Hoe lever je goede zorg? Wat zijn jouw uitgangspunten als zorgverlener?
Hoe lever je goede zorg?
zelfzorg als je zorgt
zelfzorg als je zorgt
09/24/2019
3 min

Hoe lever je goede zorg?

09/24/2019
3 min

Duizend en één protocollen, formulieren en richtlijnen die gaan over kwaliteit van zorg. Meetinstrumenten zoveel als je maar kunt bedenken over veiligheid, patiënt- of cliëntgerichte zorg. Maar hoe lever je als mens goede zorg? Heb je daar als eens over nagedacht? Bewust?

Wat zijn jouw uitgangspunten? Wat vind jij belangrijk om over te brengen aan je cliënten/patiënten of je dierbaren?

Hoe zorg je voor rust in de laatste levensfase

Juist in deze tijd van bureaucratie, personeelsverloop en bezuinigen is dit belangrijk. Het menselijke aspect, verbinding maken en met warmte voor de ander zorgen krijgen minder aandacht. Daar bestaat geen lijstje voor.

De wereld is krom. Er komen zelfs nieuwe regels bij om regeldruk te verminderen.

Meer taken erbij om de druk te verminderen?!

 

“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.”

Einstein

Einstein
Wat kan jij bijdragen als je zorgt?

Meer klagen heeft geen zin en dat haalt de energie juist weer omlaag.

Onderstaande vragen/suggesties helpen je bij bewustwording wat voor jou goede zorg is:

 

  1. Stel jezelf de vraag wat goede zorg voor jou betekent. Waarom gaat het nu eigenlijk om? Is dat de protocollen naleven, lijstjes afstrepen? Of is dat wanneer je troost kunt bieden als iemand wanhopig is? Of als je een glimlach kan toveren op het gezicht van iemand die lijdt aan dementie?2. Welke waarden wil je overbrengen? Wat is voor jou als mens belangrijk in je werk? Bijvoorbeeld aandacht, eerlijkheid, verbinding. Leef deze waarden ook na.3. Door de focus te leggen op wat slecht gaat, wordt dit uitvergroot. Alles wat je aandacht geeft groeit. Leg je focus op wat goed gaat. Wat gaat goed?focus op positiviteit4. Houd het simpel. Een glimlach op je gezicht. Het kost geen minuut extra en het heeft een groots effect. Een open deur, denk je misschien. Helaas is een vriendelijke reminder nodig.

    5. Laat je niet beïnvloeden door de sores in je team of je organisatie. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, we zijn allemaal menselijk. De invloed van onze omgeving is gigantisch. Het is wetenschappelijk bewezen dat je omgeving ‘besmettelijk’ is. Ik werkte ooit in een team dat zeer gedemotiveerd was. Er werd nauwelijks gereageerd op bellen van patiënten en de sfeer was ongezellig. Toen ik werd overgeplaatst naar een vrolijkere en hardwerkende afdeling, viel me pas op hoe ik mezelf (onbewust) had laten meeslepen in de neerwaartse spiraal van de afdeling. Wees bewust van de invloed van je omgeving om je heen.

    6. Wat kun jij doen? Wat is jouw bijdrage om de zorg te verbeteren? Alleen al door deze vraag aan jezelf te stellen (of aan je team) richt je de focus op goede zorg.

    7. Goede zorg gaat om de verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en als professional voor de relatie tussen jou en je cliënt. Niet verschuilen achter formuliertjes, maar je gedrag onder de loep nemen.

    8. Goede zorg draagt bij aan de gezondheid of het welbevinden van je cliënt of patiënt. Soms zijn we zo gewend om te kijken vanuit onze eigen visie of wat algemeen gangbaar is, dat we vergeten wat een individueel persoon belangrijk vindt. Het meest makkelijke wat je kunt doen is de vraag stellen: Wat is belangrijk voor u?

    De bovenstaande 8 tips/vragen helpen je om goede zorg te leveren vanuit jouw normen en waarden. Laat je me weten welke suggesties/tips je gaat toepassen of al toepast?

Mensen die zorgen hebben 1 ding gemeen, ze willen de ander zo goed mogelijk ondersteunen

Ze kunnen in het algemeen beter voor de ander zorgen dan voor zichzelf. Ze zijn empathisch, zorgzaam en betrokken bij anderen. Deze kwaliteiten kunnen soms ook leiden tot valkuilen. Om te voorkomen dat jij in deze valkuilen gaat staan geef ik een gratis webinar over de 3 meest voorkomenden valkuilen onder mensen die zorgen. Inschrijven kun je hier

DE 3 VALKUILEN VAN MENSEN DIE ZORGEN VOOR ANDERENGratis webinar de 3 valkuilen van mensen die zorgen voor anderen

StervensbegeleidingMijn naam is Diana Stassen. Ik help zorgverleners en mantelzorgers beter voor zichzelf én beter voor de ander te zorgen in de laatste levensfase. Zodat er meer rust en minder klachten zijn in deze belangrijke fase van het leven. Ik focus me daarbij voornamelijk op natuurlijke ondersteuningsmogelijkheden.

Een van de methodieken die ik gebruik is hypnosetherapie. Dat gebeurt in mijn praktijk in Maastricht of via een huisbezoek bij mensen thuis. Als wijkverpleegkundige, gezondheidswetenschapper en hypnotherapeut heb ik reeds waardevolle ondersteuning kunnen bieden ten goede voor een mooi afscheid.

 

 

Reacties
Categorieën