Wat als je moeder ziek is en je waardevolle herinneringen wilt creëren?
Waardevolle herinneringen creëren als je moeder ernstig ziek is
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
04/29/2020
2 min

Waardevolle herinneringen creëren als je moeder ernstig ziek is

04/29/2020
2 min

In dit blog deel ik je inspiratie hoe je waardevolle herinneringen kunt creëren wanneer je moeder ongeneeslijk ziek is. Deze waardevolle herinneringen geven troost.

1.Praat met je moeder

Ten eerste praat, praat en praat. Ze kan antwoord geven op vragen die je nog nooit gesteld hebt. Maak het niet te zwaar en hou het luchtig. Vraag haar eens iets te vertellen hoe ze haar zwangerschap heeft beleefd van jou of over jou eerste verjaardag. Weet je niet wat je wilt vragen? Laat je inspireren in de lokale boekwinkel, er staan verschillende ‘vragen aan moedersboekjes’ te koop.

2. Maak een video

Maak samen een videootje. Gewoon uit de losse hand. Vind je het lastig?  Stel een vraag aan je moeder en laat haar het antwoord geven. Je kunt samen in beeld of alleen je moeder in beeld brengen. Maak het wederom niet te zwaar. Kies voor iets luchtigs, maar wel iets persoonlijks. Haal leuke herinneringen naar boven. Wist je trouwens dat er rouw fotograven zijn? Dit zijn fotograven die gespecialiseerd zijn om mooie integere foto’s te maken bij ziekte en eventueel overlijden. Ook dit kan op een later tijdstip troost geven. Via een Bakkie troost gesprek kan ik je meer vertellen over een rouwfotograaf.

3. Zijn er geheimden die je wil delen?

Zijn er zaken die je wilt uitpraten? Bespreekbaar wilt maken? Een geheimpje dat je wilt delen?

4. Is contact maken met je moeder moeilijk vanwege haar verslechterde gezondheid?

Onthoud dat de gehoororganen lang kunnen doorwerken. Misschien kan ze niet meer reageren in woorden, maar je nog altijd verstaan.

Daarnaast geloof ik, mijn persoonlijke mening, dat wanneer je praat tegen je moeder dat er ook iets gebeurt op energetische niveau. Als alles energie is dan komen de intentie van je woorden over. Zelfs als je moeder al niet meer hier op aarde zou zijn.

5. Bespreek met je moeder wat belangrijk is in de laatste levensfase

Vraag aan je moeder wat belangrijk is in de laatste levensfase. Wat vindt ze belangrijk? Wat wil ze absoluut niet dat er gebeurt? Welke wensen heeft ze over de uitvaart? Vind je dit moeilijke vragen? Dat is begrijpelijk!  Ik geef je tips hoe je een gesprek kunt starten met een telefonisch Bakkie troost gesprek

6. Creëer samen mooie herinneringen met eenvoudige rituelen. Ook als je moeder niet actief mee kan doen. Iets simpels zoals elkaars handen vasthouden of luisteren naar muziek zijn waardevolle herinneringen die je samen maakt. Wil je ideeën op doen wat je nog meer zou kunnen doen aan een ziekbed?  Boek een gratis telefonisch Bakkie troost gesprek en ik geef je drie tips die je inspireren hoe je mooie herinneringen vormt in de laatste levensfase.

7. Regel de best mogelijke zorg in de terminale fase.

De laatste levensfase is uitdagend genoeg. Misschien verdrietig maar het is ook een waardevolle tijd waarin je emoties en gevoelens met elkaar deelt. De laatste levensfase is intiem en bereid je voor op het afscheid nemen van elkaar. In deze tijd kun je naast de verdrietige momenten veel steun putten uit de manier waarop de laatste levensfase plaats vindt.

Mijn naam is Diana Stassen en ik ben palliatief en wijkverpleegkundige. Ik help jou als je zorgt voor je ongeneeslijk zieke dierbare. Ik wil graag met je kennismaken via een Bakkie Troost gesprek. Je plant hier je een 30 minuten telefonische afspraak waarin ik je een luisterend oor bied en  drie belangrijk tips deel die bijdragen aan een warm en liefdevol afscheid.

Reacties
Categorieën