3 Tips om pijn te verlichten in de palliatieve fase
3 Tips om pijn te verlichten in de palliatieve fase
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
04/16/2019
2 min

3 Tips om pijn te verlichten in de palliatieve fase

04/16/2019
2 min

Wist je dat emotionele en fysieke pijn met elkaar zijn verbonden? Denk maar eens aan liefdesverdriet; sommige mensen kunnen dit voelen als een letterlijke pijn in hun hart (gebroken hart), of zich verscheurd voelen.

Emoties en pijn

Als je moe, verdrietig of bang bent, voelt je lichaam pijnlijker aan dan wanneer je rust of kalmte ervaart. Hoe jij je mentaal voelt heeft zijn weerslag op je lichaam. Je kunt je voorstellen dat als je meer ontspant, je de pijn minder heftig beleeft. Het mooie hiervan is dat het binnen je eigen controle ligt. Op deze manier ben je niet alleen afhankelijk van de medicijnen die je toegediend krijgt. Rusten en ontspanning bevorderen is een perfecte aanvulling op het gebruik van medicatie. Het vraagt wel om oefening en volhoudingsvermogen.

Weet je dat pijn uit 60% uit een psychisch aspect bestaat?

Op het moment dat je pijn hebt, ervaar je meer stress en angst. Als je stress en angst kunt verminderen, dan nemen de pijnklachten ook af. Angst en stress kun je verlagen door het inzetten van verschillende methodes, zoals hypnose en etherische olie. Daarnaast zijn bijvoorbeeld massages, sporten of het werken aan je overtuigingen (veelvuldig herhaaldelijk (negatieve) gedachtes) methodes die stress en angst verlagen.

 

Deze 3 tips kun je concreet gebruiken om chronische pijn te verlagen

(overleg altijd met je behandeld arts).

  • Pijn gaat om beleving. Ervaart iemand pijn, dan heeft diegene pijn. Maak het niet groter of kleiner dan wat het is. Zie het als buitenstaander als gegeven en probeer er zo weinig mogelijk persoonlijke waarde aan te geven. Iemand continu zeggen dat je het zo zielig vindt, bevordert niet de moraal van innerlijke kracht.
  • Laat je goed voorlichten over pijnmedicatie. Er bestaat nogal een taboe op pijnmedicatie (‘straks ben ik verslaafd’ of ‘straks heb ik het echt nodig en dan is er niks meer’). Deze aannames kloppen niet met de werkelijkheid. Laat je goed voorlichten over gebruik van medicatie door iemand die er verstand van heeft.
  • Maak gebruik van methodes die ontspannen, stress verminderen en ondersteunen bij pijnverlichting. Kies daarbij een vorm die bij je past. Voorbeelden zijn hypnotherapie, aromatherapie, therapeutische touch, massage of andere ondersteunende therapieën.

 

Maar ook een luisterend oor, rust in de omgeving creëren zijn eenvoudige zaken die groots effect kunnen hebben!

Een liefdevol afscheid, helpt pijn te verminderen

Fysieke en emotionele pijn vermindert door positieve afleiding. De aandacht en focus komen ergens anders terecht. De aandacht verleggen van sterven naar leven helpt hierbij.  In deze video geef ik een supergoede tip hoe je een liefdevol afscheid bevordert.

 

Mijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase.

Diana Stassen Ster in ZorgDe methodieken die ik gebruik zijn allemaal op natuurlijke basis en aanvullend op de reguliere zorg. Methodieken zijn o.a. NLP, hypnotherapie, traumaverwerking met IEMT, pijnbestrijding en aromatherapie. Behandeling vindt plaats in de praktijk in Maastricht of  via een huisbezoek bij mensen thuis of via ZOOM als de afstand te groot is. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds mooie ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.

Wil je meer informatie? Neem hier contact met me op.

 
Reacties
Categorieën