Is er toekomst voor stervensbegeleiders?
Toekomst stervensbegeleiders
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
03/04/2022
14 min

De toekomst voor stervensbegeleiders

03/04/2022
14 min

Hoe ziet de toekomst voor stervensbegeleiders eruit?

Voel jij je geroepen om 'iets' te doen met stervensbegeleiding, maar weet je niet precies hoe of wat je kunt doen? Twijfel je of je daadwerkelijk aan de slag kunt vanuit je hart én daar ook een boterham mee kunt verdienen? Kun je van stervensbegeleiding je vak maken?

In deze podcast zie ik een toekomst voor stervensbegeleiders en ik leg je uit waarom. In podcast #48 Stervensgoed; de toekomst voor stervensbegeleiders

Luister de podcast hier:

In deze podcast ontdek je:

  • Waarom het beroep stervensbegeleider toekomst heeft
  • Waarom er nu meer behoefte is dan ooit, aan coaches, therapeuten, lichtwerkers, stervensbegeleiders,
  • Waarom stervensbegeleiders de pioniers zijn van deze tijd en welke mogelijkheden dat jou biedt.

Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

Schrijf je hier in voor de wekelijkse updates over stervensbegeleiding.

De workshop professioneel aan de slag als stervensbegeleider geeft inspiratie en helpt je op weg als je van stervensbegeleiding je vak wilt maken.  Je kunt je hier aanmelden voor de training van 15 maart 2022.
Transcript podcast

In deze podcast heb ik het over de toekomst van stervensbegeleiders. Ik kan je alvast verklappen; ik zie dat rooskleurig in. Ik ga je vandaag vertellen waarom ik dat op deze manier zie.
Als je denkt: "ik moet iets met stervensbegeleiding doen (ik gebruik niet zo graag het woordje 'moet', maar in deze voelt het wel alsof het vanuit je tenen kan komen), dan is deze podcast zeker voor jou!

Je wordt geroepen door stervensbegeleiding

Mensen die in mijn training zitten van Stervensgoed level 1 of level 2 zeggen vaak: "Diana, ik weet niet waarom, maar ik moet iets met stervensbegeleiding." Of "Ik weet niet waardoor het komt, maar het komt steeds op mijn pad terug." Of "Ik weet niet waardoor, maar ik voel me steeds aangetrokken tot stervensbegeleiding, rondom rouw en verliesbegeleiding." Of "Mijn Ziel vraagt dit aan mij." Of "Dit is mijn Zielsmissie". Of "Ik wil werken van hart tot hart." Of "Ik weet dat het anders kan, ik weet nog niet hoe." Komt dit je bekent voor? Dan zit je hier op de juiste plek, want als je op de één of andere manier resoneert met deze worden, als je op de één of andere manier, al is het maar een klein gedeelte dat zegt: ja, dit herken ik.

 Ik luister naar deze podcast, omdat ik me aangetrokken voel tot het onderwerp. Ik vind het interessant. Ik ben geboeid, ik wil hier meer over weten. Het vraagt nieuwsgierigheid. Veel mensen vinden het eng en spannend; misschien vind je het zelf ook wel een beetje eng en spannend. ....Maar toch, je loopt daar niet voor weg en je gaat je juist verdiepen…Dan is  deze podcast voor jou!

Stervensbegeleiding in de toekomst

Ik ga het met je hebben over de toekomst van stervensbegeleiding. Als je op dit moment de eerste keer naar mijn podcast Stervensgoed luistert; dan ben je bijzonder welkom! Voor alle luisteraars die de podcast vaker luisteren, jullie zijn natuurlijk net zo welkom. Ik ben dankbaar voor jullie! Dankbaar ben ik, dat er steeds meer luisteraars bijkomen. Mijn naam is Diana Stassen en ik ondersteun je om met meer vertrouwen te helpen in de laatste levensfase. Dat is voor mantelzorgers, coaches, therapeuten, hulpverleners of op welke andere manier je op dit moment aangetrokken voelt tot het onderwerp. Deze podcast gaat specifiek over wat we kunnen doen als stervensbegeleider, (omdat ik weet dat sommige mensen hier iets mee MOETEN doen), maar niet zo goed weten hoe dan of wat dan?

 Of kan dat wel? Of heeft dat wel zin? Je zult ongetwijfeld herkennen in je omgeving, als je zegt wat je wilt gaan doen. "Ik wil iets gaan doen met dood, met sterven, met stervensbegeleiding" Dan trekken de meeste mensen één wenkbrauw op, de andere mensen trekken twee wenkbrauwen op! Reacties die vaak voorkomen zijn: wat naar, wat moeilijk, wat een zwaar onderwerp, kun je niet iets leukers gaan doen? Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die zeggen: ja, dit is mooi, dit is een fantastisch beroep, dit is iets waar je op een heel diep level iets voor de ander kunt betekenen.

Stervensbegeleiding is een mooi en puur vak

Ik geloof dat dit ook alles zegt over jezelf, want ik vind het supermooi als ik iemand mag begeleiden in de laatste levensfase. Ik vind het één van de mooiste, dankbaarste dingen, die ik kan doen. Niet alleen voor de ander, maar ook voor mezelf, omdat ik en mijn Ziel hier enorm gelukkig van wordt. Om met deze onderwerpen bezig te mogen zijn. Niet vanuit de redders rol, dat ik bevestiging van de ander moet krijgen (want dat is een valkuil). Maar omdat het zo mooi is, omdat het zo puur is, omdat het zo de mystiek is, omdat alle maskers van het leven, die we vaak bewust, die we vaak onbewust hebben opgezet; in de laatste levensfase moeten we alle maskers afzetten. Wat overblijft is puur en magisch. Ik ben benieuwd of deze worden met je resoneren? Laat het vooral weten door een berichtje op Instagram te sturen, ............ of via een mail naar info@sterinzorg.nl. Ik vind altijd supertof om reacties te krijgen op deze podcast om de mening van jou te lezen.

Waarom zie ik de toekomst voor stervensbegeleiding zo rooskleurig? We kunnen dat spiritueel benaderen en we kunnen dat ook praktisch, vanuit een mentaal oogpunt benaderen. Ik hou van beide oogpunten. Met mijn hoofd in de wolken om bezig te zijn met spiritualiteit, over je Essentie, over je Ziel, dat je in essentie Licht en Liefde bent. Tegelijkertijd leven we in een wereld waar we praktisch moeten zijn, waar we handvaten en tools nodig hebben om te ondersteunen. Dus ook met beide voeten op de grond.

De wereld zit in een transitie

De wereld zit in een enorme transitie. De energie gaat ongelooflijk snel. Dagen, weken, maanden, zelfs jaren vliegen om. Ik geloof dat gevoelsmatig de tijd nog nooit zo snel is geweest. Ik weet niet hoe het voor jou is?

Als je terugkijkt naar de afgelopen weken, maanden, misschien afgelopen paar jaar, hoeveel daar veranderd is? De energie gaat enorm snel, er vinden enorm veel veranderingen plaats in korte tijd. Spirituele grootheden zeggen: we zitten midden in een ontwakenings proces. De wereld ontwaakt. Er is groei in bewustzijn. Je kijkt naar de televisie of slaat krant open en dan denk je: 'jeetje zijn we aan het ontwaken? Groeit ons bewustzijn? Zo lijkt het niet.


Er komt steeds meer donker aan het licht. De eerste stap naar heling. De eerste stap naar genezing is dat we het donker herkennen. Doordat we donker herkennen, erkennen en op dat niveau kunnen we helen, genezen, de energetische frequentie verhogen. Dat is spiritueel benaderd. Er is enorm veel behoefte aan mensen die dit kunnen omgaan, die mede kunnen dragen om meer licht, om meer liefde te brengen in donkere tijden. Dus als je mij vraagt is er wel ruimte voor mij als coach, therapeut, heler?

Dan antwoord ik: sla de krant open, zet de televisie aan! Meer dan ooit is er behoefte aan lichtwerkers, coaches, aan therapeuten; aan mensen die bewustzijn verhogen, aan mensen die bewustzijn vergroten, aan mensen die werken vanuit hun hart. Die mensen, die de ander als mens, het menselijke aspect, centraal stellen. Mocht je er toch ooit aan twijfelen? Sla de krant open, kijk naar de televisie en je weet op een diep level, hoe belangrijk het werk is wat je doet.

De wereld heeft meer dan ooit behoefte aan mensen die vanuit hun hart werken

Ik geloof dat het een energetische spirituele betekenis heeft, als jij je aangetrokken voelt tot dit werk. Niet iedereen voelt zich aangetrokken tot dit werk. Daar heb je bepaalde gaven voor, je bezit bepaalde talenten hoewel je hier misschien nog een beetje onzeker over bent. Veel coaches, therapeuten, lichtwerkers voelen zich onzeker over de gaven en de talenten die ze hebben. Omdat we in onze maatschappij veel meer belang hechten aan HOOFD-zaken, succes in de vorm van een goede baan en wat minder in de echte HART-zaken.
 Terwijl als we naar het levenseinde kijken, naar mensen die stervende zijn; wat is echt belangrijk in het leven?
 De liefde, de verbinding, het vertrouwen, het geluk, ...Dus dat wil je zeker meegeven! Mocht je er ooit over twijfelen, moet ik dit nu wel gaan doen? De wereld heeft je harder nodig dan ooit.


Vanuit het energetische; spirituele perspectief; de wereld is aan het ontwaken. Daar is hulp voor nodig! Er komt veel donker op dit moment naar boven en dat mag geheeld worden. Daar mag meer licht en liefde naartoe. Alle ellende, wat er op de wereld gebeurt, daar is licht en liefde nodig. En als je zegt: ja, dat hele spirituele gebeuren, daar heb ik niks mee. Dan luister je de afgelopen minuten van deze podcast met boerenverstand!

Systemen van deze tijd werken niet meer

 Kijk naar de wereld, kijk naar het nieuws, kijk in de krant.... Er komt zoveel ellende naar boven, als het gaat om systemen. De systemen kloppen niet meer. Alle systemen passen niet meer. Neem het zorgsysteem, waar ik zelf uitkom als verpleegkundige. Ik hou van zorgen, ik hou van het werken met mensen, ik hou ervan met mensen bezig te zijn. Ik hou ervan om met heel veel verschillende mensen bezig te zijn: het contact met mensen, de gesprekken met mensen, plezier met mensen, de afwisseling van de relaties die met elkaar ontstaan. Ik hou ervan.

Toch ben ik uit de zorg gestapt, omdat ik niet meer paste in het systeem. Ik paste niet meer tussen de protocollen (niet omdat ik het niet belangrijk vind dat sommige dingen juist moeten gebeuren en dat er een bepaald houvast is) Maar ik had geen tijd meer voor mensen. Ik werd neergezet als indicatiesteller, waar ik als politieagent moest gaan besluiten of iemand 5 minuten, 10 minuten of 20 minuten zorg mochten hebben! Dat werkt niet. Soms heeft iemand lang de tijd nodig, soms korter. Niet iedere dag is hetzelfde, soms zit je slechter in je vel. Dan is er andere aandacht nodig!

We vergeten het menselijke aspect in de zorg

Dit is een simpel begrip dat het menselijke aspect uit de zorg wordt gehaald. Alles moet meetbaar in minuten worden gegoten. Ik pas niet meer in die wereld. Ik wil meer bezig zijn met preventie, mensen in hun kracht zetten, mensen vertrouwen geven. Als ik afscheid neem aan het sterfbed, dan is dat precies wat mensen bijblijft!

Diana, ik vind het fijn dat je er was. Ik ben blij dat ik alles mag zeggen wat ik wilde zeggen. Ik ben blij dat je me gestimuleerd hebt, mijn angsten te uiten, waardoor ik meer rust en vertrouwen kreeg. Ik ben blij dat je er bent, zonder iets van mij te moeten of de te willen!

Dat zijn de dingen waar mensen aan het sterfbed blij en dankbaar voor zijn. Daar doen zorgverleners hun werk voor? Niet vanwege de protocollen!

Het menselijke aspect verdwijnt steeds meer uit de zorg. Zelfs als je één van de zorgverleners ben, waar het op je werkplek meevalt...Veel zorgverleners werken buiten hun tijd, niet betaald, onbetaald, om aandacht te kunnen geven aan mensen.

Nog meer bezuinigingen op de zorg

De politiek heeft besloten nog verder te bezuinigen op de zorg, terwijl de hele wereld platligt, omdat de zorg het niet aankan! Ik heb hier geen oplossing voor, maar ik wil je uitnodigen om na te denken. Het system past niet meer. Patiënten, cliënten, bewoners moeten zich aanpassen aan het systeem in plaats van andersom. Met andere systemen is het net zo! Denk aan schoolsystemen!

Kinderen moeten zich aanpassen aan het schoolsysteem in plaats van andersom

Leerlingen moeten zich aanpassen aan het systeem. Ik heb zelf geen kinderen, -dus ik weet het niet precies-, maar ik hoor steeds meer ouders mij vertellen: mijn kinderen moeten op bijles, want anders redden ze het niet op school. Een rare ontwikkeling vind ik dat! Wat zegt dat over het schoolsysteem als bijna ieder kind op bijscholing moet?

Kinderen moeten zich aanpassen aan het systeem. Kinderen moeten leren wat er te leren valt, wat het systeem bepaald. Als een kind heel creatief is, of een kind heel beweeglijk is, alle kinderen dienen hetzelfde te leren. Het maakt niet uit of je goed bent in taal of wiskunde. Dat kind moet precies hetzelfde leren, als ieder ander kind, terwijl deze kinderen totaal verschillende talenten en gaven bezitten.

Ik geloof dat we een basiskennis nodig hebben. Maar ik geloof meer in dat we de talenten, de gaven mogen ontwikkelen waar we goed in zijn. De dingen waar we niet goed in zijn, kunnen we bijspijkeren, maar waarom?

We hoeven niet alles zelf te doen

Kunnen we de zaken waar we niet goed in zijn niet beter over laten aan een ander? Die deze klus ook leuk vindt om te doen? Waarom zou ik mijn boekhouding doen als mijn boekhouder daar plezier in heeft en er supergoed in is. Om in de gangbare systemen te passen moeten we alles zelf kunnen doen. Zo gaat dat met verschillende systemen. Ik heb cursisten, uit allerlei branches, uit het onderwijs, uit de zorg, uit andere werkvelden; waar het menselijke aspect steeds meer verdwijnt.


 In grote bedrijven waar je als medewerker een nummer bent en niet meer een persoon met menselijke ervaringen. Steeds meer mensen voelen de druk van het systeem. Steeds meer mensen hebben een burn out, steeds meer mensen voelen zich angstig, steeds meer mensen hebben een depressie of lichamelijke klachten, omdat ze zich niet lekker voelen in het systeem. Het systeem waar ze in gevangen zitten.


 Dat zijn werksystemen en praktische systemen. Als we kijken naar stervensbegeleiding; ook het geloofssysteem past meerdere mensen niet meer.

Er is meer ruimte voor spiritualiteit; juist aan het sterfbed

Steeds meer mensen maken ruimte voor spiritualiteit, om te werken aan hun geloof. Waar vroeger mensen heel vaak naar de kerk gingen, bepaalde geloofsovertuigingen aan hingen; het wordt minder. Terwijl mensen meer behoefte hebben, los van de systemen, meer te vertrouwen zichzelf.

Als we kijken naar de wereld die aan het ontwaken is, de groei van 3d naar 5d, is dat groei in bewustwording. De macht mogen we zelf meer in handen nemen. Macht lijkt een eng woord. We geven macht aan allerlei systemen; de zorg, de politiek, aan het werksysteem, aan het systeem' hoe het zou moeten zijn'. We geven macht aan ongeschreven en geschreven regels, aan (onbewuste) oordelen in ons hoofd. Gelukkig worden we steeds bewuster en worden 'regels' geëvalueerd, of dit nog past. Je mag de macht, je authenticiteit terugnemen.


 Wat wil ik met mijn leven?

Mensen zijn op zoek; wat wil ik met mijn leven? Hoe ga ik dit leven invullen? Hoe wil ik dit laatste stukje van het leven beleven? Welke mensen wil ik om me heen?

Sterven en terug naar onze roots

 Ik geloof dat we teruggaan naar onze natuur. De natuur hebben we min of meer weggestopt.
 Om eerlijk te zijn; de natuur redt zich wel zonder ons mensen, maar wij als mensen redden het niet zonder de natuur.

We mogen de natuur weer omarmen, duurzamer leven. In de natuur gaat alles in cyclus. In seizoenen, in dag en nacht, in dood en leven. Alles is een cyclus. Als we op deze manier naar sterven kijken, dat alles een cyclus is, in plaats van een lineair begrip, met een startpunt en een eindpunt, dan verandert alles!


 Wat als we de natuur als voorbeeld kunnen nemen bij leven en sterven?

Dat het leven een cyclus is? Ik denk dat als we de natuur als voorbeeld nemen, dat we de dood beter leren omarmen. We mogen meer eerbied voor de natuur hebben. Daar is toekomst voor stervensbegeleiders, want ik geloof dat het anders kan, dan dat het nu gaat. We mogen liefdevoller met elkaar omgaan. De dood dichtbij houden, omdat het troost geeft.

De toekomst voor stervensbegeleiders ligt hier. We weten nog niet precies hoe we het 'nieuwe' sterven vorm mogen geven. Het is niet voor niks dat rouwbegeleiders, stervensbegeleiders, uitvaartbegeleiders, coaches, therapeutes, lichtwerkers opstaan, het is hard nodig in deze wereld. Ik geloof dat we samen een manier zoeken hoe we leven en sterven anders aanpakken Het oude systeem werkt niet meer.

Als we alles volgens het protocol doen, dan vergeten we het menselijke stuk, dan vergeten we het spirituele stuk. Tegelijkertijd zijn we aan het pionieren, aan het ontdekken wat wel werkt.

Stervensbegeleiders mogen de ruimte nemen om daarover na te denken, om te ontdekken, om uit zoeken: wat werkt, wat past bij deze tijd? Hoe kunnen we de natuur meer betrekken? Hoe kunnen we het menselijke aspect ruimte geven? Hoe kunnen we licht en liefde geven aan donkere tijden? Hoe kunnen we dat doen?

We hebben stervensbegeleiders nodig in alle soorten, vormen en maten. Niet alleen mensen die medisch geschoold zijn, maar ook mensen met andere talenten zoals communicatie of mensen die enorm goed zijn in regelwerk, goede verbinder zijn, 'uitleggers' en mensen die preventief te werk gaan.

Ik geloof dat je met verschillende talenten mensen helpt rondom sterven en verlies. Neem deze podcast! Ik weet zeker dat ik hier mensen mee help, doordat mensen nadenken over dit onderwerp rondom sterven en verlies, doordat ze op een andere manier naar leven en dood gaan kijken, omdat er eyeopeners worden uitgehaald. 'Ik ga er nog eens over nadenken wat je me nu vertelt!' Dit zijn allemaal kleine lichtpuntjes wat we neerzetten in donkere tijden, die verspreiden en meer licht geven.

De toekomst van stervensbegeleiders

Als we kijken naar de toekomst van stervensbegeleiders…. De zorg verschraalt enorm. Er zijn steeds meer zieke mensen, steeds meer mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. De zorg in Nederland geeft steeds meer personeelstekorten, steeds meer bezuinigingen.

Ik heb meerdere situaties meegemaakt dat mensen zorg nodig hebben, maar dat de thuiszorg niet geleverd kan worden, omdat er geen mensen voor zijn. Dat is schrijnend. Het is enorm triest als mensen niet de zorg of ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Jeetje! Dat is toch afschuwelijk.

Deathdoula's en Soulmidwifes zijn populair in het buitenland

Als we kijken naar landen/ staten in Amerika of Engeland daar worden mensen als levenseinde begeleider of deathdoula, Soulmidwife (en andere verschillende termen die min of meer hetzelfde betekenen) ingeschakeld om mensen in de laatste levensfase te ondersteunen. Omdat met ondersteuning in de laatste levensfase, mensen minder angstig zijn, meer vertrouwen ervaren en soms complicaties worden voorkomen. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat als je dierbare stervende is, als je dat niet alleen hoeft te dragen, is enorm krachtig in de laatste levensfase.

Het is enorm belangrijk dat iemand met wijsheid en ervaring helpt om dat stuk te dragen en in goede banen kan leiden. Iemand die voorlichting geeft, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Wanneer er angst en paniek is, uitleg geeft wat er moet gebeuren.

Dit zijn voorbeelden wat een stervensbegeleider kan doen. Als stervensbegeleider mogen we zoeken naar nieuwe manieren; hoe we mensen nog beter kunnen ondersteunen. In Amerika en Engeland is het een normale zaak dat er een Deathdoula, Soulmidwife of levenseinde begeleider wordt ingeschakeld om te begeleiden bij het levenseinde.

De toekomst in Nederland (en België) voor stervensbegeleiders

Ik geloof dit gaat groeien in Nederland. Meer vraag naar stervensbegeleiders. Er komt steeds meer bewustzijn, dat het anders kan. Dat we niet alles uit handen hoeven te geven, dat we steeds meer zelf kunnen doen. We mogen daarbij ondersteuning hebben, die helpt om op een andere manier afscheid te nemen. Dat we niet alleen focussen op de uitvaart, waar we bergen geld in stoppen, maar dat juist de fase vóór het overlijden belangrijk is, omdat deze fase gaat over afscheid nemen. Deze toekomst zie ik voor me voor stervensbegeleiders. Een enorme vraag naar stervensbegeleiders. Tegelijkertijd worden aankomende stervensbegeleiders uitgenodigd om te pionieren; hoe we met deze vragen omgaan, hoe we deze vragen beantwoorden in de vorm van concrete diensten.

Ik wil 'iets' met stervensbegeleiding

Als je denkt: Diana, ik 'moet 'iets met stervensbegeleiding, vanuit positieve zin, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat kan gaan aanpakken, maar ik heb echt de drive om hier iets mee te doen…. In de training Stervensgoed level 2 ga ik met jou kijken wat jouw talenten zijn, jouw gaven zijn, en op welke manier je dit kunt invullen om mensen stervensbegeleiding aan te beiden of te ondersteunen bij rouw en verlies.

De ervaring leert dat er creatieve ideeën ontstaan, die niet in een hokje passen, van alleen aan het bed zitten en mensen ondersteunen, -wat enorm belangrijk is-, maar een enorme impact hebben, hoe we mensen begeleiden met de talenten en de gaven die bij jou passen.

Ik geloof dat we in deze nieuwe tijd, terug mogen naar onszelf, naar onze authenticiteit. Om met je talenten, je gaven, die per definitie verschillen van alle andere mensen om je heen, mensen te ondersteunen. Heb je daar een vraag overstuur een mail naar diana@sterinzorg.nl.

Kijk op mijn website, daar vind je informatie over de trainingen Stervensgoed level 1 en 2. Je vindt me onder de naam Diana Stassen op LinkedIn of onder de naam Ster in Zorg op Instagram. Ik vind het tof als je een reactie achter laat onder dit blog, onder deze podcast, of even een mailtje stuurt met alle inzichten die je uit deze podcast hebt gehaald. Ik ben dankbaar dat je weer geluisterd hebt en ik zie/ hoor je de volgende keer!


 Groetjes.Reacties
Categorieën