Een zware dag afsluiten doe je zo! | Meditatie oefening voor rust
Een zware dag afsluiten doe je zo!
zelfzorg als je zorgt
zelfzorg als je zorgt
11/17/2020
2 min

Een zware dag afsluiten doe je zo!

11/17/2020
2 min

Een pittige dag in de zorg kan zorgen dat je slecht slaapt, vermoeid bent en moeilijk kunt loslaten. Met deze oefening ervaar je rust en slaap je heerlijk.

Je hebt van die dagen dan loopt alles volgens een leien dakje, maar je hebt ook van die dagen dan is de wet van Murphy van kracht. Als iets misgaat dan loopt alles in de soep.

Zeker als je werkt in de zorg, is geen enkele dag hetzelfde. Je werkt met mensen en mensen gedragen zich niet volgens een vast stramien. Persoonlijk vind ik dat het leukste van mijn werk als wijkverpleegkundige, contact hebben met verschillende mensen.

Ik ontmoet mantelzorgers en mensen met een ongeneeslijke ziekte die dankbaar zijn. Zeker in de palliatieve terminale thuiszorg zijn mensen erg dankbaar, als ze samen het leven op een mooie manier kunnen afsluiten en daarbij in eigen omgeving kunnen sterven. Dat wordt mogelijk gemaakt door 24-uurszorg in de terminale thuiszorg.

Als dat gebeurt neem ik die sereniteit en dankbaarheid mee naar huis.

Niet iedereen is blij en comfortabel in de laatste levensfase; mensen ervaren rouw en verdriet. Daar hoort boosheid bij! (Welke emoties komen kijken bij rouw en verlies ontdek je in de workshop omgaan met rouw en verlies).

Soms wordt deze boosheid geuit waar ik bij ben. Het is goed dat emoties stromen i.p.v. vast te houden, dus ik stimuleer het uiten van gevoelens. Als mens grijpt me dat aan; verdriet en pijn van anderen.

Zit ik lekker in mijn vel dan kan ik hier goed mee omgaan. Dan neem ik het niet mee naar huis, of schud ik het makkelijker van me af.

Zit ik zelf niet lekker in mijn vel door vermoeidheid of welke reden dan ook, dan heb ik meer last van zware emoties van anderen. Ik mag dan wat meer moeite doen om de zware energie van anderen los te laten. Het zijn soms wel pittige zaken waar je mee te maken krijgt als zorgverlener.

Zware werkdagen in de zorg

Meestal zijn het van die dagen dat het in de ochtend al misgaat. Wat helemaal niks te maken heeft met zorgen voor een ander.

Je trekt een verpakking yoghurt verkeerd open en de inhoud vliegt door de keuken inclusief je nieuwe blouse. Je denkt al bij jezelf, oh dat wordt zoooo een dag.

Voor dit soort dagen en de dagen wanneer het allemaal niet zo lekker gaat heb ik een fijne meditatieoefening opgenomen.

Oefening voor na een zware werkdag in de zorg

Deze oefening beluister je hier in mijn podcast stervensgoed aflevering 13

Ideaal om te doen aan het eind van een zware dag, waar je rust wilt ervaren, maar moeilijk alles kunt loslaten.

De oefening is ideaal om in de avond te doen, voor het slapen gaan, zodat je een dag later weer helemaal fris en uitgerust opstaat.

Doe de oefening (een geleide meditatie) op en plek waar je niet gestoord kunt worden, voor het allerbeste resultaat. Stuur je mee een bericht wat je van de oefening vind?

 

Reacties
Categorieën