Past stervensbegeleiding bij jou?
is stervensbegeleiding iets voor mij
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
Praktijk groei als levenseinde doula en stervensbegeleider
03/24/2022
4 min

Past stervensbegeleiding bij jou?

03/24/2022
4 min

Is stervensbegeleiding iets voor mij?

Als je dit leest ben je op de een of andere manier getriggerd om meer te weten over stervensbegeleiding. Wellicht twijfel je of dit echt bij je past? Of je wel geschikt bent om dit te doen? 

Ik herken een aantal gemeenschappelijke delers onder de cursisten van Stervensgoed  en collega's die werken rondom sterven, rouw, verlies en de dood. Mensen die het belangrijk vinden om anderen te ondersteunen in de laatste levensfase, omdat ze beseffen hoe belangrijk dit werk is. Die vooral veel liefde in hun werk willen stoppen.

In deze podcast Stervensgoed ontdek je:

  • Of stervensbegeleiding iets voor jou is? 
  • Vijf gemeenschappelijke delers van stervensbegeleiders (in welke herken jij je?)


Je luistert de podcast ook via apple en Spotify. Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

Je voelt je aangetrokken iets te doen rondom rouw, verlies en sterven

Bepaalde mensen hebben het gevoel dat zij zich aangetrokken voelen tot stervensbegeleiding. Ze willen iets doen met rouw en verlies, rituelen of uitvaart. Maar ze weten het gewoon niet zeker. Stervensbegeleiding is heel breed. Het betekent alles rondom rouw en verlies, alles rondom afscheid nemen en alles rondom een uitvaart. Misschien loop jij ook wel eens rond met de vraag of stervensbegeleiding bij jou past.

Er is reden waarom je dit leest over stervensbegeleiding

Het is vooral heel belangrijk dat je zelf voelt wat écht bij jou past. Dit werk kun je alleen maar doen vanuit je hart. Het is heel belangrijk dat jij het kunt vormgeven op de manier zoals jij bent. Dit artikel met het onderwerp of stervensbegeleiding bij jou past, lees je met een reden. Het is niet voor niets. Juist veel mensen lopen weg voor dit thema van het leven. Dus als jij je hier toe aangetrokken voelt, er nieuwsgierig naar bent, de interesse daarin hebt, dan is dat met een reden. Het is dan ook belangrijk om te onderzoeken waarom dit werk je aantrekt.

Stervensbegeleiding is niet eng, maar mooi en dankbaar werk

Veel mensen denken dat stervensbegeleiding eng, spannend, naar of verdrietig is. Maar stervensbegeleiding gaat vooral ook om het leven. Bij een goede voorbereiding op het sterven, heb je een leven dat wel geleefd is. Dat hoeft niet altijd perfect te zijn geweest. Maar het is fijn als je kunt terugdenken met een soort tevredenheid, een dankbaarheid. Of dat je keuzes hebt gemaakt die bij jou passen. De dood hoort nu eenmaal bij het leven.

Vijf gemeenschappelijke delers onder stervensbegeleiders

Maar past stervensbegeleiding bij jou? Er zijn vijf vaak voorkomende gemeenschappelijke delers onder de mensen die dit graag willen. Het is een innerlijke roep, een verlangen van de ziel om dit werk tot uiting te brengen. Herken je je in één of meerdere onderstaande delers? Dan mag je aannemen dat je het in ieder geval eens wat verder mag gaan onderzoeken.

  1. Je hebt te maken gehad met grote of meerdere soorten verliezen.

Dat kunnen sterfgevallen zijn in je familie of vriendenkring. Je bent op een of andere manier op natuurlijke wijze omringt door sterfgevallen. Wellicht heb je hier een gebroken hart door opgelopen. Maar zie dit als een gift om een ander te kunnen ondersteunen. Doordat jij deze weg van sterven en verlies hebt doorlopen, weet je precies hoe dat is.

2. Je bent gevoelig / hypersensitief

Je voelt mensen heel gemakkelijk aan en bent empathisch. Deze heel belangrijke gave kun je gebruiken bij veranderingen in de energie. Zeker omdat bij stervensbegeleiding rondom het spirituele stuk, alles te maken heeft met energie. Je kunt bijvoorbeeld goed aanvoelen of mensen boos zijn of juist verdrietig. Of ze rust willen of juist gezelschap. Je neemt gemakkelijk de energie in je omgeving waar.

3. Innerlijk weten

Het gaat verder dan voelen. Het is een innerlijk weten dat je hebt. Bijvoorbeeld iets wat je niet gelooft, wat je niet denkt, maar dat je op een dieper level weet dat het waar is. Dat jouw innerlijk weten weet dat er meer is tussen hemel en aarde. Meer dan dat je kunt zien, voelen of waarnemen.

4. Paranormale ervaringen of gave

Je weet misschien wanneer iemand doodgaat. Je kunt dat aanvoelen, misschien zie je iets of heb je contact met entiteiten. Dit zijn heel mooie gaven die je daadwerkelijk kunt inzetten in die laatste levensfase.

5. comfortabel met dood en sterven

Als je van kinds af aan al met de dood te maken hebt gehad en daar op een natuurlijke manier mee omgaat, ben je comfortabel met dood en sterven. Je weet dat het bij de natuur hoort, bij het leven.

Deze gemeenschappelijke delers zie je regelmatig terug bij stervensbegeleiders. Als je één of meerdere herkent bij jezelf mag dat een aanknopingspunt zijn om je te gaan verdiepen in stervensbegeleiding.

Een grote misvatting is dat er gedacht wordt dat je een medische opleiding of verpleegkundige moet zijn om mensen te ondersteunen tijdens het stervensproces. Ik denk hier anders over bekijk hier de video


Hoe kun je verdiepen in stervensgeleiding?

Verdiepen kan op verschillende manieren. Er zijn veel cursussen, trainingen of boeken over stervensbegeleiding. Wat vooral belangrijk is, is dat je aandacht hebt voor het lichaam én de ziel. Beide hebben aandacht nodig rondom het stervensproces. In de Westerse cultuur gaan we te veel voorbij aan wat onze ziel nodig heeft op het moment van overlijden en ervoor en daarna. In stervensgoed traject wordt er aandacht aan zowel het praktische stuk , als ook het spirituele stuk besteed. Je ontdekt bijvoorbeeld:

  • Wat je kunt doen als iemand stervende is
  •  Welke ondersteuning je geeft
  • Praktische handvatten hoe je helpt als iemand heel angstig of onrustig is

Maar ook: hoe kun je de ziel ondersteunen? Wat gebeurt er met de ziel? Wat betekent het als de energie overgaat?  Mocht je interesse hebben in deze persoonlijke en liefdevolle training, stuur dan een bericht naar diana@sterinzorg.nl.


 Wil je liever eerst nog even aftasten en is een training nog even te veel? Neem dan deel aan de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding. Hierin krijg je nog meer info over de zienswijze rondom dood en sterven. Ook op deze manier kun je ontdekken of stervensbegeleiding bij jou past.
Reacties
Categorieën