De balans tussen geven en ontvangen
moed-ontvangen
zelfzorg als je zorgt
zelfzorg als je zorgt
12/12/2022
2 min

#91 De moed hebben om te ontvangen

12/12/2022
2 min

Geven en ontvangen

Geven is makkelijker dan ontvangen. Omdat we het zo geleerd hebben. Geven lijkt lief en dan ben je een 'brave meid'. Of wie vraagt wordt overgeslagen. Onder het mom; dat is niet netjes.

In onze cultuur -en zeker voor vrouwen- zijn onderliggende overtuigingen dat het goed is om jezelf weg te cijferen en op te offeren voor anderen. Misschien niet letterlijk in deze woorden, maar het gebeurt toch vaak.

Niet meer van deze tijd, en toch suddert het (onbewust) door de aderen.

Geven en ontvangen horen in balans te zijn

Als we als levenseinde doula aan de slag gaan, dan vragen we aan de ander om zich over te geven, zorg te ontvangen. Hoe kunnen we dat aan een ander vragen als we zelf niet kunnen of 'mogen' ontvangen?

Vorige week sprak ik met een 'stervensbegeleider'. Tenminste dat is wat ze het allerliefste deed; begeleiden aan het sterfbed. Ze had ervaring en een opleiding gevolgd. Ondertussen werkte ze als poetshulp bij palliatieve zieke mensen. Ze had een hekel aan poetsen. Dit was voor haar de manier om stervenden te ondersteunen. Ze offerde zichzelf op, deed werk wat ze niet leuk vond om anderen te helpen. Het is 'goed' om anderen te helpen, maar niet ten koste van jezelf. Het is veilig om jezelf klein te houden en je op te offeren voor jezelf. Terwijl je de ander pas echt helpt als jijzelf toestemming geeft om te ontvangen. Maak van diegene die je helpt niet (onbewust) een slachtoffer. De ander is niet zielig en zwak, maar iemand die in een uitdagend proces zit.

 Als je mensen helpt die kwetsbaar zijn, is het onderwerp ontvangen nog gevoeliger. Echter ik geloof dat stervende mensen geen slachtoffer zijn, maar dat we  juist kunnen helpen door ze  verantwoordelijkheid te geven voor het proces dat ze doorlopen.

Mijn inziens help je de wereld het beste als je goed voor jezelf zorgt. Dat betekent ook staan voor je vaardigheden en talenten.

Ontvangen maakt dat we ons schuldig voelen

Ontvangen maakt 'schuldig', we hebben het gevoel iets te moeten terugdoen. Dat kan bezwaard voelen. Is een relatie volwassen dan is er balans tussen beide elementen.

Ontvangen is moedig

In de podcast Stervensgoed 91 ontdek je een aantal inzichten die de balans tussen geven en ontvangen verhelderen als je ondersteunt aan het sterfbed.

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

Het Stervensgoed levenseinde Doula traject ondersteunt je om te kiezen voor je verlangen 'iets' te doen met stervensbegeleiding. Het is een praktisch training én een stok achter de deur om volledig in je potentieel te gaan staan. 

Zodat je 100% aan je passie kunt geven én ook mag ontvangen. Hier lees je alles over dit magische traject.

Stervensgoed doula

Reacties
Categorieën