Heb jij er al over nagedacht hoe je dood wilt gaan?
Je weet dat het ooit eraan komt, maar je denkt er liever niet over na. Net zoals de meeste mensen om je heen. Totdat je een keer geconfronteerd wordt met de dood in je omgeving. Je kunt er niet meer om heen. In dit blog vertel ik je waarom het belangrijk is om je voor te bereiden op de laatste levensfase. Je helpt er niet alleen jezelf mee, maar ook je naasten.
Heb jij er al over nagedacht hoe je dood wilt gaan?
Negen van de tien mensen geven antwoord op deze vraag door te zeggen: “laat mij maar vertrekken in mijn slaap. Dat het snel mag gaan en ik er niks van merk”. Slechts 20 % kan rekenen op een acute dood. Denk aan een verkeersongeval of een hartstilstand. De overige personen sterven na een lang of korte ziekbed. Zelf ‘kies’ ik voor een ‘aangekondigde’ dood. Ik zit absoluut niet te wachten op een lange lijdensweg met een slechter wordende gezondheid. Maar ik wil bewust afscheid nemen van mensen die me dierbaar zijn. Dat lijkt me mooi.
Een kort of lang ziekbed
Je weet dat je ongeneeslijk ziek bent. Je voelt dat je lichaam langzaam achteruitgaat. Of je ziet dit gebeuren bij je naaste. Met een diagnose kanker kun je in sommige gevallen nog jaren vooruit. In die jaren gaat de gezondheid steeds verder achteruit. Het stervensproces komt eraan. Of is misschien al stilletjes begonnen.
Als je weet dat je binnen afzienbare tijd komt te overlijden, kun je je beter voorbereiden op wat komen gaat. Als je ongeneeslijk ziek bent kondigt de dood zich aan. Het leven is niet maakbaar, maar je kunt wel de regie in de eigen hand nemen.
In extreme gevallen kun je kiezen voor euthanasie maar er zijn ook mildere voorbereidingen te treffen. Zoals een aantal zaken op een rijtje zetten wat je echt belangrijk vindt. Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen over de laatste levensfase:
- Blijf je liever thuis of wil je naar een hospice?
- Wie wil je graag om je heen hebben tijdens je ziekte bed?
- Op welke manier wil je afscheid nemen?
Deze checklist zet alles op een rij voor een goede voorbereiding in de laatste levensfase.
Er zijn een aantal voordelen als je bent voorbereid op de laatste levensfase
- De manier waarop je overlijdt heeft immens impact op je kwaliteit van leven. Hoe wil je de laatste levensfase doorbrengen?
- De manier waarop je overlijdt heeft immens impact op het rouwproces van je dierbaren. Je dierbare leven voort, zij zijn diegene die achterblijven en verder moeten met een leven zonder jou. Een troostvol afscheid helpt enorm bij rouwverwerking.
- Het geeft rust als jij en je dierbaren duidelijk zicht hebben wat je belangrijk vindt. Welke behandelingen wil je ondergaan? Welke niet? Er komt mogelijk een fase dat je dit niet zelf kunt beslissen. Als je dierbare de beslissing voor jou moet nemen, is het belangrijk dat hij of zij weet wat je gewild zou hebben in de situatie. Zodat je wensen gehonoreerd worden.
- Het voorkomt dat je ‘te laat’ bent. Vaak wordt op het allerlaatste nippertje thuiszorg geregeld, pijnmedicatie ingezet, afscheid genomen…. Dit werk gebeurt hals over kop en dan is het roeien met de riemen die er zijn. Er is geen tijd voor een afscheid. Omdat het onder stress en tijdsdruk gebeurt, worden zaken niet optimaal geregeld. Vaak zijn er dan al (medische) complicaties opgetreden zoals doorligwonden of pijn. Bij een goede voorbereiding kun je anticiperen op wat komen gaat. Je bent problemen vóór. En als er toch problemen komen, dan weet je deze op tijd de kop in te drukken.
Ik heb een aantal overdenkingen voor je opgesomd in dit blog en wat het je brengt als je bent voorbereid op de laatste levensfase. In deze checklist zet ik belangrijke aandachtspunten op een rij als je ongeneeslijk ziek bent.
Mijn naam is Diana Stassen en ik ontzorg in de laatste levensfase. Ik help vrouwen zorgen voor hun ongeneeslijk zieke dierbare zodat er een menswaardig en troostvol afscheid is. In een Bakkie Troost gesprek heb ik een luisterend oor voor je en geef ik persoonlijk drie beste tips die je kunt gebruiken als je zorgt in de laatste levensfase. Je meld je hieraan voor een Bakkie Troost gesprek.