volgen als Stervensgoed levenseinde doula

08/10/2023
8 min

Waarom zou je verdiepen in stervensbegeleiding? Waarom zou je een opleiding volgen als levenseinde doula? In deze podcast/ blog ontdek je tien redenen waarom je dit zou kunnen doen.

Beluister de podcast Stervensgoed of lees het onderstaande blog

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify 

Het begrip "levenseinde doula" is wellicht nog relatief onbekend in Nederland, maar ik ben vastberaden om daar verandering in te brengen. Een levenseinde doula kan vrij vertaald worden als een wijze en dienende vrouw om te ondersteunen in de laatste levensfase. 

Als ervaringsdeskundige zie ik de levenseinde doula als iemand met wijsheid en kennis over het sterfbed die op een holistische en niet-medische manier ondersteuning biedt. Het is belangrijk om te benadrukken dat medische en verpleegkundige zorg de verantwoordelijkheid zijn van artsen en verpleegkundigen. Hoewel er overlappingen kunnen zijn, is er een duidelijke scheidslijn tussen wat een doula kan bieden en waar de rol van bijvoorbeeld een verpleegkundige begint.

Wat doet een levenseinde doula?

De levenseinde doula fungeert als een licht in de duisternis en biedt advies en ondersteuning tijdens de laatste levensfase. 

Ondersteunen in de laatste levensfase is zowel fysiek als emotioneel intensief voor naasten. Doordat er meer druk op de zorg komt te liggen, worden naasten vaak belast met meer zorg. Vaak zijn naasten op leeftijd, hebben gezondheidsproblemen, of kunnen om andere redenen niet in staat zijn om te ondersteunen. Denk hierbij aan mensen die gaan naasten hebben of kinderen waar het contact mee is gebroken, die niet in de buurt wonen, of die wegens werk, gezin (beperkt) tijd hebben.

Hier komt de levenseinde doula als een welkome aanvulling, waardoor mensen niet alleen sterven. Bovendien ontbreekt het vaak aan kennis over hoe meer rust en vertrouwen kan worden gecreëerd in de laatste levensfase. De levenseinde doula speelt ook een cruciale rol bij het verwerken van het verlies en het anticiperen op situaties om nare complicaties en zelfs trauma's te voorkomen.

In dit blogartikel zullen we de 10 belangrijkste redenen bespreken waarom het volgen van een opleiding als Stervensgoed levenseinde doula een waardevolle stap kan zijn.

Verbinding met gelijkgestemden; reden 1

Het ontmoeten van gelijkgestemden is een van de belangrijkste voordelen van het volgen van een doula-opleiding. De uitwisseling van ervaringen, begrip, vertrouwen en kennis delen met anderen die dezelfde passie delen, is onbetaalbaar. Dit contact met gelijkgestemden is een bron van inspiratie en groei.

Volg je hart; reden 2

Een opleiding tot Stervensgoed levenseinde doula volgen betekent veel meer dan alleen het vergaren van kennis en vaardigheden. Het is een reis naar het volgen van je hart, waarbij je de kans krijgt om op een dieper niveau verbinding te maken met je innerlijke roeping en passie.

In de hectische wereld waarin we leven, worden we vaak geleid door verplichtingen, routines en verwachtingen van anderen. We kunnen vastlopen in banen die ons niet meer vervullen en onze eigen behoeften en verlangens uit het oog verliezen. Een opleiding tot Stervensgoed levenseinde doula kan dienen als een krachtige wake-up call, een kans om opnieuw te verbinden met wat echt belangrijk voor je is.

De keuze om anderen te ondersteunen tijdens de laatste levensfase is een nobele en waardevolle roeping. Het gaat verder dan alleen het lichamelijke aspect; het gaat om het bieden van emotionele steun, troost en begeleiding op een moment dat dit het meest nodig is. Als doula ben je een baken van licht in de duisternis, en je hebt de mogelijkheid om de overgang naar het einde op een respectvolle, liefdevolle en betekenisvolle manier te vergemakkelijken.

Bovendien kan het volgen van je hart als doula leiden tot een diepere verbinding met jezelf. Het confronteert je met levensvragen en existentiële overpeinzingen die je dwingen om dieper na te denken over je eigen leven en doelen. Wat wil jij bereiken? Wat wil je nalaten? Welke erfenis wil je achterlaten? Deze vragen kunnen je helpen om je persoonlijke groei te bevorderen en een dieper gevoel van bewustzijn te ontwikkelen.

Carrièreswitch; reden 3

Misschien ben je wel klaar voor een nieuwe uitdaging in je professionele leven. Je huidige werk voelt mogelijk niet langer vervullend en je merkt dat je vastloopt in een systeem vol regels en wetten die niet resoneren met je eigen waarden en normen. Velen die de stap naar een opleiding als Stervensgoed levenseinde doula hebben gezet, delen ervaringen van frustratie over de beperkingen van het bestaande systeem. Deze opleiding biedt een verfrissende verandering van perspectief en de kans om een waardevolle carrièreswitch te maken.

Met de vergrijzing die in hoog tempo toeneemt, ontstaan er nieuwe behoeften in de samenleving, met name op het gebied van ondersteuning tijdens de laatste levensfase. Als doula kun je een verschil maken in het leven van mensen die behoefte hebben aan empathische en holistische begeleiding. Dit is een carrièrepad dat niet alleen voldoening schenkt, maar ook een positieve impact heeft op individuen en hun families.

De Stervensgoed levenseinde doula opleiding bereidt je voor op dit carrièrepad door je te voorzien van de nodige kennis, vaardigheden en ondersteuning om succesvol te zijn als levenseinde doula. Als je voelt dat je vastloopt in je huidige werk, niet meer gelukkig bent of op zoek bent naar een betekenisvolle en lonende carrière, kan deze opleiding de deur openen naar een nieuwe weg vol mogelijkheden en vervulling.


Door je bezig te houden met de dood, raak je eigenlijk meer betrokken bij het leven.Persoonlijke groei; reden 4

Het pad van een Stervensgoed levenseinde doula gaat verder dan het verwerven van vaardigheden en kennis. Het gaat om persoonlijke groei en zelfontdekking. Je verdiept je in essentiële levensvragen en krijgt de kans om de kern van je bestaan te onderzoeken. 

  • Wat drijft je?
  •  Wat is werkelijk belangrijk voor jou?

 Deze diepgaande zelfreflectie kan leiden tot een dieper begrip van jezelf en je plaats in de wereld.

Door je bezig te houden met de dood, raak je eigenlijk meer betrokken bij het leven. Je leert waardevolle lessen over het menselijk bestaan en het belang van het vieren van elk moment. Deze persoonlijke groei strekt zich uit tot alle aspecten van je leven en kan je helpen een meer gebalanceerde en betekenisvolle levensstijl te cultiveren.

Mensen helpen in de laatste levensfase; reden 5

Het helpen en ondersteunen van anderen is een intrinsiek menselijk verlangen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer we anderen kunnen helpen, we niet alleen hun leven positief beïnvloeden, maar ook ons eigen geluk vergroten. Als Stervensgoed levenseinde doula heb je de unieke kans om een verschil te maken in het leven van mensen tijdens een van hun meest kwetsbare en belangrijke momenten.

De voldoening die voortkomt uit het bijstaan van mensen tijdens hun laatste levensfase is onbetaalbaar. Terwijl je hen emotioneel en spiritueel ondersteunt, kan je eigen begrip van het leven en de menselijke ervaring groeien. Bovendien is het een wisselwerking; terwijl jij hen begeleidt, zullen zij jou ook beïnvloeden en verrijken met hun wijsheid en inzichten.

stervensbegeleiding

Zorgen op jouw manier; reden 6

Als Stervensgoed levenseinde doula benader je zorg op een unieke en authentieke manier. Je hebt de vrijheid om holistische methoden en benaderingen toe te passen die aansluiten bij je eigen waarden en overtuigingen. Je kunt aandacht schenken aan emotionele en spirituele aspecten van stervensbegeleiding die vaak over het hoofd worden gezien in het traditionele medische systeem.

Het vermogen om zorg op je eigen manier te verlenen, zonder de beperkingen van strikte protocollen, kan een diepe voldoening schenken. Je kunt technieken zoals hypnose, meditatie en ademhalingsoefeningen integreren om een holistische en gepersonaliseerde benadering van stervensbegeleiding te bieden. Door je eigen stempel op de zorg te drukken, kun je een positieve impact hebben op degenen die je ondersteunt, terwijl je trouw blijft aan je eigen waarden en principes.

Kortom, de reis naar een Stervensgoed levenseinde doula biedt kansen voor persoonlijke groei, het vervullen van je verlangen om anderen te helpen en de vrijheid om zorg te bieden op een manier die bij je past. Als je op zoek bent naar een zinvoller en authentieker pad in de zorg, kan deze opleiding je de tools en inspiratie bieden om je eigen unieke weg te bewandelen.

levenseinde doula worden

Je vaardigheden en je volledige potentieel benutten; reden 7

Voel je dat er meer in je zit dan je tot nu toe hebt laten zien? Een opleiding tot Stervensgoed levenseinde doula biedt niet alleen nieuwe vaardigheden, maar ook de gelegenheid om je volledige potentieel te ontdekken. Het kan een spannende en uitdagende reis zijn, waarbij je jezelf uitdaagt om uit je comfortzone te stappen en nieuwe terreinen te verkennen. Niet op een pusherige manier, maar op een speelse en zachte manier het leven verder ontdekken.

Deze opleiding nodigt je uit om diep in jezelf te graven en te ontdekken wat je werkelijk drijft. Het kan betekenen dat je nieuwe manieren van denken en doen moet omarmen, en dat je jezelf uitdaagt om te groeien en te evolueren. Het kan een reis zijn van zelfontdekking en zelfontplooiing, waarbij je jezelf verrast met je eigen capaciteiten en potentieel.


De dood kan een krachtige leraar zijn, die je herinnert aan de waarde van het leven en de betekenis die je eraan kunt geven.

Je missie volgen; reden 8

Als je dit blog leest en interesse hebt in de doula-opleiding, is het mogelijk dat je al voelt dat je hier bent met een reden. Misschien voel je een innerlijke roeping om bij te dragen aan de wereld op een manier die dieper gaat dan je huidige werk of activiteiten. Een opleiding tot Stervensgoed levenseinde doula kan een middel zijn om die missie te volgen en je ware doel te ontdekken.

Het kan een reis zijn van zelfontdekking en groei, waarbij je jezelf uitdaagt om je roeping te onderzoeken en te omarmen. De dood kan een krachtige leraar zijn, die je herinnert aan de waarde van het leven en de betekenis die je eraan kunt geven. Als je voelt dat je aangetrokken wordt tot de wereld van stervensbegeleiding, kan dit een teken zijn dat je een unieke missie hebt om te vervullen.


Stel je voor hoeveel verschil het zou maken als elke persoon de juiste ondersteuning zou ontvangen tijdens hun laatste levensfase, als angst plaats zou maken voor liefde en zorg.

Mooiere Wereld CreërenEen mooiere wereld creëren; reden 9

Het kan ontmoedigend zijn om naar de wereld om ons heen te kijken en geconfronteerd te worden met problemen en uitdagingen. Maar elk individu heeft de kracht om positieve verandering teweeg te brengen, zelfs als het maar in kleine stappen is. Een opleiding tot Stervensgoed levenseinde doula biedt de kans om een mooiere wereld te creëren, één persoon tegelijk.

Stel je voor hoeveel verschil het zou maken als elke persoon de juiste ondersteuning zou ontvangen tijdens hun laatste levensfase, als angst plaats zou maken voor liefde en zorg. 

Als Stervensgoed levenseinde doula kun je bijdragen aan deze verschuiving naar meer empathie, begrip en mededogen in de wereld. Door je rol als stervensbegeleider en ondersteuner kun je een positieve invloed hebben die verder reikt dan je kunt voorstellen.

Een opleiding met een unieke combinatie; reden 10

Wat deze opleiding onderscheidt van anderen, is de nadruk op interactie vanuit een holistisch perspectief en de vrijheid om je eigen unieke stijl aan het werk als Stervensgoed levenseinde doula te geven. Je krijgt niet alleen waardevolle kennis en vaardigheden, maar ook praktische begeleiding bij het opzetten van je eigen praktijk.

Daarnaast is er ondersteuning voor ondernemerschap en het aantrekken van cliënten, waardoor je niet alleen leert hoe je een effectieve doula kunt zijn, maar ook hoe je jouw passie kunt omzetten in een succesvolle carrière. Dit is een kans om jouw eigen stempel op de wereld van stervensbegeleiding te drukken en je eigen unieke bijdrage te leveren aan het welzijn van anderen. 


Kortom, een opleiding tot Stervensgoed levenseinde doula biedt mogelijkheden voor persoonlijke groei, het volgen van je missie, het creëren van een mooiere wereld en het benutten van je volledige potentieel. 

Als je op zoek bent naar een pad dat zowel betekenisvol als lonend is, kan deze opleiding je de gereedschappen en inspiratie bieden om jouw unieke reis als Stervensgoed levenseinde doula te beginnen. Je leest alles op deze pagina over de opleiding die Ster in Zorg aanbied

Reacties
Categorieën