Waardevolle lessen door verdriet
lessen-verdriet
Ondersteunen bij rouw en verliesverwerking
Ondersteunen bij rouw en verliesverwerking
08/19/2022
4 min

Drie waardevolle lessen door verdriet

08/19/2022
4 min


Iedereen wil zich vrolijk, gelukkig en vreugdevol voelen, maar de realiteit is dat het niet altijd zo is. In dit artikel wil ik graag een aantal ideeën met je delen en hoop ik je te inspireren en aan het denken te zetten. Het worden drie lessen over verdriet en deze zijn persoonlijk.

Ik heb wel even getwijfeld of ik dit wel of niet zou vertellen. 🤔 Ik vind het dan ook altijd heel fijn als ik na mijn podcasts of artikelen reacties ontvang, welke inzichten je eruit haalt. Ik hoop dat je herkenning leest in mijn persoonlijke verhaal. Jouw verhaal zal anders zijn dan de mijne, maar misschien kun je bepaalde elementen van herkenning bij jezelf of anderen er uithalen.

Je kunt de podcast Stervensgoed hier luisteren of het onderstaande blog verder lezen.


👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Meer weten over ondersteunen in de laatste levensfase? Met meer vertrouwen begeleiden in de stervensfase? Volg deze gratis video training

In verdriet zitten waardevolle lessen

Verdriet kennen wij allemaal. Het is heel menselijk. Ik zie verdriet ook als de keerzijde van liefde. Verdriet en liefde gaan hand in hand. Liefde maakt je kwetsbaar waardoor je ook verdriet kunt voelen. In verdriet zitten waardevolle lessen. Een heel grote struggle in mijn leven was relaties. En dan de relaties met mannen. Gelukkig heeft het een happy end, want inmiddels ben ik na mijn veertigste heel gelukkig getrouwd met Frank. (trouw nooit voor je veertigste, is het gezegde toch? 😅).

Maar de jaren daarvoor was dat een behoorlijke struggle. Ik verlangde naar een fijne relatie en heb veel dates en korte relaties gehad. Ik was diegene die steeds die relatie aanging of ging daten. Deze mannen konden echter geen verbinding aangaan op een dieper level. De één omdat hij te veel alcohol dronk, de ander omdat hij drugs gebruikte of iemand die nog met één been in een andere relatie stond. Die mannen waren in feite niet klaar voor een relatie.

De gemeenschappelijke deler daarin was ik.

Ik vroeg mij dan ook af: Wat heb ik hiervan te leren? Waarom gebeuren deze dingen?

 Ik geloof dat het niet gebeurt uit toeval. Zeker niet omdat het een patroon was wat steeds terugkeerde. De lessen die ik daardoor leerde, was dat verdriet niet altijd om een bepaald incident gaat. Verdriet kan ook gaan over een langere periode; over een bepaalde levensfase.

De drie lessen die ik met je wil delen:

Verdriet laat ons naar binnen keren

Het leert ons te onderzoeken wie we zijn. Naar binnen, naar je hart, wie je daadwerkelijk bent. Ik geloof dat wij in essentie liefde zijn. Naar binnen keren houdt in: Wat willen wij nu ervaren? Wat vertelt verdriet ons? Het vraagt om diep naar jezelf te luisteren wat jouw ziel je te vertellen heeft.

Verdriet geeft levenslessen

Als ik het betrek op mijzelf en terugkijk, gaf het mij de les dat ik meer vertrouwen in mijzelf mocht hebben. Het gaf mij ook de les dat ik mijzelf meer mocht waarderen en meer voor mijzelf mocht opkomen. Maar ook dat ik meer liefde voor mijzelf mocht voelen. Het leerde mij groter te mogen kiezen. Mijzelf beter te gunnen dan dat. Dat je dus een keuze mag maken; oké, ik kies niet voor dit, maar ik kies voor iets beters. Ik koos steeds te klein en de les die ik leerde, was dat ik groter mocht kiezen. Mocht kiezen voor échte liefde en waardering.

Dankbaarheid en verdriet

 Als je in die struggle zit en je ervaart frustratie, eenzaamheid, boosheid, wanhoop en machteloosheid en het moment komt dat je dat kunt helen, dan heeft dat zeker een wijze les. Het geeft ook een stuk dankbaarheid.

Omdat ik meer vertrouwen in mijzelf heb gekregen of in relaties. Dankbaarheid omdat ik de verbinding met mijzelf beter kan maken waardoor ik ook makkelijker met andere mensen kan verbinden. In mijn geval een relatie. Want een relatie met een man is een andere relatie dan met andere mensen om je heen. Dit vraagt een andere vorm van intimiteit. Het is een dankbaarheid die ik voel voor mijn huidige relatie. De liefde die je voelt en het vertrouwen in elkaar en in de relatie. Als ik die struggle van hoe lastig en pijnlijk het kan zijn nooit had meegemaakt, dan had ik deze dankbaarheid niet ten volle kunnen voelen.🙏🏻

Verdriet als wake-up call

 Juist als je iets niet hebt, leer je het soms pas bewust waarderen. Het is soms zo vanzelfsprekend dat dingen goed gaan; gezondheid, relaties, mensen om je heen of een dak boven je hoofd. Soms is verdriet dan ook een wake-up call. Dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Het kan zomaar veranderen. Dat zijn dus de lessen die verdriet je te bieden heeft. Om goed naar jezelf naar binnen te kijken en te voelen wat jij nu echt heel belangrijk vindt in jouw leven.

  • Wat mis je?
  • Waar mag je je op focussen om dat weer aan te vullen?
  • Welke levenslessen zitten daarin?
  • Wat mag je daaruit leren?
  • Meer vertrouwen in jezelf hebben?
  • Meer verbinding in jezelf hebben.?

Als laatste kun je daar dan dankbaarheid voor voelen wat er gebeurd is. Dat zijn enorme spirituele lessen voor de ziel. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd, maar niet altijd even eenvoudig als je daar middenin zit.

Gratis workshop Levenslessen
 Tot slot vind ik het leuk om mede te delen dat ik een heel mooie en interactieve workshop ‘Levenslessen’ heb. Die gaat over dat de dood een hele wijze leraar is voor ons als levenden. Ondanks het zware onderwerp belooft het een heel leuke, leerzame en inspirerende workshop te worden. Ik geef deze workshop gratis op zaterdagochtend 20 augustus 2022. Aanmelden kan hier


Reacties
Categorieën