Een luisterend oor als je zorgt voor je ongeneeslijk ziek familielid
arrow_drop_up arrow_drop_down

Je twijfelt of je het allemaal wel goed doet?

Je zorgt met een warm en liefdevol hart voor een ongeneeslijk zieke. Je wilt het allerbeste voor je diegene. Je wilt op de best mogelijke manier ondersteuning geven en bijdragen aan comfort. Je doet enorm je best.

Maar...

Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat. Soms weet je niet hoe je het allemaal geregeld gaat krijgen. Nu of later in de nabije toekomst.

Het is veel om te dragen. Soms te veel. Want het is best pittig. Je draagt de verantwoording op je schouders.

Voordat je de kamer binnen loopt van de zieke moet je jezelf echt herpakken. Je kunt overmand worden door emoties zoals verdriet, boosheid, frustratie, wanhoop en schaamte.

Deze gevoelens gaan als een achtbaan op en neer.

Misschien zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen. Je wilt ondersteuning, maar weet eigenlijk niet precies wat je nodig hebt. Het is mogelijk chaotisch en onrustig in je hoofd.

Je wilt anderen niet belasten met je vragen en twijfels. Je hebt behoefte aan een luisterend oor en aan steun.

Hier loop je tegenaan:

  1. Je maakt je zorgen of de (thuis)zorg wel goed geregeld is voor je dierbare
  2. Je ervaart een last op je schouders, terwijl je toch met liefde zorgt in deze belangrijke fase
  3. Je wordt soms overmand door gevoelens zoals verdriet, machteloosheid en wanhoop
  4. Je slaapt slechter
  5. Je piekert meer
  6. Je wilt het zo goed mogelijk doen, maar je hebt het gevoel dat je steeds tekort schiet

Je wilt er niet alleen voor staan

Je wilt je verhaal kwijt. Je hebt misschien wel hulp, maar toch voel jij je eenzaam. Je wilt dat er naar je geluisterd wordt. Dat je echt gehoord wordt. Je hebt behoefte aan begrip, aan een vertrouwenspersoon.


Iemand die je begrijpt. Al die goedbedoelde adviezen zijn lief, maar je kunt er niks mee. Je wilt hoop koesteren en troost geven aan de ongeneeslijk zieke. Je hebt behoefte aan bevestiging of je het wel allemaal goed doet. Want al met al maakt het je best onzeker. Het geeft soms geruzie binnen de familie, en dit wil je natuurlijk niet. Je hebt behoeft aan rust en eensgezindheid.

Verhalen uit de praktijk. Deze zorgzame vrouwen gingen jou voor met een Bakkie Troost gesprek

Petra

"Mijn man is ongeneeslijk ziek en wil niet met me praten. Hij doet net of er niks aan de hand is. Ik voel me eenzaam en alleen, terwijl ik veel steun krijg. De tranen zitten hoog. Het is fijn om mijn hart te luchten, de druk op mijn borst wordt daardoor al minder. Het Bakkie Troost gesprek gaf me het gevoel er niet alleen voor te staan, dat helpt me om door te gaan. Het gaf me rust."

Els

"Mijn collega's begrijpen er niks van. Ik mag niet eens een keertje mopperen!  Ze verwachten dat ik altijd maar vrolijk ben. Ze hebben geen benul wat ik allemaal heb gedaan voordat ik op mijn werk verschijn. Ik zorg dag en nacht voor mijn zieke man. Met liefde, hoor. Maar...Ik ben moe en teleurgesteld in de mensen om me heen. Het is fijn om iemand te vertellen wat ik door maak.Tijdens het Bakkie Troost gesprek voelde ik begrip, dat geeft me weer goede moed om door te gaan."

Kelly 

"Ik voel me alleen. Mijn man gaat dood en ik wil er over praten. Maar, ik weet niet hoe ik het gesprek moet beginnen. Hoe begin ik een gesprek over de dood? Ik ben bang dat het volledig uit de hand loopt. Ik heb geen zin in ruzie. Zeker nu niet. De situatie is al erg genoeg. Met de praktische adviezen van Diana kan ik verder. Ze gaf me concreet advies op welke manier ik het gesprek kon beginnen met mijn man. Ik heb daardoor een fijn gesprek gehad met mijn man. Hij was stiekem opgelucht toen ik over de dood durfde te beginnen."

José

"Ik zorg 24/7 voor mijn man. Hij heeft continue hulp nodig. Er gebeuren vaak ongelukjes. Dan moet ik het opruimen, want hij kan het niet meer. Dat vind ik niet erg. Ik wil niet klagen. Ik ben zo blij dat hij er nog is. Dat ik nog mag genieten van onze tijd samen. We zoeken altijd naar iets positiefs, te kijken wat wel kan. Maar ik ben doodop. Diana gaf me het advies om beter voor mezelf te zorgen, dat wist ik eigenlijk wel. Maar, ik deed het nooit. Met de praktische handvatten tijdens het Bakkie Troost gesprek lukt het me nu wel. Ik neem pauze voordat het me teveel wordt. Ik ben er blij mee, en mijn man ook."

Wil je drie persoonlijke tips om beter te zorgen in de laatste levensfase?

Waarom een Bakkie Troost gesprek met mij?

Mijn naam is Diana Stassen en ik luister naar je omdat ik weet hoe moeilijk het is om de balans te vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor de ander.

In mijn werk als palliatief- wijkverpleegkundige heb ik tientallen mensen verzorgd die ongeneeslijk ziek zijn en thuis afscheid hebben genomen. Met een universitaire achtergrond en een HBO verpleegkundige opleiding heb ik een basis gelegd om te zorgen voor ongeneeslijk zieken en de familie en vrienden die erbij betrokken zijn. Ik heb me verder verdiept met cursussen en opleidingen rondom sterven, rouw en gesprekstechnieken. Het mooiste wat ik kan doen is rust brengen zodat een stervende op een mooie manier kan overgaan.

Ik ben ook mantelzorger. Ervaringsdeskundige als het gaat om zorgen voor je familielid. In mijn privé leven heb ik in de laatste levensfase zorg gedragen voor mijn oma, mijn tante en mijn oom. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn verstandelijk beperkte oom met 'uitdagend gedrag'.


Ik herken de voldoening en de liefde om voor de ander te zorgen. Ik herken de frustratie, de boosheid en onmacht die je wellicht ook voelt.


Ik heb veel geleerd van mijn ervaringen als zorgprofessional en als mantelzorger. Het is fijn om steun te hebben en te ervaren dat je er niet alleen voor staat. Ik wil naar je luisteren. Je verhaal leren kennen. Ik wil jou en je situatie begrijpen. Niet om er iets van te vinden, maar om er gewoon voor je te zijn. Als steun en toeverlaat. Als iemand die je kunt vertrouwen en geen oordeel heeft.

Ik wil je een Bakkie Troost aanbieden. Een telefonisch gesprek waarin ik een luisterend oor aanbied en je drie persoonlijke tips geef die je meteen kunt toepassen.  Een gesprek van mens tot mens. Waarom zou je het in je eentje doen? Ik ben er voor je!

Waarom bied ik je dit gratis aan?

Ik bied je dit Bakkie Troost geheel vrijblijvend aan, hier hoef je niet voor te betalen. Ik luister naar jouw verhaal en deel je mijn drie beste tips. 

Als je het fijn vind kijk ik samen met jou wat je nodig hebt en of ik iets kan doen om je verder te helpen.

Dit eventuele aanbod doe ik alleen als het jou helpt.

Je bent vrij om op dit aanbod in te gaan of niet.

Plan hier je Bakkie Troost gesprek