Workshop omgaan met rouw en verlies

Omgaan met rouw en verlies

In donkere periodes licht brengen

Niemand heeft je geleerd hoe je omgaat met verdriet. Toch is verdriet een wezenlijk deel van het leven. Verdriet heeft alles met liefde te maken. In dit traject gaan we samen in een veilige setting op zoek hoe verdriet voor jou werkt en hoe je kunt helpen bijrouw en verlies.


Herken je dit:

 1. Er is net iemand overleden. Je wilt iets zeggen. Een hart onder de riem steken. Er komt niks uit je mond. Je staat met je mond vol tanden en daar baal je enorm van.
 2. De diagnose is ongeneeslijk ziek. Wat heftig!  Je wilt helpen, maar je weet niet wat hoe je ondersteunt. Hoe help je het beste? Wat doe je?
 3. Je hebt iets heftigs meegemaakt. Maar, wie niet?  Ieder huisje heeft zijn kruisje. Je wilt niet bij de pakken neerzitten. Je wilt positief zijn. Als je eerlijk bent voel jij je moe en boos. Je wilt dit niet. Hoe kom je hier doorheen? Je bent nog bozer op jezelf omdat het niet opschiet. Je voelt je nog steeds ellendig.
 4. Je zorgt voor de ander en je vindt dat je sterk moet zijn. Dat ben je ook! Jij bent immers niet diegene die ziek is. Je recht je schouders en je gaat ervoor. Maar toch knaagt het. Op de een of andere manier voel je afstand. Misschien wel teleurstelling en eenzaamheid. 
 5. Je voelt je machteloos en klein. Je wilt iets zeggen van betekenis, maar je weet ook dat de situatie van de ander uitzichtloos is.
 6. Je vraagt je af of je wel normaal bent. Je emoties gaan alle kanten uit; van rust naar boosheid en alles er tussen in. Je snapt jezelf niet (meer).


Hoe zou het voor je zijn als:

 •  Als je precies weet wat je wel en niet moet zeggen in verdrietige situaties zodat je een steun en toeverlaat bent
 • Als je licht brengt in donkere tijden
 • Als je (eenvoudige) tools hebt die ruimte geven bij verdriet
 • Als je weet hoe je verbinding maakt en eenzaamheid vermindert

Dat alles is ook voor jou mogelijk wanneer je de training troost bieden; omgaan met rouw en verlies volgt


Na het volgen van deze training:

 • Weet je de do's en don't als je helpt bij rouw en verdriet
 • Weet je hoe je troost geeft
 • Weet je hoe je mensen van donker (verdriet) naar licht (liefde) helpt
 • Weet je hoe je zware emoties los laat
 • Ken je tools die je beschermenen tegen de zuigende kracht van verdriet


Wat ga je ontvangen:

 • 10 modules waarvan 5 groepsbijeenkomsten (online via Zoom) en 5 zelfstudie modules
 • De groepsbijeenkomsten duren 120 minuten
 • Een jaarlang toegang tot de online omgeving
 • Een werkboek

Praktische informatie

 • Er wordt actieve deelname van je verwacht in een veilige leeromgeving
 • Na afronden van de training ontvang je bij voldoende aanwezigheid een certificaat
 • Er worden opnames gemakt, mocht je niet altijd aanwezig kunnen zijn

Dit zeiden je voorgangers over de workshop

Vanessa Li-Fo-Sjoe

Vanessa over de workshop omgaan met verdriet en verlies.

 

Ik vond de workshop heel fijn omdat ik bevestiging kreeg dat ik er niet ver naast zit hoe ik mensen begeleid in mijn werk.

Vooral de herkenning van de rouwtaken gaf me vertrouwen in mijn eigen verlieservaring en hoe ik ermee omga. Ik verloor mijn vader 6 jaar geleden en ik mis hem nog steeds op bepaalde momenten heel erg. Bepaalde dagen herdenk ik mijn vader extra.

Het is een eyeopener dat er meerdere mensen blijken te zijn die soortgelijke emoties hebben na het verlies van een dierbare. Mijn emoties zijn niet vreemd. Mindblowing hoe ik mezelf herken in de rouwtaken. Van rust ervaren tot hele heftige emoties ervaren. Het is hoe ik het ervaar in mijn leven. Dat geeft me bevestiging en vertrouwen. Ik raad deze workshop aan voor mensen die een verlieservaring hebben meegemaakt om inzicht te geven hoe rouw werkt.

 

www.vanessabegeleiding.com

Els Verheijen (trainer/coach en loopbaanadviseur) bij Sacrecola

Els over de online workshop rouw en verdriet.


Rouw en verdriet kunnen een zwaar onderwerp zijn, maar in deze training is het luchtig en met humor gebracht. Uit de manier van presenteren blijkt je deskundigheid; rustig en doorspekt met voorbeelden uit de praktijk. Het geeft vertrouwen dat de theorie doorleefd is.

Als loopbaanadviseur werk ik met mensen die tegen allerlei zaken in het leven aanlopen. Regelmatig is het een combinatie van werk en verdriet zoals een eerder overlijden. Fijn vond ik de concrete tips. Wat zeg je wel? Wat zeg je niet? Ik kreeg heel praktische handvatten hoe ermee om te gaan als mensen rouwen.

Ook online leren bevalt prima. Het scheelt reistijd, is beter voor het milieu en is makkelijk vanaf thuis te volgen.

Ik zou de training zeker aanraden als je zorgt voor je naaste (mantelzorgers) en voor zorgverleners. Het is goed om de signalen te herkennen en het effect van rouw en verdriet op jezelf en anderen. De training is een compleet verhaal dat overzicht geeft over rouw en verdriet. Heel prettig.


www.sacrecola.nl

Vera
Vera Breukers

Vera Breukers over de workshop troost bieden bij rouw en verlies.

 

Ik vind de manier waarop de workshop wordt geven erg prettig. Een combinatie van nuchterheid en betrokkenheid.

Goed voor te bereiden op verlies in vele vormen, waardoor ik er beter mee kan omgaan. Daar ben ikzelf bewust mee bezig, dit valt in deze workshop mooi samen.

Rouw is hard werken, dat wist ik al, maar zo’n workshop brengt weer alles naar de oppervlakte. Het heeft mijn kennis opgefrist.  Ik word bevestigd waar ik meer bezig ben, dat is heel fijn.

Het gaat over bewustwording waar het écht om draait in het leven.

Eigenlijk zou de workshop verplicht moeten zijn voor alle zorgprofessionals. Zodat zorgverleners voldoende kennis hebben hoe rouw en verdriet werkt. Het geeft verdieping in je werk als professional. Daarnaast zou het ook mooi zijn voor vrijwilligers en medewerkers van een hospice. Ik denk dat je een bevoorrecht mens bent als je in alle rust afscheid kunt nemen.

Als diegene die gaat ‘vertrekken’ in rust afscheid neemt, maakt dat een enorm verschil. Ook voor de mensen die achterblijven. Dat is echt heel belangrijk.

Training: Troost bieden; omgaan met verlies en rouw

De training is een waardevolle combinatie van theorie en praktische tools. Er is aandacht voor spirituele rouwverwerking en de psychologische achtergrond van rouw en verlies.

Een transformerende training die tegelijkertijd zelfhulp bied,(want we maken allemaal verdriet mee), én een enorme toolbox om mensen om je heen te ondersteunen.


Mag ik je verwelkomen in de training?


In deze training vind je informatie die NIET op het internet te vinden is, omdat de kennis is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring als stervensbegeleider en palliatief-wijkverpleegkundige.

ondersteunen-bij-rouw-en-verlies

€ 625,-

Omgaan met rouw en verlies

Tot 1 december is er de vroegboekkorting van € 625. 

Na 1 december is de training €750,-

 • Q & A

  Is er voorkennis nodig voor deze online training?

  Nee, iedereen met interesse in het onderwerp kan deze online training volgen. Meestal nemen mantelzorgers, cliënten, geïnteresseerden in het onderwerp en zorgverleners deel aan de workshop. Soms zitten er ook coaches bij.

  Kan ik deze training opgeven als kostenpost bij de belastingdienst?