Een levenseinde doula doet meer dan waken in de laatste levensfase
waken-levenseinde doula
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
09/06/2023
4 min

Een levenseinde doula doet meer dan waken

09/06/2023
4 min

In dit blog en podcast deel ik welke taken een levenseinde doula heeft en hoe een doula kan ondersteunen in de laatste levensfase, wat veel meer is dan alleen waken.

Dit blog is belangrijk als je de ambitie hebt om mensen te ondersteunen in de laatste levensfase, of als je je afvraagt of een levenseinde doula je kan helpen om afscheid te nemen van het leven of een dierbare. 

Niet iedereen begrijpt het, maar werken rondom een levenseinde is mooi werk. Het is zingevend en je mag veel geven, maar ook zoveel ontvangen. Het is echt dankbaar om hierbij te mogen zijn.

Je beluistert de Stervensgoed podcast hier; Een levenseinde doula doet meer dan waken.

👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify


Mensen zijn zich vaak niet bewust van wat een levenseinde doula kan betekenen, vandaar dit blog. Hierin neem ik je mee in wat een doula precies doet, en dat is uiteraard veel meer dan alleen waken.

De Stervensgoed levenseinde doula ondersteunt op niet-medisch gebied

Wat betekent het eigenlijk dat een levenseinde doula op niet-medisch gebied ondersteunt? Als we bijvoorbeeld kijken naar verpleegkundigen of artsen, zij zijn opgeleid en getraind om naar het medische aspect te kijken, wat van groot belang is in de laatste levensfase, vooral als er ziekteprocessen zijn. Naast dat medische aspect is het allerbelangrijkste het menselijke aspect: 

  • Hoe ervaart iemand deze laatste levensfase? 
  • Hoe gaat men om met emoties en het nemen van afscheid?
  •  In praktische zin, wil men thuis blijven of naar een hospice?
  •  Wat zijn de andere mogelijkheden?

 Dit zijn slechts enkele vragen die gesteld kunnen worden, maar ze vormen slechts het topje van de ijsberg.

Werkt een doula ook 's nachts?

Vaak wordt bij waken ook aan nachten gedacht. Niet alle doula's zijn bereid, in staat of willen 's nachts werken. Sommigen vinden dit heerlijk om te doen. Een taak van de doula kan zijn om 's nachts te waken, maar dit is niet verplicht. Een doula is meestal zelfstandig en helpt mensen op de manier die het beste bij haar past. Als een doula dicht bij zichzelf blijft, kan ze haar cliënten het beste ondersteunen.

Wat doet een levenseinde doula tijdens het waken?

Waken is het bijstaan in de laatste dagen en uren van het leven. Zorgdragen voor de stervende en diens naasten. Het neerzetten van een veilige omgeving die rust en vertrouwen creëert. In deze podcast otnhul ik een aantal essentiele tips hoe je dit het beste kunt doen.

Het geven van voorlichting en delen van kennis over de laatste levensfase

Een belangrijke taak van de Stervensgoed levenseinde doula is het delen van kennis en voorlichting. Met het delen van deze Stervensgoed podcast en het maken van video's, evenals het organiseren van workshops en cursussen, door middel van één-op-één gesprekken, telefoongesprekken en familiegesprekken. Er zijn zoveel verschillende manieren om voorlichting te geven, en dit is een belangrijke taak van de levenseinde doula. Zoals bijvoorbeeld door het delen van deze gratis checklist, een handig hulpmiddel als je ondersteunt in de laatste levensfase. Als je weet wat je kunt verwachten in de laatste levensfase en meer bekend bent met het levenseinde, draagt dat bij aan vertrouwen en rust.

Algemene kennis en persoonlijke vragen over een levenseinde

We hebben het over algemene kennis, maar het kunnen ook zeer specifieke en persoonlijke vragen zijn, zoals: "Hoe vertel ik mijn kleinkinderen dat ik kanker heb, terwijl de jongste net heel verdrietig is omdat hij zijn konijn heeft verloren?" 

Dit zijn specifieke vragen waar een levenseinde doula bijvoorbeeld mee kan brainstormen om te bepalen wat in deze situatie werkt, en hoe dit aangepakt kan worden. Kennis delen en voorlichting geven zijn cruciale taken van de Stervensgoed levenseinde doula.

Ontlasten van de mantelzorg

Een andere belangrijke taak is het ontlasten van mantelzorgers. In de laatste levensfase kan deze periode kort zijn, slechts enkele dagen of uren, maar ook jaren duren, vooral bij mensen met langdurige ziekteprocessen zoals kanker of dementie. 

De mantelzorger heeft vaak een uitdagende taak, niet alleen in praktische (zorg)taken maar vooral in de mentale en emotionele belasting. Een doula kan hierbij ondersteunen als gesprekspartner, luisterend oor, coach en praktische hulp om de last te verlichten.

Een levenseinde plan geeft vertrouwen

Een andere taak van de Stervensgoed levenseinde doula is het maken van een plan. Hoewel de laatste levensfase zelden volgens plan verloopt, biedt een plan belangrijke waarden en normen voor het leven en het einde ervan. Het voorkomt discussies binnen de familie en biedt helderheid en duidelijkheid. Het is belangrijk om vragen te kunnen stellen op het moment dat het nog mogelijk is, voordat het te laat is.

Door het bos de bomen niet meer zien met alle mogelijkheden in de laatste levensfase

De Stervensgoed levenseinde doula helpt bij het aanbrengen van structuur en het stellen van prioriteiten. Het kan verwarrend zijn, omdat verschillende zorgverleners verschillende adviezen geven. De doula heeft  overzicht en begrijpt wat te verwachten is in de laatste fase, en kan al de informatie voor je overzichtelijk maken.

Wat is normaal en wat niet tijdens het stervensproces?

Een andere taak van de Stervensgoed levenseinde doula is om aan te geven wat normaal is tijdens het stervensproces en wat niet. Ze kan uitleggen wat typisch is voor mensen in de laatste levensfase met verschillende ziektebeelden. Hoewel elk stervensproces uniek is, zijn er patronen die vaak voorkomen, en een doula kan deze herkennen en verklaren.

Je hoeft het niet alleen te doen

Met een levenseinde doula hoef je het niet alleen te doen. Het is spannend, uitdagend, pijnlijk en emotioneel, zelfs voor mensen die niet bang zijn voor de dood. De steun van een professional die wat meer afstand kan houden van de emoties kan het verschil maken om deze periode draaglijker te maken.


Hier lees je alles over de Stervensgoed levenseinde doula opleiding. Binnenkort zul je op deze website ook een overzicht kunnen vinden van gecertifieerde Stervensgoed levenseinde doula's

 

Reacties
Categorieën