Hypnose voor zorgverleners, mantelzorgers en terminaal zieken
Hypnose voor zorgverleners, mantelzorgers en terminaal zieken
zelfzorg als je zorgt
zelfzorg als je zorgt
04/04/2019
3 min

Hypnose voor zorgverleners, mantelzorgers en terminaal zieken

04/04/2019
3 min

Eng en tegelijkertijd fascinerend? Je hoort en ziet het steeds vaker: hypnotherapie! Oftewel hypnose-coaching. Je denkt misschien aan allerlei gekke gebeurtenissen, zoals je weleens hebt gezien op tv, maar die vorm van hypnose noemen we showhypnose. Hypnose-therapie is echt een heel andere vorm. Ik vertel je er meer over in dit blog.

In de (medische) wetenschap is de erkenning van hypnose als therapievorm een feit. Het is geen hocus pocus meer door de overtuigende bewijzen van de positieve werking van hypnose die werkt bij het behandelen van allerlei klachten.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie is bedoeld om je beter te voelen. Het wordt gebruikt om allerlei mogelijke problemen op te lossen. Iedereen die gemotiveerd is om zich beter te voelen kan gebruik maken van hypnotherapie. Er zijn honderden problemen die je oplost met hypnotherapie: vervelende gewoontes, heftige emoties, trauma’s, verslavingen, angsten, stress…

Met welke problemen kun je voor hypnotherapie terecht?

In mijn praktijk, Ster in Zorg, focus ik me op zorgverleners, mantelzorgers (familieleden die zorgen) en mensen die terminaal ziek zijn. Problemen die veel zorgverleners en familieleden ervaren zijn voornamelijk gerelateerd aan de volgende vraag: Hoe zorg je beter voor de ander en tegelijkertijd ook beter voor jezelf? En: Hoe ga je om met werkdruk (voor zorgverleners), grenzen stellen, balans, verwachtingen (van jezelf en de ander)?

Daarnaast behandel ik met hypnotherapie rouw- en verliesklachten: Hoe neem je afscheid en ga je verder met het leven als je toekomstbeeld ingrijpend is veranderd?

HypnosetherapieHypnotherapie in de laatste levensfase

Het belangrijkste doel van mensen met een terminale ziekte is om rust en comfort te ervaren. Rust en comfort beïnvloedt direct het hebben van pijn; hoe meer je kunt ontspannen, hoe minder de pijnbeleving.

In de laatste levensfase ontstaan vaak meerdere klachten. Zowel op lichamelijk, fysiek, mentaal en spiritueel gebied. Deze klachten kunnen vaak maar deels worden verholpen door de reguliere gezondheidszorg. Met hypnotherapie ondersteun ik mensen zoveel mogelijk kwaliteit van leven te hebben, zodat ze zich zo goed mogelijk voelen. Hypnotherapie is prima te combineren met reguliere zorg, het is zelfs een goede aanvulling, omdat de werking elkaar kan versterken.

Veel voorkomende klachten in de laatste levensfase zijn:

  • Pijn
  • Misselijkheid
  • Angstklachten
  • Paniekklachten
  • Slecht slapen
  • Vermoeidheid
  • Heftige emoties, zoals schuld, schaamte, verdriet

Wat gebeurt er in hypnose?

Veel van mijn cliënten vinden het vooraf vaak spannend.
Hoe gaat het allemaal in zijn werk?
Hoe ga ik me voelen? (Goed)
Gebeuren er gekke dingen? (Nee)
Ga ik gekke dingen doen? (Niet meer dan anders)
Kan ik na de hypnose veilig autorijden? (Ja, zo veilig als altijd)

Als cliënt heb je de controle, jij bepaalt hoe diep je ontspant. De hypnotherapeut heeft niet de controle, maar jij als cliënt. De cliënt bepaalt en gaat wel of niet akkoord.

Hoe ziet een hypnosesessie eruit?

We starten met een intakegesprek. In dit gesprek worden vragen aan jou gesteld: Waar heb je last van? Waar wil je graag vanaf?

Belangrijk voor hypnotherapie is om te weten waar je heen wilt. Wat zou je graag willen ervaren? Meer rust, helderheid, zelfvertrouwen, minder pijn, meer geluk?

Hypnose-therapie is een snelle en makkelijke vorm van coaching. Geen ellenlange moeilijke gesprekken over problemen, maar juist focus op de gewenste oplossing.

Meestal duurt een sessie rond de 60 – 90 minuten.

Wat is hypnose?

Hypnose is niet meer of minder dan een verandering in je bewustzijnstoestand. Je hersenfrequentie bepaalt je bewustzijnstoestand. Ben je aan het slapen, dan is je hersenfrequentie anders dan wanneer je aan het sporten bent. Ben je aan het relaxen? Ook dan is je hersenfrequentie op een andere hoogte. Dat is volstrekt natuurlijk en normaal. In de hypnotherapie begeleid ik jou een hersenfrequentie te nemen die optimaal is om veranderingen die jij wenst aan te nemen.

De hypnose zelf voelt als een heerlijke ontspanning. Je kunt het wellicht nog het beste vergelijken met een meditatie. Sommige mensen verwachten dat ze helemaal ‘weg’ zijn. Dat is meestal niet zo (alleen voor de mensen die zo goed kunnen ontspannen).

Voor wie is hypnotherapie niet of minder geschikt?


Mensen met een terminale ziekte komen meestal niet naar mijn praktijk, omdat ze minder mobiel zijn. Er vindt dan een huisbezoek plaats (regio Maastricht, Zuid-Limburg).

Mensen die bekend zijn met psychiatrische problemen, zoals psychoses, kunnen beter geen gebruik maken van hypnotherapie, tenzij het een arts is met een speciale bevoegdheid hiervoor.

Diana Stassen Ster in Zorg

Mijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase.

Een van de methodieken die ik gebruik is hypnosetherapie. Dat gebeurt in mijn praktijk in Maastricht of  via een huisbezoek bij mensen thuis. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds mooie ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.

Wil je meer informatie? Neem hier contact met me op.

Reacties
Categorieën