Hypnotherapie als ondersteuning bij chemotherapie
Hypnotherapie als ondersteuning bij chemotherapie
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
12/17/2019
1 min

Hypnotherapie als ondersteuning bij chemotherapie

12/17/2019
1 min

Geen mens staat te springen om een chemokuur te ondergaan. Toch ben je blij dat het er is. Het helpt je kankercellen te doden. Het redt mogelijk je leven of het verlengt het in ieder geval. Je overlevingskansen zullen groeien door de chemo.

Toch haat je het. Het gaat tekeer in je lijf, en je gezonde deel zit met de bijwerkingen.

Klachten bij chemotherapie

Klachten bij chemotherapie treden op afhankelijk van het soort middel, de dosering, de toedieningsvormen en de conditie waarin je verkeert.

De klachten bij chemotherapie kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Pijnklachten
  • Problemen in mond en aangedaan mondslijmvlies
  • Constipatie, obstipatie en diarree
  • Misselijkheid en braken
  • Geheugen- en concentratieproblemen (‘chemobrein’)

Hypnotherapie bij chemotherapie, een goede combinatie?

Ten eerste kan hypnotherapie ondersteunen om het zelfhelend vermogen van het lichaam te verbeteren. Misschien klinkt dat een beetje vaag. Met de hypnosesessie help ik jouw geest voor te bereiden op wat komen gaat. Ik help jouw mind te sturen om het lichaam in een optimale staat neer te zetten waardoor het lichaam zo ontvankelijk mogelijk is voor genezing. Zodat je met meer vertrouwen aan de chemokuur begint.

Uit onderzoek is gebleken dat het placebo-effect (het positief psychische effect dat er ontstaat door het vertrouwen hebben in de heilzame werking van in dit geval de chemokuur) de resultaten significant verbeteren.

Met andere woorden: als je verwacht dat de chemokuur je helpt te genezen, als je positief tegenover de behandeling staat, bepaalt dit mede je eindresultaat van de behandeling. Hypnotherapie ondersteunt je om positief in de behandeling te staan.

 

Ten tweede kan hypnotherapie helpen om kracht en ondersteuning te geven wanneer je het niet meer ziet zitten tijdens de chemotherapie. Vaak gaat veel energie op aan (onbewust) onverwerkte of weggestopte emoties en stress. Energie die daaraan wordt besteed kan niet worden gebruikt om het lichaam te helen. Deze verloren energie kan dan niet meewerken om het lichaam gezond te houden.

Het verwerken van emoties – zoals verdriet, verlies, schuld, schaamte en spijt – helpt energie vrij te maken voor de behandeling. Daarnaast werkt hypnotherapie ondersteunend bij klachten zoals pijn, misselijkheid, vermoeidheid, onrust, slapeloosheid, misselijkheid en een ‘chemobrein’.

 

Een chemokuur heeft niet alleen lichamelijke consequenties: je leven, je werk, gezin, hobby’s, zelfbeeld, energielevel, gevoelens, emoties en zingeving van het leven spelen een rol. De behandeling heeft (in)direct betrekking op je hele leven.

 

Emoties, zoals angst voor de behandeling en angst om niet meer te genezen, spelen ook een rol.

 

Deze bijkomende stress- of rustfactoren dragen positief of negatief bij aan een mogelijke genezing. Het zo gunstig mogelijk beïnvloeden van deze factoren helpt de periode tijdens en na de chemo makkelijker door te komen.

Mijn naam is Diana Stassen en het is mijn doel om te op een natuurlijke manier zoveel mogelijk ondersteuning te beiden bij kanker en in de laatste levensfase.

Reacties
Categorieën