Hoe je de hoge werkdruk in de zorg als kans kunt zien
Hoe je de hoge werkdruk in de zorg als kans kunt zien
zelfzorg als je zorgt
zelfzorg als je zorgt
09/10/2019
4 min

Hoe je de hoge werkdruk in de zorg als kans kunt zien

09/10/2019
4 min

Weleens gedacht om de hoge werkdruk als een kans te zien? Huh WAT?! denk je misschien. Maar lees even verder met me mee. Dan leg ik het uit.

werkdruk in de zorg

Ik ben geen betweter of iemand die dit vanuit een kantoorbaantje bedenkt. Ik werk als wijkverpleegkundige en geloof me, ik vervloek de werkdruk ook. Ik ben een burn-out net ontvlucht. Juist op tijd aan de bel getrokken. Of eigenlijk was het toen al te laat.

Ik had beter voor mezelf kunnen zorgen

In dit gratis webinar behandel ik de 3 valkuilen van mensen die zorgen. Onlangs was ik als zzp’er wijkverpleegkundige op gesprek bij een grote thuiszorgorganisatie. Met als doel een nieuwe werkopdracht binnen te halen. Ik stond in de grote hal en vroeg naar mijn afspraak aan de balie. Degene met wie ik een afspraak had, was er niet. Er begon een knagend gevoel in mijn buik. Een vervanger werd opgetrommeld en overhaast naar de balie gestuurd waar ik stond te wachten. We liepen naar een kantoorplek waar ze een korte samenvatting gaf van wat er gebeurde in het ‘veld’.

Er was veel personeelsverloop en de zorg voor de cliënten in de thuiszorg kwam in het gedrang. Er was weinig kwaliteit op de werkvloer. Geen HBO-V verpleegkundige beschikbaar. Geen MBO- verpleegkundige beschikbaar. De zorgplannen waren gedateerd. Ze deed haar best, maar ze zat met de handen in het haar. Kortom, de cliënten hadden hulp nodig, de organisatie had hulp Zorgheldnodig, collega’s hadden hulp nodig.

Mijn innerlijke ‘zorgheld’ sprong een gat in de lucht. Ik mocht helpen, de boel ‘redden’. We regelde alle papieren en ondertekenden de werkopdracht.

Ik was blij met de nieuwe zorgopdracht waar ik het verschil kon maken.

Die nacht sliep ik slecht

Het knagende gevoel in mijn buik kwam weer opzetten, het werd zelfs zwaarder. In mijn hoofd draaide een aantal doemscenario’s af.

Was deze zorgopdracht eigenlijk wel zo’n goed idee?

Ik realiseerde me dat ik steeds meer tegen de opdracht begon op te zien.

Ik had in mijn enthousiasme om anderen te helpen ja gezegd. Maar als ik eerlijk was, wilde ik de verantwoordelijkheid van ‘deze klus‘ niet dragen. Niet nu. Niet in de beperkte uren die ik beschikbaar was, niet in de drukte die ik had met andere werkzaamheden.

Verantwoordelijkheid in de zorg

Ik belde met hangende pootjes mijn gesprekspartner van die organisatie. Met trillende stem zei ik dat ik afzag van de opdracht. Dat ik mijn afspraak wilde herzien. Ik vond het vervelend en moeilijk om te zeggen. Maar ik deed het!

Wat heb ik geleerd van die werkdruk in de zorg?

Na dat telefoontje realiseerde ik me dat ik een aantal jaren geleden nooit had durven te luisteren naar mijn onderbuikgevoel. Dat ik toen niet wilde voelen wat mijn lichaam te vertellen had. Dat ik bezorgder was om de ander dan om mezelf. En dat was juist omdat ik diep van binnen bang was niet goed genoeg te zijn. Ik was bang dat ik niet genoeg zorgde en daarom niet goed genoeg was. Dus ik zorgde voor de ander ten koste van mezelf.

Ik heb geleerd beter voor mezelf te zorgen vanwege de werkdruk in de zorg.

Ik moest wel, anders was ik in een burn-out verzand.

Verschillende coach- en opleidingstrajecten hebben me hierbij geholpen. Om inzichten te krijgen om buitengewoon goed voor mezelf te zorgen, zodat ik buitengewoon goed voor de ander kan zorgen. Omdat ik deze ervaringen en inzichten met je wil delen heb ik er zelfs een facebookgroep voor opgericht. Aanmelden kan hier.

zorgen voor jezelf

Soms heb je iemand nodig om je uit het moeras te trekken, want als je zelf blijft struggelen zak je er steeds verder in.In dit webinar bespreek ik 3 valkuilen van mensen die zorgen

Hoge werkdruk is een enorme kans om te groeien in persoonlijke ontwikkeling, om zachter en liefdevoller naar jezelf te zijn, om je grenzen beter aan te geven

Hoe moeilijk en hoe vreselijk het ook voelt om midden in een stormachtige periode te zitten; op die momenten leer je het meest.

grenzen aangeven als zorgverlenerIk leerde grenzen aangeven, beter voor mezelf te zorgen. Duidelijkere keuzes te maken.

Niet dat het nu allemaal zo perfect gaat, en dat hoeft ook niet, ik doe het in ieder geval veel beter dan een aantal jaren geleden.

Wil je ook beter voor jezelf zorgen als je zorgt? Beter je grenzen aangeven en luisteren naar je onderbuikgevoel?

Met deze training help ik je een eind op weg. Je kunt de training hier gratis downloaden.

weg met stress voor mensen die zorgen

Beter zorgenMijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase. Zodat er meer rust en minder klachten zijn in deze belangrijke fase van het leven. Ik focus me daarbij voornamelijk op natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden.

Een van de methodieken die ik gebruik is hypnosetherapie. Dat gebeurt in mijn praktijk in Maastricht of via een huisbezoek bij mensen thuis. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds waardevolle ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.

Reacties
Categorieën