Waken hoe doe je dat?
Waken hoe doe je dat?
Stervensproces
Stervensproces
12/15/2021
1 min

Waken hoe doe je dat? 15 tips bij waken in de laatste levensfase

12/15/2021
1 min

Wat is waken?

Waken is het aanwezig zijn bij iemand die stervende is. Het zijn de laatste uren, dagen of weken van iemands leven. Je bent aanwezig om te ondersteunen en het laatste stuk van iemands leven zo comfortabel mogelijk te maken.

Is waken eng?

Waken is intens én een mooie kans om afscheid te nemen.

Waken is een bijzondere tijd, die intensief is. Het kan vermoeiend, zijn, uitputtend zelfs. Het vraagt lichamelijk wat van je (lange tijd zitten, of liggen, lang wakker blijven) en de emoties (verdriet, eenzaamheid, machteloosheid, spanning etc.) veroorzaken (extra) vermoeidheid.

Maar toch,.....

Ik vind het een eer om te mogen waken en het zijn bijzondere momenten die je (eventueel in stilte) samen mag delen. Het is verbindend en helend voor de betrokken zielen. Waken is enorm waardevol en een vorm van afscheid nemen.

Wat doe je tijdens het waken?

Waken gaat vooral om aanwezig zijn. Aanwezig zijn met wat er is. Aandacht geven, zorgen voor iemand die stervende is. Maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd, en het kan confronterend zijn met gevoelens zoals angst, machteloosheid en verdriet. Weet dat het oké is, als het spannend is. Ik zie waken als een mooie manier om afscheid te kunnen nemen. Het is een heilige en bijzondere tijd waarin er veel heling voor de betrokken mensen (op Zielsniveau) kan zijn.

In deze podcast Stervensgoed geef ik een aantal suggesties, tips en inzichten die je ondersteunen bij het waken zodat je kunt bijdragen aan een zachte overgang.

Of bekijk de video (zelfde inhoud)


Professionele ondersteuning bij waken?

Ben je aan het waken (of ga je binnenkort waken) en zie je er tegen op omdat je het spannend of eng vind, of omdat je niet goed weet hoe je het beste kunt ondersteunen? Misschien wil je handvatten op welke manier je het beste kunt helpen om rust en comfort te brengen. In de training Magisch waken geef ik je handvatten en tools die je ondersteunen bij het waken waardoor het minder eng is en je voorbereid bent hoe je waakt tijdens het stervensproces.

Hoe lang duurt waken?

Waken duurt meestal enkele dagen, maar kan ook enkele uren tot soms zelf weken in beslag nemen. Het is mede afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en of 'de Ziel' klaar is om over te gaan.

Ik geloof dat de het laatste stuk van het leven een grote spirituele les is, zowel voor diegene die overgaat, als voor diegene die hierbij aanwezig mag zijn.


Wil jij je verdiepen in stervensbegeleiding? Volg dan de gratis live masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding


Reacties
Categorieën