Wat moet je weten als jij of je dierbare ongeneeslijk ziek is?
Wat moet je weten als jij of je dierbare ongeneeslijk ziek is?
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
03/09/2020
2 min

Wat moet je weten als jij of je dierbare ongeneeslijk ziek is?

03/09/2020
2 min
```html

Wat moet je weten als jij of je dierbare ongeneeslijk ziek is?

Er is een ernstige diagnose gesteld en de kans op genezing is er niet meer. Afhankelijk van het soort ziekte (zoals bijvoorbeeld kanker of COPD) gaat de gezondheid langzaam achteruit. Als iemand de diagnose kanker met uitzaaiingen heeft gekregen volgt er vaak een hobbelige weg die soms weken, soms maanden of jaren kan duren. Het is niet mogelijk om de kanker of een andere ongeneeslijke ziekte te genezen. Vaak vindt er wel een behandeling plaats. Denk aan chemotherapie, bestraling, medicijnen of andere behandelingsmogelijkheden. Deze behandelingen zijn gericht om klachten en symptomen te verminderen en de ziekte eventueel af te remmen. Op deze manier kan een ziekte een tijdlang duren, zonder enige verbetering of verslechtering van de gezondheid.

Er volgt een periode van onzekerheid. (Klik hier om te praten over je onzekerheden, want je alleen voelen is heel normaal). Je weet niet waar je aan toe bent. Je leeft van de ene doktersafspraak naar de volgende doktersafspraak. Je wacht van de ene uitslag op de ander uitslag. Je hebt hoop op goed nieuws. Je weet dat genezing niet mogelijk is, maar je hoopt dat de kanker stabiel is zodat je gezondheid stabiel blijft en niet verder achteruitgaat.

Je focust op hoop en het zo goed mogelijk houden van de gezondheid. Dat is de wens. Je wilt positief denken en niet negatief denken. Je wilt de moed erin houden.

Hierin zit ook de valkuil. Door niet na te (willen) denken, aan de ‘wat als vraag’.

  • Wat als de gezondheid verslechterd?
  • Wat als de kanker verder uitzaait?

Ik heb honderden mensen begeleid in de laatste levensfase. Vaak zijn mensen totaal onvoorbereid op de laatste levensfase en de dood. Ze zitten in een ontkenningsfase (“dit kan toch niet waar zijn?”).

Deze ontkenningsfase past perfect in het rouwproces. Het is een soort beschermingsmechanisme, zodat je niet overmand wordt door emoties.

Dit beschermingsmechanisme staat de rauwe realiteit in de weg. Doordat praten over de dood en het levenseinde vermeden worden, ontstaat er een soort paniekreactie als ontkenning niet meer mogelijk is.

Wat kun je doen als je partner ongeneeslijk ziek is?

Praat en stel elkaar vragen over het levenseinde, dat is wat je kunt doen als je partner ongeneeslijk ziek is. Je sterfdatum kan ver in de toekomst liggen, maar misschien ook wel heel dichtbij. Een ding is zeker, vroeg of laat komt de dood eraan. Bij de honderden mensen die ik begeleid heb, maakte aandacht het verschil.

Aandacht voor belangrijke levensvragen en het beantwoorden ervan. Of in ieder geval het overdenken (of voelen hiervan). Aandacht voor wat je belangrijk zou vinden ‘als’. Aandacht om te luisteren naar elkaars angsten en deze te verwoorden. Aandacht voor emoties die hierbij komen kijken.

Tref  voorbereiding voor de laatste levensfase als je partner ongeneeslijk ziek is

Een mooi afscheid dat troost geeft organiseer je niet door je hoofd in het zand te steken. Een mooi en troostrijk afscheid organiseer je door er aandacht aan te besteden. Dit is niet alleen voor belang voor diegene die ongeneeslijk ziek is. (Ik geloof wanneer mensen rustig heengaan, dat het helpt voor hun ‘zielsrust’). Voor de nabestaanden is een mooi afscheid een troostrijke ervaring. Het helpt bij rouwverwerking en geeft steun in de toekomst.

Het is best lastig om over het levenseinde te praten. Ik wil je hierbij graag ondersteunen met mijn gratis dienst: “Een bakkie troost gesprek met Diana”. Je kunt hier een afspraak in plannen.

Mijn naam is Diana Stassen en ik voel het als mijn taak om je te helpen rust te vinden in de laatste levensfase voor een mooi troostvol afscheid.

```
Reacties
Categorieën