Vertrouwen in keuzes maken
juiste-keuze
zelfzorg als je zorgt
zelfzorg als je zorgt
08/26/2022
4 min

Vertrouwen in keuzes maken

08/26/2022
4 min

Je hebt heel wat keuzes te maken in je leven. Hoe weet je welke keuzes "juist" zijn en welke keuzes het beste bij jou passen?

Luister hier naar de podcast Stervensgoed # 70 Vertrouwen in keuzes maken (of lees onderstaand blog)


👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Meer weten over ondersteunen in de laatste levensfase? Met meer vertrouwen begeleiden in de stervensfase? Volg deze gratis video training

Een juiste keuze maken

Met vertrouwen keuzes maken is iets wat we tegenkomen aan het einde van het leven, maar eigenlijk ook iedere dag. Dit artikel is een uitnodiging om het vertrouwen in jezelf, in het universum en in het leven in het algemeen te verhogen. In ons leven worden we vaak geconfronteerd met dingen waarin we angst voelen, waarin we twijfelen of onzeker zijn. Dan is het goed dat je weer teruggaat naar vertrouwen.

Voor de meeste mensen zijn dit uitdagingen. Ik geloof dat het leven je continu uitnodigt om steeds meer en ook een steeds dieper vertrouwen te hebben. En een van de basisdingen om meer vertrouwen te hebben, ligt niet aan de buitenkant, maar juist aan de binnenkant van onszelf. 

Door de waan van de dag vergeet je wel eens te connecten met je ziel

Dat innerlijke stuk wat er altijd is en ook altijd zal zijn. 

Probeer gewoon eens stil te zijn en je aandacht op je lijf te richten. Je hart, je buik en dan echt even inchecken. Als je niet goed weet welke keuze je moet maken, is een heel goede vraag voor jezelf: 

 • Wat zou vertrouwen doen?
 •  Wat als ik alle vertrouwen van de wereld had?
 •  Wat als de uitkomst altijd oké of goed is? 
 • Welke keuze zou ik dan maken?

Je Ziel wijst de weg om keuzes te maken

Een van de dingen die ik vaak hoor bij de (aankomend) stervensgoed cursisten is een thema wat altijd terugkomt; twijfelen, het spannend vinden of met allerlei gedachten rondlopen als ze hun hart willen gaan volgen. Ze voelen zich aangetrokken om stervensgoed doula te worden, maar ze maken geen keuzes doordat er allerlei beren op de weg zijn.

Bijvoorbeeld: 

 • Wie ben ík nou om dit werk te doen?
 •  Wat heb ik nou te brengen?
 •  Ik heb geen medische opleiding. Wat weet ik nou?

Maar wat als je daar nou meer vertrouwen in hebt? !!😎

Wat als je ziel vrede heeft om dingen op je pad te brengen?

 Ik geloof dat als je vanuit je ziel leeft, dit vrolijkheid brengt. Jouw ziel wijst je de weg. Hier komt ook het connecten met jezelf weer terug en ook daadwerkelijk diep te vertrouwen op jezelf en je ziel. Dat die de weg wijst. 

Dat is spannend en vraagt ontzettend veel moed.....🤔 Want meestal wijkt het af van wat je verstand zou zeggen. 

Keuzes maken vanuit angst of vanuit liefde?

Vaak maken wij keuzes uit angst; laten we dit maar doen of laten we dat maar proberen. 

Wat als wij meer vertrouwen zouden hebben in het leven? Maar ook in het loslaten van het leven, als dat op de juiste tijd is. Wat zou er dan veranderen? 

Zelf voelde ik dat ik werd uitgenodigd vanuit mijn ziel om mij op dit moment te focussen op het stervensgoed doula traject. Om dit neer te zetten met alle kwaliteit. Om mij te focussen om mensen te helpen. Mijn hoofd gaf tal van andere ideeën. En dat zijn allerlei angst- en twijfelgedachtes wat uit mijn hoofd komt. Dat komt niet vanuit je ziel, want die vraagt om vertrouwen te hebben in je intuïtie.  Gecreëerd vanuit mijn ziel vind je hier een overzicht van de aankomende training en workshops.

Van angst naar vertrouwen

 Ik geloof dat in deze veranderende wereld uiteindelijk goede veranderingen eraan komen. Want het is momenteel een ramp in de zorg. Zeker in de ouderenzorg, de palliatieve zorg, voor mensen die langdurig ziek of oud zijn, mensen in een verpleeghuis of mensen die thuiszorg nodig hebben. 

Het loopt allemaal vast. En ik geloof, maar ik weet nog niet precies hoe dat zou moeten zijn, dat daar een enorme verandering in mag plaatsvinden. 

Hoe we omgaan met leven, met ziekte, met gezondheid en ook de manier waarop we andere mensen helpen. En dan niet vanuit: Jij bent ziek, dus ik kom je helpen. Maar meer vanuit mensen in hun kracht te zetten en in vertrouwen. Wat wil je nu echt? En niet uit angst, maar weer vanuit dat vertrouwen. 

Als ik met mensen samenwerk in die laatste levensfase gaat het er niet over wat ik te brengen heb of wat ik vind. Ik parkeer zoveel mogelijk wat ik zou willen en focus mij echt op de ander door te vragen: 

 • Wat wil je nu echt in die laatste levensfase?
 •  Wat wil je ervaren?
 •  Is dat loslaten?
 • Is dat vertrouwen? 
 • Wat heb je daarvoor nodig?

 Dat doe je niet vanuit je hoofd, met duizend-en-een ideeën en waar het vaak gaat over controle. Maar vanuit je ziel, want dan stroomt het. Vaak vraagt dit echter wel om moedige keuzes. Het nodigt je uit om te vertrouwen in het leven. Vaak hebben wij dat in deze maatschappij afgeleerd.

Stervensgoed levenseinde doula jaartraject

Stervensgoed doulaMijn focus ligt momenteel op het stervensgoed jaartraject. Wij starten in september 2022 en dit is echt een fantastische training. Een jaartraject waarin we echt naar onszelf kijken en waarin we vertrouwen. En van daaruit leren wij bouwen hoe wij mensen ondersteunen in die laatste levensfase. 

Op veel diverse manieren en de manier die het beste bij jou past, is daarmee de beste manier. 

Daarom ook dat jaartraject. 

Want het is best een zoektocht en tegelijkertijd staan wij je als groep bij om die moedige stappen neer te zetten. 

Soms vinden mensen een jaar best lang.

 Maar ik wil echt kwaliteit en diepgang neerzetten.

 Indien je nog iets meer nodig hebt om vertrouwen te krijgen in deze training is er de masterclass ‘Liefdevolle en praktische stervensbegeleiding’. Deze is gratis toegankelijk en geeft een goede indruk van de visie op leven en sterven.

Reacties
Categorieën