Oordeelloosheid in de praktijk
Oordeelloos
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
Praktische handvatten voor stervensbegeleiding
11/04/2021
1 min

Oordeelloos in uitdagende tijden

11/04/2021
1 min

Ruziënde politici, scheldende mensen en ontelbare verwijten door met de vingers naar elkaar te wijzen. Iedereen lijkt overal wat van te vinden in deze tijd.  (Je weet; als je naar de ander wijst, wijzen vier vingers naar jezelf ;-)) Het is een van de redenen dat ik nauwelijks tv kijk en de kranten laat voor wat ze zijn.

Voor de mensen die zich afvragen of ik niet teveel mis, alles wat belangrijk is kom ik toch wel te weten. Ik volg al jaren geen nieuws meer, en als het nodig is zoek ik het item op mijn telefoon. Het nieuws is niet bepaald gevoed met positiviteit en (mijn persoonlijke mening) ook niet met de waarheid.

Oordeelloos in de praktijk

Ik heb een podcast opgenomen over oordeelloos zijn, en gelijk heb ik je mijn mening oftewel oordeel neergezet.   

Oordeelloosheid is niet zwart of wit, maar juist een uitnodiging om aan te werken. Oordeelloosheid geeft een open houding en ondersteunt om op een respectvolle manier te luisteren. Niet een beetje aan horen wat de ander zegt, maar echt op een dieper level begrijpen wat de ander vertelt.

 Oordeelloosheid nastreven is een kernbegrip van stervensbegeleiders om empathisch te luisteren zonder een label te plakken op wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Goed en fout zijn begrippen die vaak tijd, plaats en cultuur gebonden zijn.

 Stervensbegeleiding begint niet aan het sterfbed, maar start als het leven is begonnen.

Stervensbegeleiding gaat om de levensvisie die je ontwikkelt, de normen, de waarden, je persoonlijkheid, je groei als mens die je meeneemt in de dag van vandaag. De levenslessen die je overbrengt, ook al is het ‘uitdagend’. Met de kernvragen:

Wie wil je Zijn?

Welk gedrag hoort daarbij?

Deze podcast #38 Stervensgoed gaat over oordeelloosheid praktisch toepassen. (Ja, dat mag met vallen en opstaan)

Veel luisterplezier. Deel je in de comments hoe oordeelloosheid voor jouw werkt in het leven van alle dag?


Reacties
Categorieën