De meest gemaakte fout in de palliatieve fase
De meest gemaakte fout in de palliatieve fase
07/19/2019
3 min

De meest gemaakte fout in de palliatieve fase

07/19/2019
3 min

“Er is niks meer aan te doen, het is einde verhaal”

Als je er op deze manier naar kijkt is er geen enkele ruimte voor verbetering en sta je met de rug naar de muur.

Dat vind ik ontzettend zonde.

Er is altijd wat te doen om de situatie in de laatste levensfase te verbeteren.

Maar, zul je waarschijnlijk denken.

Iemand gaat toch dood? Daar kunnen we toch niks tegen doen?

Dat klopt. En tegelijkertijd…

Hoe kun je iemand helpen in de laatste levensfase?

Als iemand stervende is kun je niet voorkomen dat diegene doodgaat, maar je kunt wel ondersteuning beiden op de manier WAAROP dit gebeurt. Het is een verschil of iemand onrustig of paniekerig afscheid neemt of in rust. Het is een verschil of iemand angstig is of pijn heeft of wanneer er berusting plaats vindt. Ik zeg ook niet dat het gemakkelijk is of dat het eenvoudig is. Integendeel. Maar het is meer dan de moeite waard om er aandacht aan te besteden en het in ieder geval te proberen. Als je niks doet verandert er niks aan de situatie.

In de laatste levensfase komen emotionele, lichamelijke, spirituele (zingeving) en mentale klachten voor. Van sommige klachten is vermindering mogelijk.

Vaak voorkomende klachten in de palliatieve fase zijn:

  • Slecht slapen
  • Misselijkheid
  • Pijn
  • Angst
  • Boosheid
  • Rouw en verlies problemen

 

Op het moment als je naar het grotere plaatje kijkt dan is er geen verbetering aan te brengen. Iemand komt te overlijden. Wat kun je daaraan veranderen?

Wat kun je doen in  de laatste levensfase?

Mijn tip is om een klein plaatje uit het grotere geheel te halen. Kijk naar een detail van de situatie waarin wel verandering is aan te brengen. Denk in kleine stapjes in plaats van grote meters maken.

 

Inderdaad, verwachtingen zullen moeten worden bijgesteld en dat is moeilijk. Afscheid nemen kost energie en gaat gepaard met verdriet en boosheid. Dat kun je niet voorkomen omdat moeilijke emoties erbij horen. Emoties wegduwen, verzetten en ontkennen geeft juist meer verdriet.

Details maken het verschil in de laatste levensfase

Wanneer je naar de details kijkt, dan zijn er altijd details waarin je verbetering in kunt aan brengen.

Omgaan met slecht nieuws

Bij welke detail kun je het beste beginnen?

Door het heel simpel te vragen!

Vraag aan diegene die ongeneeslijk ziek is waar hij/zij het meeste last van heeft. Het lijkt een voor de hand liggende vraag, maar dit wordt vaak over geslagen.

De antwoorden hebben mij in ieder geval vaak genoeg verrast. Mensen die stervende zijn, zijn sterker als ze denken en beschikken over bewonderenswaardige acceptatie van de situatie. Kleine gebaren kunnen groot verschil maken, als je weet wat de ander nodig heeft.

Verandering brengen in een detail van de situatie kan het comfort verhogen.

Houd als vraag in gedachten: waar kun je wel verandering in aanbrengen?

Ik geef je een voorbeeld.

Wat als er verbetering in slapen of de nachtrust kan worden gebracht?

Of ondersteuning in het omgaan met verlies?

Of meer rust in de situatie en minder angst?

 

Bespreek je klachten met je behandelend arts en vraag naar de mogelijkheden.

 

Hypnose stervensbegeleidingHypnotherapie helpt bij beter slapen zonder dat er medicatie aan te pas komt. Ook ondersteuning bij chronische pijnvermindering is een mogelijkheid met hypnotherapie in de meeste gevallen. Rust brengen geeft algemene verlichting en verhoogt de kans op een mooi afscheid.

Hier kun je een afspraak maken voor hypnotherapie (eventueel ook via skype op afstand).

 

Ondanks dat de situatie uitzichtloos lijkt, kun je een stervende ondersteunen om het stervensproces te verbeteren. Stel geen grote doelen, maar werk stapje voor stapje om rust te brengen.

 

Diana Stassen Ster in ZorgMijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase. Zodat er meer rust en minder klachten zijn in deze belangrijke fase van het leven. Ik focus me daarbij voornamelijk op natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden.

Een van de methodieken die ik gebruik is hypnosetherapie. Dat gebeurt in mijn praktijk in Maastricht of via een huisbezoek bij mensen thuis. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds waardevolle ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.

Wil je meer informatie? Neem hier contact met me op.

Om je te ondersteunen met meer rust brengen (en daardoor klachten te verminderen) in de laatste levensfase kun je de ZEN videotraining downloaden. Geheel gratis.

ZEN methode stervensbegeleiding

Reacties
Categorieën