Verdriet is mooi; hypnotherapie bij rouw en verlies Wat kun je ermee?
Verdriet is mooi; hypnotherapie bij rouw en verlies
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
12/10/2019
1 min

Verdriet is mooi; hypnotherapie bij rouw en verlies

12/10/2019
1 min

Verdriet is mooi. Verdriet geeft verbinding met jezelf. Verdriet vertelt je wat belangrijk is in je leven. Verdriet geeft aan wat je mist in het leven of gaat missen. Verdriet laat je verbinden met anderen om je heen. Wanneer we verdriet ervaren dan zoeken we elkaar op. Denk maar aan rituelen zoals een begrafenis of samen waken aan een sterfbed.

Verdriet is mooi, want verdriet is de keerzijde van liefde.

Maar wat als verdriet geen functie (meer) heeft? Wat als verdriet je blokkeert en vastzet? Wat als verdriet niet ophoudt te bestaan? Wat als verdriet ervoor zorgt dat je na een periode van rouw niet verder kunt? Als verdriet blijft hangen als een grijze sluier?

Het gaat vaak over angst

Verdriet is puur. Deze pure emotie hoort bij het leven, bij afscheid nemen en rouwen.

Als een cliënt bij mij op consult komt voor rouw en verliesverwerking (meestal geven ze deze naam zelf niet) dan gaat het vaak over andere dingen dan verdriet. De kern van deze gesprekken gaat over zingeving en over angsten. Angst voor de (nieuwe) toekomst, angst om het niet aan te kunnen, angst om het niet goed gedaan te hebben, en angst om het leven opnieuw vorm te geven. Soms gaat het over spijt, schuld en schaamte.

Wanneer deze beperkende overtuigingen (bewust of onbewust) meespelen, kan verdriet zich blijven voortslepen. Het verdriet gaat niet zozeer over de ander die je mist of over de gezondheid die je mist, maar over het oordeel hoe je vindt hoe het zou moeten zijn.

Onbewuste angsten en overtuigingen dat je het leven niet kunt dragen op deze manier of dat het leven minder (of geen) zin meer heeft, kunnen naar voren komen. Bij het verlies van een partner spelen onzekerheden hoe de toekomst weer vorm te geven vaak een rol.

Hypnotherapie bij rouw en verlies

Hypnotherapie geeft inzicht hoe verder te gaan met het leven. Hier lees je wat hypnotherapie precies is. Hoe kun je de draad op een andere manier oppakken? Soms spelen er onbewust overtuigingen mee, waardoor je je schuldig voelt als je weer plezier hebt, of verder gaat met het leven zonder de ander. Je voelt je schuldig, terwijl je diep van binnen weet dat je verder moet. Deze (onbewuste) overtuigingen blokkeren je en je voelt je vastzitten.

Hypnotherapie helpt overtuigingen op te sporen en te transformeren naar overtuigingen die je ondersteunen om de draad weer op te pakken.

Mijn naam is Diana Stassen. Het is mijn doel om je te ondersteunen bij een ernstige ziekte of in de laatste levensfase, ongeacht of je zelf ziek bent of omdat je betrokken bent. Ik wil je helpen klachten te verminderen en rust te bevorderen.

Reacties
Categorieën