Wat theedrinken met buitengewoon goed zorgen te maken heeft
Wat theedrinken met buitengewoon goed zorgen te maken heeft
zelfzorg als je zorgt
zelfzorg als je zorgt
09/03/2019
5 min

Wat theedrinken met buitengewoon goed zorgen te maken heeft

09/03/2019
5 min

Makkelijk maken waar het lastig is, dat wil ik bereiken. We moeten al zoveel: ontspannen, goed voor jezelf zorgen, grenzen stellen, balans houden tussen werk en privé en omgaan met werkdruk in de zorg, zorgen voor de ander, zorgen voor jezelf, alle ballen in de lucht houden. Wellicht wil je ook nog mediteren, sporten of andere gezonde activiteiten van jezelf doen.

Als MOETEN in de zin zit, levert het per definitie (onbewust) stress op.

In dit blog geef ik je één simpele tip om goed voor jezelf te zorgen

Neem een kopje thee als ontspanningsmoment. In je uppie of juist met degene voor wie je zorgt. Thee hebben we allemaal in huis. Thee is supergezond en caloriearm.

Ondanks alle drukte maak je 5 minuten tijd om te genieten van een kop thee. Tijd om even niks te moeten en alles te laten voor wat het is. Als je optimaal wilt profiteren van rust, kun je hier de weg met stress oefening volgen.

Zelfzorg voor een betere gezondheid

De heilzame werking van thee gebruik je in de zorg die je verleent (voor jezelf of de ander)

Thee heeft een heilzame werking. Ik ben dol op natuurlijke middeltjes van moeder natuur die helpen het welbevinden te vergroten. Simpele ondersteuning die helpt om ons beter te voelen en klachten en kwaaltjes verminderen. Ik gebruik deze middeltjes voor mezelf en voor degene waarvoor ik zorg.

Natuurlijke remedie tegen misselijkheid

Als een dierbare of mijn cliënt een beetje misselijk is, dan schenk ik een kopje gemberthee. Ik snijd wat plakjes van de gemberwortel en schenk kokend water in een kop. Deze dampende mok is heilzaam bij het verminderen van misselijkheidklachten. Logischerwijs is dit geen medisch advies (dat vraag je aan de behandeld (huis)arts).

Waarom zou je natuurlijke middelen niet inzetten om te ondersteunen bij gezondheidskwaaltjes? Je ondersteunt het zelfhelend vermogen van je lichaam op een natuurlijke manier.

Hieronder staan 20 theesoorten die helpen om buitengewoon goed voor jezelf en de ander te zorgen (In de besloten facebookgroep, vind je soortgelijke tips Aanmelden kan hier)

zorgen voor jezelf

20 Soorten kruidenthee voor gezondheidskwaaltjes

ontstress met natuurlijke kruiden

 1. Last van de luchtwegen? Drink eucalyptus thee.
 2. Gemberthee helpt bij misselijkheids- en andere spijsverteringsklachten.
 3. Gember geeft verlichting bij verkoudheid. Maak er thee van in combinatie met een lepel honing. Lekker!
 4. Thee van kaneel werkt verwarmend. Gebruik dit specerij om jezelf op te warmen als je het koud hebt. Gebruik verse kaneel voor de beste werking.
 5. Kamillekruid werkt kalmerend, verzachtend en ontstekingsremmend. Drink er thee van bij keelpijn of mondproblemen.
 6. Saliethee is perfect bij een pijnlijke keel. Het reinigt op emotioneel gebied. Het helpt emoties los te laten.
 7. Venkelthee werkt vocht afdrijvend. Ideaal bij een opgeblazen gevoel.
 8. Venkelthee ondersteunt bij chronische hoest.
 9. Brandnetelthee heeft een zuiverende werking op het bloed en helpt bij urinewegontstekingen.
 10. Fenegriekthee is een reinigend kruid, het helpt om je lichaam te reinigen.Een zelfzorg moment voor jezelf
 11. Geelwortelthee werkt mee aan een soepele spijsvertering. De bloedsomloop wordt gunstig beïnvloed. Daarnaast gebruikt men deze thee om zijn bacteriedodende en ontstekingsremmende werking.
 12. Calendulathee helpt bij koorts, maagzweren en menstruatiekrampen.
 13. Lavendelthee biedt hulp bij emotionele problemen en bij hoofdpijn. Lavendelthee ontspant.
 14. Sint-janskruid is zeer geneeskrachtig. Het is heilzaam bij depressieve klachten. Let op met de interactie met andere geneesmiddelen.
 15. Valeriaanthee helpt om beter te slapen en vermindert stress. Ideaal kopje thee voor het slapen gaan voor een goede nachtrust.
 16. Zoethoutthee helpt bij de luchtwegen. Drink het bij keelpijn, hoest en verkoudheid om je welbevinden te verhogen.
 17. Ja, inderdaad het onkruid dat je op stoepranden tegenkomt. De bloemen en wortels van de paardenbloem zijn vocht afdrijvend en stimuleren lever en galblaas. Paardenbloemthee is bekend om zijn gezonde werking en zit boordevol gezonde stoffen. Deze thee helpt bij hoge koorts, spierpijn en andere pijn, opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen, aandoeningen aan de luchtwegen en virale infecties. Paardenbloemthee smaakt bitter, dus neem er een lepel honing bij. Je kunt de bloemen zelf plukken. Gebruik niet de stengels, want deze zijn giftig, alleen de bloemblaadjes dus.
 18. Rozemarijnthee helpt je darmen te kalmeren en werkt als antioxidant.Onstpan met thee
 19. Echinacea (rode zonnehoed) is het meest bekend vanwege het gebruik in zalven en crèmes. Het helpt preventief goed om de weerstand te verhogen. Gebruik 1 theelepel van dit kruid met heet water voor een gezonde thee in de koude maanden.
 20. Groene thee helpt bij gewichtsverlies en verhoogt je weerstand. Groene thee helpt je energie te verhogen. De perfecte thee om je dag mee te beginnen.

Een ‘gewoon’ kopje thee drinken kan natuurlijk ook. Het gaat om het moment dat je voor jezelf (en de ander) neemt.

Met kruiden klachten verminderen

In onze drukke maatschappij vraagt buitengewoon goed voor jezelf zorgen continu aandacht. Zeker als je zorgt voor mensen om je heen. Of je dat nu doet als professional, mantelzorger of vrijwilliger. Het is eenvoudig, maar niet gemakkelijk. Mag ik je ondersteunen met de zorg voor jezelf en voor de ander? Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je beter voor jezelf zorgt, je beter voor de ander zorgt.

In deze gratis audiotraining heb ik een oefening de je helpt te ontspannen, te relaxen en aan de waan van de dag te ontsnappen. Je kunt de training hier gratis downloaden.

 

weg met stress voor mensen die zorgen

Download nu

StervensbegeleidingMijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase. Zodat er meer rust en minder klachten zijn in deze belangrijke fase van het leven. Ik focus me daarbij voornamelijk op natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden.

Een van de methodieken die ik gebruik is hypnosetherapie. Dat gebeurt in mijn praktijk in Maastricht of via een huisbezoek bij mensen thuis. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds waardevolle ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.

Reacties
Categorieën